Blumenfest – sărbătoarea florilor și a iubirii la sași

 

 

Când spunem astăzi „ziua îndrăgostiților”, mintea ne e invadată involuntar de clișee și dulcegării comerciale de Sf Valentin. Sau de mai neaoșul Dragobete. Puțini știu că sașii din Axente Sever (până în 1931 Frâua, germ. Frauendorf), județul Sibiu, așteptau cu sfiala tinerilor de demult un fel de “zi a îndrăgostiților“ originală, ce implica un ritual plin de semnificații: Blumenfest. Însă ca și cum plecând treptat, sașii ar fi luat cu ei câte puțin din primăvara satului, vechea tradiție nu a mai fost ținută în aici din anul 1984.

82_45sursa foto

Primăvară înseamnă renaștere, flori și iubire, cu tot alaiul de sărbători și obiceiuri ce le îmbină. Nu se știe exact când a început celebrarea primăverii prin această ceremonie la Axente Sever. Însă de când s-a pomenit sărbătoarea, ținută în sezonul de carnaval (Fasching), la lăsarea Postului Paștelui, avea două funcții: să salute venirea primăverii și să facă publice relațiile dintre tinerii din localitate.

„Mulţi dintre participanţi se căsătoreau la scurt timp după Blumenfest”,

își amintește Ilse Constantin, participantă la Sărbătoarea Florilor în anul 1970.

Odinioară, sărbătoarea florilor ținea ca în povești, trei zile și trei nopți, air pregătirile începeau de zor încă din luna ianuarie. Atunci, tinerii sași își alegeau în secret perechile. Imediat apoi, la casele fetelor toată lumea începea să lucreze cu migală niște buchetele voluminoase, multicolore, din flori de mătase, pânză sau hârtie pe care alesul fiecăreia urma să-l poarte pe cap, în ziua de Blumenfest.

„Nimeni din familiile lor nu ştia cui le vor dărui, dar ajutau cu mic cu mare la confecţionarea lor”,

explică Ioan Gabor, autorul mai multor lucrări despre istoria satului Axente Sever.

În seara de dinaintea sărbătorii, copiii satului erau mesagerii dragostei, fiindcă ei aflau primii cum s-au ales perechile, ducând buchetele de la fete la casele băieților. În ziua următoare, fetele se adunau la casa unei dintre ele, departe de centrul satului, unde așteptau ceata de pețitori.

„Băieţii soseau la ora fixată însoţiţi de fanfară şi, după o formulă repetată an de an, le invitau pe fete la dans. O reprezentantă a fetelor răspundea şi le mulţumea, făcând referire la tradiţia sărbătorii care trebuie păstrată”, spune Ioan Gabor.

După ce salutau gazdele, băieții începeau să cânte imnul sașilor, Siebenbürgen Land des Segens urmat de trei dansuri. Alaiul pornea apoi în parada către Căminul Cultural, unde urmau alte trei dansuri, de această dată la invitația fetelor. După acest ritual, petrecerea continua până în zori. La sfârșitul petrecerii se alegea cel mai frumos buchet, cel mai mândru costum și cele mai frumoase perechi.

Declinul acestei tradiții a început odată cu războaiele mondiale, apoi, de la începutul comunismului, sărbătoarea nu a mai fost ținută până în anii ’70. Au urmat câțiva ani în care s-a mai organizat sporadic, până în 1984. Acum, la Axente Sever nici nu se mai știe, nici nu mai are cine să se bucure de ea, căci bătrânii sași au jucat deja la Blumenfest, iar tineri n-au mai prea rămas prin sat.

untitled

Vitrina cu pălăriile purtate cândva de Blumenfest, în muzeul etnografic din incinta bisericii fortificate din Axente Sever 

 

Buchetele de flori specifice localității mai există însă și sunt purtate cu aceeași mândrie, de sașii din Frauendorf, la Întâlnirea anuală de la Dinkelsbühl, probabil singurul loc unde mai pot fi astăzi admirate pe viu, purtate de sași.  Altfel, ele sunt expuse la muzeul amenajat în incinta bisericii fortificate din Axente Sever. 

 

untitled.png2.png

Sași din Axente Sever/Frauendorf, purtând pălăriile împodobite cu flori, la întâlnirea de la Dinkelsbuehl. Foto: povești săsești

 

 

O înregistrare a întregului ritual descris mai sus, extrem de valoroasă astăzi, din arhiva video a TVR, probabil anii ’70:

 

 

Surse informatii:

Articolul Sibiul 100.ro, „Flori secrete in Axente Sever”, noiembrie 2010

Soxenfilmierer (Fotos & Videos)

Imagini

6 gânduri despre “Blumenfest – sărbătoarea florilor și a iubirii la sași

  1. O poveste neaoşă. Printre florile de bun augur, pe care le dăruim în această zi se numără: crizantema albă – simbolul optimismului şi bucuriei, garoafa roz – nu te voi uita niciodată, garoafa roşie – iubire trainică, ghiocel – prieten la ceas de necaz, crin alb – puritate, intenţii serioase, camelie roz – dor aprins, iasomie – abundenţă.

    Apreciază

  2. Pingback: [Redacția radio "Zig Zag de România" la FreiesRadiofürStuttgart/DE-promovat de Anamaria Daiana MATIES din Stuttgart/DE- RadioMetafora.ro

  3. Pingback: Un olandez ne învață la Axente Sever despre originile flamande ale sașilor | Povești săsești

  4. Pingback: Proiecte faine, neaose, de urmarit - II - My Secret Romania

  5. bai voi chiar ati incurat religile ..eu sunt crestina ordoxa si la noi floriil sunt cu salcii si le ducem la biserica salcii la biserica in sambata si le lom duminica salcile de la biserica

    Apreciază

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s