„Bavaria este mândră de sașii transilvăneni!”

seehofer_dkb2013Prezent și anul acesta la Dinkelsbühl, cel mai înalt demnitar al landului Bavaria, primul ministru Horst Seehofer, a prezentat duminică, 19 mai, un discurs în fața sașilor transilvăneni și a invitaților aflați la sărbătoare.

Dintre oficiali, au luat cuvântul Președintele Federației Internaționale a Sașilor Transilvăneni, dr. Bernd Fabritius, candidat la Bundestag, și Ministrul de Externe al României, dl. Titus Corlățean. Prezența ministrului român la Dinkelsbühl a fost salutată de către Horst Seehofer ca „un exemplu de comunicare, prietenie și parteneriat european.”
Pe o ploaie torențială, dezlănțuită imediat după parada portului săsesc, primul ministru a rostit un discurs succint, forțat de vreme,  în care a mulțumit sașilor pentru contribuția lor la cultura bavareză și și-a exprimat admirația pentru modul în care tânăra generație transmite mai departe tradițiile, fiind un model pentru întreaga societate germană.

Ulterior, primul ministru Horst Seehofer ținut să adreseze un mesaj scris (este evident că e vorba despre discursul pe care intenționase să-l rostească) Ziarului Sașilor Transilvăneni, Siebenbürgischen Zeitung. Textul în limba germană poate fi găsit pe site-ul ziarului,  dând click aici siebenbuerger.de.

Traducerea de mai jos îmi aparține.

sursa foto: siebenbuerger.de

Stimate domnule Ministru Corlățean,

Excelență, Domnule Ambasador Comănescu,

Prezența dumneavoastră este o dovadă puternică de apreciere – pentru sașii transilvăneni și pentru întreaga Bavarie. Vă mulțumesc că sunteți aici! Bine ați venit în Bavaria!

Salut președintele sașilor din Transilvania, pe dr. Bernd Fabritius. Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Dle Dr. Fabritius. Vă mulțumesc pentru invitația de a lua parte la Sărbătoarea sașilor, Heimattag 2013. Am acceptat fără ezitare.

Salutările mele merg și spre dna Erika Steinbach, de care mă leagă o colaborare lungă și fructuoasă. Vă salut dle Dr. Christoph Hammer, primarul acestui frumos oraș. Îi salut pe toți oaspeții și invitații de onoare. Am un cordial salut pentru toți cei prezenti, mai ales pentru dumneavoastră, doamnelor și domnilor, dragi participanți la paradă!

Tuturor, de oriunde veniți, un călduros salut bavarez: Grüß Gott! (Buna ziua!, Doamne-ajută) Franz Josef Strauss, predecesorul meu, a spus cândva: „funcția de prim-ministru al Bavariei este cel mai frumos mandat din lume.” Dragi compatrioți, din acest punct de vedere, privindu-vă acum, pot spune doar atât: Strauss a avut dreptate!

Dialect, cântece populare, dansuri, costume: Aceasta este iubirea de casă! Aceasta este tradiția vie! Mă bucur din inimă să vă văd. Felicitări pentru diversitatea dvs.! Bavaria este mândră de sașii transilvăneni!

Ceea ce am remarcat acum cu deosebită plăcere: tânăra generație. Grupurile de tineri ale sașilor transilvăneni devin tot mai numeroase. Mulți sași tineri își poartă costumul tradițional cu mândrie. Ei spun ”da” tradiției și obiceiurilor. Acești tineri sași de astăzi transmit un mesaj clar pentru toți locuitorii din Bavaria, Germania și Europa. Acesta este: tradiția este viitorul! Sunt mândru de tinerii noștri. Tineretul nostru este atașat de tradiții, dar și modern. Cu acești tineri, băieți și fete, privim cu încredere spre viitor. Respect și continuați tot așa!

Toți cei prezenți astăzi aici știm că doar cei care își cunosc rădăcinile, pot păși cu succes în viitor. Acest lucru este valabil și pentru Bavaria. Tradiția și modernitatea merg mână în mână în Bavaria. Din rădăcinile noastre culturale extragem forța și încrederea în competiție. Mai ales în contextul globalizării, cel care știe de unde vine, este mult mai încrezător și mai relaxat decât ceilalții. El privește înainte cu optimism.

gaeste_dkb2013

De la stanga: Premierul Bavariei, Horst Seehofer cu sotia, Presedintele Federatiei Sasilor din Transilvania, Dr. Bernd Fabritius, Ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlăţean, Presedintele BdV, Erica Steinbach. Foto: Sieglinde Schuster
http://www.siebenbuerger.de/zeitung/artikel/verband/13362-heimattag-in-dinkelsbuehl-siebenbuerger.html

Cunoașterea trecutului ne dă forță pentru ziua de mâine.

