Vurpăr (germ. Burgberg, în trad. „Dealul Cetății”, maghiară Vurpód, Hühalom), jud. Sibiu

Vurpar, Sibiusursa foto

Satul Vurpăr (germ. Burgberg, în trad. „Dealul Cetății”, maghiară Vurpód, Hühalom), jud. Sibiu, are o istorie bogată, despre care povestesc numeroasele vestigii descoperite aici, datând din epoca bronzului şi din neolitic. Toponime precum “Pădurea copiilor” (din Hamelin?) sau “Radeburg” amintesc de faptul că acest loc a fost printre primele în care s-au stabilit sașii, în zona Sibiului.

Ajuns în sat, nu poți să nu urci scările către Biserica Evangelică de pe deal, una dintre cele mai vechi bazilice romanice din Transilvania. Atestată documentar la 1296 sub numele de “Villa Heoholm”, biserica păstrează cele trei nave romanice şi corul, doar absida fiind înlocuită în secolul al XV-lea cu un altar poligonal, iar ulterior (în 1750) a fost construit în vest şi turnul.

Istoria într-un detaliu:

Luneta portalului de nord este foarte interesant decorată în relief cu pomul vieţii, încadrat de un leopard în dreapta şi de o fiinţă fantastică, având cap de leu şi corp de peşte, în stânga. Împreună cu relieful apropiat ca formă de la Ocna Sibiului, sunt singurele reprezentări de acest fel ale stilului romanic de la noi.

Vurpar, Pomulsursa foto

Din vechea fortificaţie se mai păstrează un bastion, porţiuni din incinta de apărare, tăcerea solemnă și rânduiala specifică, menținută astăzi de dl Hans, îngrijitorul bisericii.

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s