Dimineața duminicii de Rusalii, în fermecătorul Dinkelsbühl. De departe se aud bătăi puternice de tobe. Zeci de tobe, o armată de tobe îndulcite de clinchete jucăușe, tot mai aproape. Tobele bat în ritmul inimilor noastre. Primul grup al paradei le sădește multora lacrimi în ochi.
Merghindeal/Mergeln, Stejărișu/ Probstdorf, Dealu Frumos/SchönbergAgnita/Agnetheln, Movile/Hundertbücheln, Iacobeni/Jakobsdorf bei Agnetheln, Cincșor/Kleinschenk, Pelișor/Magarei, Gârbova/Urwegen, Miercurea/Reussmarkt, Amnaș/Hamlesch, Câlnic/Kelling, Cisnădioara/Michelsberg, Cristian/Grossau, fanfara din Turnișor/Neppendorfer Blaskapelle, Nou/Neudorf…
Fiecare grup poartă pancarta cu imaginea bisericii, steagul și stema localității natale din Transilvania. Grupați după regiuni, e ca și cum sașii din tot Siebenbürgen-ul de odinioară s-ar perinda prin fața ochilor noștri. O lume în miniatură. Și totuși anacronică. Fiecare, în fiecare clipă, are în minte gândul că suntem la mai bine de 1500 de kilometri distanță. Fără granițe…
Se apropie și întâlnirea sașilor de anul acesta (n.b. 22-25 mai 2015) și încă am multe poze de la ediția precedentă pe care nu vi le-am arătat. Asta pentru că m-am întors de acolo cu peste 2.000 de poze și câteva ore de înregistrări, care necesită alte ore bune de editare.
Așadar, pe repede-înainte, cam așa a arătat parada costumelor tradiționale săsești la întâlnirea din 2014. La fiecare ediție, parada costumelor tradiționale săsești este momentul cel mai așteptat și mai spectaculos al întâlnirii, pentru că întotdeauna defilează un număr impresionant de participanți – cca. 100 de grupuri, în total aproximativ 2.000 de sași la fiecare ediție – purtând costumul specific zonei natale din Transilvania. Printre participanți, vecinii, rudele sau prietenii noștri, cei care cândva ne dădeau binețe în fața porții, iar acum ne salută de departe. O punte de drag și dor ce unește emoțional și cultural două țări. O paradă într-adevăr nemaipomenită, datorită încărcăturii ei emoționale și valorii culturale a momentului. Costumele sașilor sunt opere de artă tradițională pe care mulți le-am văzut, dacă am avut noroc, doar expuse în diverse muzee. Oricum, niciodată reunite într-un sigur loc, în toată diversitatea lor, și nicidecum așa cum le stă cel mai bine: purtate chiar de cei care le-au moștenit de generații, din familii.
Bucuria și mândria sunt cuvintele care descriu cel mai bine emoțiile de pe fețele tuturor. O sărbătoare la care sașii și-au expus tot ce au mai frumos: tradițiile, identitatea, sufletele.
Despre momentele importante ale întâlnirilor de la Dinkelsbühl la care am participat, am scris pe larg aici:
Citește și:
Dinkelsbuehl, ediția 2014:
Premianți și oficiali la întâlnirea sașilor de la Dinkelsbuehl 2014
Să ai soare în suflet, o lecție de la Dinkelsbuehl
Șorțul bunicii, piesă de muzeu în Germania
Dinkelsbuehl, ediția 2013:
Dinkelsbuehl, orașul din Germania partener și gazdă a sașilor de pretutindeni
Parada portului săsesc, Dinkelsbuehl 2013
Bavaria este mândră de sașii transilvăneni
Pentru înregistrări video, puteți urmări canalul meu de youtube, aici.
Anul acesta, parada va avea loc duminică, 24 mai, începând cu ora 10.30, urmând traseul deja cunoscut pe strâzile centrului vechi al orașului Dinkelsbühl.
Vă las să vă bucurați de imagini și să vă exprimați mirarea, bucuria, nostalgia în propriile cuvinte. Să ne vedem cu bine la întâlnirea de anul acesta!