Acesta este motivul pentru care în Bavaria suntem atât de mândri de identitatea noastră. Respectul pentru ceilalți începe cu mândria propriei culturi. Suntem mândri de diversitatea noastră regională. Dumneavoastră, sașii transilvăneni, sunteți cel mai bun exemplu de bogăție culturală a țării noastre. Și suntem mândri de zicala noastră bavareză „trăiește și lasă-l și pe altul să trăiască”. Cosmopolitism și patriotism, toleranța și responsabilitatea în comunitate ne reprezintă.

Acest lucru face ca Bavaria, doamnelor și domnilor, să fie un ținut atât de special. Bavaria respiră diversitatea a 1500 de ani de istorie, de culturi diferite și oameni păstrători de tradiție, ca și dumneavoastră. În calitate de prim-ministru, am obligația de a spune adevărul. Și adevărul este: Bavaria este cea mai frumoasă țară din lume – și pentru că atât de mulți sași transilvăneni trăiesc aici. Sunteți o parte importantă a Bavariei!

Împreună pentru Bavaria

În Bavaria, suntem responsabili pentru țara noastră și responsabili față de locuitorii săi. Asumarea responsabilității înseamnă și a accepta diversitatea. Sașii transilvăneni sunt o componentă valoroasă a culturii noastre bavareze. Sunteți de-ai noștri, ne aparțineți, compatrioții mei dragi, – și cu toții simțim astăzi „mulțumire și angajament”, așa cum spune motoul actualei reuniuni de Rusalii. Aveți tradiții minunate și transmiteți această comoară culturală copiilor și nepoților dumneavoastră. Vă asigur că aveți suportul nostru oricând este nevoie. De mulți ani, am sprijinit proiectele culturale ale sașilor din Transilvania. Bavaria spune un categoric “da” sașilor săi ce vin din Transilvania!

Am propus în Bavaria o zi națională a comemorării victimelor expulzării și deportării. Ne-am dori să victimele deportării și expulzării să aibă în Germania parte de comemorare publică. De la Flensburg la Fuessen, am transmis un mesaj istoric: expulzarea este și rămâne condamnabilă. Eu nu sunt o voce pentru toți germanii. Dar sunt prim-ministru al Statului Liber Bavaria. Prin urmare, vă pot spune astăzi: Bavaria transmite acest mesaj pe cont propriu. Nu mai vreau cuvinte, vreau acțiune. Berlinul vorbește, Bavaria acționează. În Bavaria instituim o zi dedicată victimelor expulzării și deportării. Acesta este un demers fără precedent. Ziua memorială va fi introdusă de anul viitor. Deci, în Bavaria afirmăm încă o dată clar: știm că avem o mare responsabilitate față de repatriații noștri. Și ducem această responsabilitate și în viitor! Acest lucru presupune un grad ridicat de responsabilitate pentru țara noastră, pentru poporul nostru. Vă mulțumesc tuturor reprezentanților la nivel național și regional, grupurilor locale pentru angajamentul lor deosebit.

Sași transilvăneni, sunteți făuritori de poduri. Cu moștenirea a două limbi și două culturi, construiți punți de aur între Germania și România. Pentru asta, sunteți în ambele țări foarte apreciați – le mulțumesc în mod deosebit oaspeților noștri români. Cu ambasadori ca dumneavoastră, stimați concetățeni, putem atât în Bavaria, cât în întraga Germanie, spune că suntem norocoși! Din curajul, experiența și responsabilitatea dumneavoastră, societatea noastră are multe de învățat. Avem nevoie de oameni care sunt angajați. Avem nevoie de oameni responsabili ca dumneavoastră.

Mulțumiri din inimă pentru contribuția dumneavoastră!”

Discursul rostit duminică, 19 mai:

7 gânduri despre “„Bavaria este mândră de sașii transilvăneni!”

  1. Pingback: Dinkelsbühl, orașul din Germania, partener și gazdă a sașilor de pretutindeni | Povești săsești

  2. Pingback: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 6-9 iunie 2014. Programul complet și descrierea evenimentului | Povești săsești

  3. Pingback: Premianți și oficiali la Întâlnirea sașilor de la Dinkelsbühl | Povești săsești

  4. Pingback: De ce sunt sașii cool în România de astăzi? | Povești săsești

  5. Pingback: FOTO/VIDEO: Dansuri săsești la Dinkelsbühl, Germania 2014 | Povești săsești

  6. Pingback: PROGRAM: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 22-25 mai 2015 | Povești săsești

  7. Pingback: FOTO: Parada costumelor săsești, Dinkelsbühl 2014 | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s