Boian, (germ. Bonnesdorf, Unter-Bassen, magh. Alsóbajom), jud. Sibiu

boian1

sursa fotografii

La Boian, (germ. Bonnesdorf, Unter-Bassen, magh. Alsóbajom), jud. Sibiu, veghează una dintre cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania.
Construită în 1404, cu adăugiri ulterioare până în sec. al XVI-lea. Pe peretele de nord al corului se păstrează fragmente de pictură murală, înrudite tematic cu cele din biserica din Mediaş. Ferestrele şi portalurile din piatră, în stil gotic datează din prima jumătate a sec. al XVI-lea, când a fost construită şi cetatea înconjurătoare, cu turnul de poartă.
Boian 2

Vechiul altar, din sec. XV, se află la Muzeul Brukenthal, actualul altar din 1772, fiind realizat de meşterul Michael Zillmann şi pictat de Stephan Adolf Valepagi. Trei clopote, dintre care cel mai mare din anul 1477, vestesc puținilor săteni rămași vremea credinței.
Surprinzător pentru o biserica săsească transilvăneană este detaliul de pe turnul de poartă, reluat deasupra intrării de nord: stema Moldovei. Explicația constă în faptul că în 1498, Matei Corvin dăruieşte Domeniul Cetatea de Baltă, de care aparținea satul, voievodului Ştefan cel Mare, care va sprijini finalizarea masivei fortificaţii.

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s