Agârbiciu (Arbegen, Szászegerbegy)

Agarbiciu 2

Foto: Cirpian Biclineru

Agârbiciu (Arbegen, Szászegerbegy), jud. Sibiu, este o veche așezare care aparținea de Scaunul Șeica (Schelk Stuhl). Prima atestare documentară este din 1343.

Biserica fortificată, ridicată pe o colină din mijlocul satului, datează de la începutul secolului al XV-lea.

Detaliul care spune istorie: ușa de stejar a Bisericii. Pentru rezistență, localnicii au întârit-o cu benzi de fier ce formează în mijloc o cruce, iar de jur împrejur au fost fixate unelte de fier, sape, lopeți, potcoave.

Muzica a înnobilat văzduhul din Agârbiciu secole de-a rândul. Responsabili pentru viaţa muzicală a satelor săseşti erau organiştii, învăţătorii, preoţii şi elevii. Începând cu sec. al XVI-lea, în sudul şi centrul Transilvaniei au fost înfiinţate fanfarele. Ce poate fi mai frumos decât colindele Crăciunului rezonând cu peisajul învelit în zăpadă şi cu aroma cozonacilor? Fanfara cânta în turnul din Agârbiciu atât de Crăciun, cât şi de Anul Nou sau cu ocazia altor sărbători. Și aici, comunismul a redus la tăcere această tradiţie. Dar chiar şi fără muzică, biserica fortificată, casele împovărate de ani și natura din jur descriu un peisaj idilic.

2 gânduri despre “Agârbiciu (Arbegen, Szászegerbegy)

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s