1. Ce este calendarul de Advent?

În calendarul de Advent al poveștilor săsești, fiecare număr este o nouă zi în care veți descoperi o surpriză – o poveste legată de iarnă și de Crăciun, cu tot farmecul ce învăluie sărbătorile. Personajele noastre principale sunt sașii, dar, așa cum veți observa adesea, comunitatea și spiritul Crăciunului înseamnă conviețuire, prietenie, comunicare, împrumut de obiceiuri. Colindele se înalță în văzduh peste toți, bucuria Crăciunului ne luminează sufletele și Moș Crăciun ajunge negreșit în fiecare casă. Chiar prima poveste a calendarului nostru exprimă toate acestea la un loc: în România, în Germania, în lume, a devenit o modă să deschidem astăzi prima ușiță a calendarului de Advent (sau pe toate deodată). 

 

Dar ce este și care sunt semnificațiile Adventului? Așadar să începem cu începutul…

Ce este Adventul?

I_113645030_50_20080901

Adventul este timp de bucurie și liniște, în așteptarea Crăciunului. De Avent se deschid căsuțele târgurilor de Crăciun, iar atmosfera feerică se umple de arome de vin fiert și turte dulci, de glasuri vesele. Probabil că tot din Advent începe și Moș Crăciun să-și pregătească renii și sania, iar poșta lui nu mai face față scrisorilor.

Cuvântul Advent provine din latinul “adventus”, care înseamnă “venire”. Corespondentul său în Biserica Ortodoxă ar fi, numai într-o anumită măsură, perioada postului, deși cele două diferă atât prin durată, cât și prin felul în care sunt celebrate.

Adventul începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor este o tradiție aprinderea câte unei lumânări din coronița de Advent.

Tradiția calendarului de Advent

Calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului. Înainte de a fi o alergătură după cadouri, în Advent fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.

Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii luterani, care în secolul XIX numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi.

Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.

Primul calendar de Advent asa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg. Gerharg Lang a tipărit la München, în 1908, un calendar de Advent cu imagini și mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.

Calendarele pe care le vedem peste tot în magazine sunt convențional numerotate de la 1 la 24 decembrie, indiferent de data când începe Adventul în anul respectiv. În zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distracții, în forme diverse și cât mai originale. Știm cu toții că nu doar copii sunt cei care își stăpânesc cu greu curiozitatea de a desface toate ușițele deodată, pentru a descoperi ce surpriză se ascunde în spatele lor: o bucățică de ciocolată, un cadou mic, o jucărie sau un mesaj.

Obiceiuri de Advent în Transilvania

În Transilvania, Adventul este un obicei tot mai recent, iar de prin anii ‘60 s-a răspândit mai mult sub influența sașilor deja plecați în Germania. În unele comunități a fost adoptat, în altele a fost privit ca o invenție modernă și celebrat doar prin slujbele religioase speciale. Oricum, în general, sașii din Transilvania l-au sărbătorit ceva mai rezervat decât în Vest, urmând un ritm firesc al pregătirilor care oricum se făceau înaintea sărbătorilor.

Balul de Sf. Katharina, pe 25 noiembrie, încheia în mod tradițional petrecerile cu dans, până la Crăciun. În Advent, corurile și fanfarele începeau repetițiile pentru cântecele de Crăciun. Tot devreme, din primele zile ale Adventului încep și copiii, sub îndrumarea preotului sau a dascălilor să-și intre în rolul  ales pentru sceneta Nașterii Domnului, nelipsită de Crăciun.

La Cisnădioara s-a ținut mult timp tradiția ca în fiecare duminică de Advent, corul să țină un mic concert de cântece de Crăciun, pe treptele bisericii.

În multe comunități, coroanele de Advent și lumânările de ceară erau făcute manual, în casă. Turnatul lumânărilor era de obicei treaba băieților tineri, iar coronițele de brad erau împletite în general de femeile mai în vârstă.

6251Advent_wreathsursa foto

Suntem înaintea primei duminici de Advent, când în Germania există urarea tradițională „Eine Schöne Adventszeit”! Timp frumos de Advent! Pentru că până la Crăciun vom descoperi împreună câte o poveste-surpriză în fiecare zi, eu vă urez cu tot dragul…

Eine Märchenhafte Adventszeit! Un Advent de poveste!

Sursa info:

Wikipedia.org

Ethnographische Sammlung

16 gânduri despre “1. Ce este calendarul de Advent?

  1. ,,Balul de Sf. Katharina, pe 25 noiembrie, încheia în mod tradițional petrecerile cu dans, până la Crăciun.”
    Târgul de Crăciun care se deschide in noiembrie, mai poate fi cuprins in cadrul zilelor de Advent pe care le-aţi descris mai sus?
    De fiecare data când se vorbeste de Crăciun si de SPIRITUL CRĂCIUNULUI, imi amintesc de ,,Fetiţa cu chibrituri” care moare pe strada in timp ce alţii se preocupau de spiritul Craciunului care in timpul anului nu mai exista, nici macar in amintire. Dar in decembrie au grija comercianţii sa ne aminteasca de invenţia lor frecându-şi mânurile cu gândul la geşeftul si profitul care se intrevede.

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, cred într-o religie a bucuriei, nu a sacrificiului şi suferinţei, în care şi târgurile de Crăciun îşi au locul lor. Dar depinde de noi, de fiecare, unde găsim echilibru şi cum înţelegem bucuria, mulţumirea, împăcarea cu sine. Unii ajutând, preocupându-se de ceilalţi, alţii gonind prin magazine. Sincer, astăzi, ca simplu om de rând, eu găsesc împăcarea printr-un echilibru între toate acestea.

      Apreciază

  2. Pingback: Calendarul advent: ce este, cum se face si de ce sa faci un calendar?InsemnarileUneiFemei | InsemnarileUneiFemei

  3. Pingback: Sezonul sărbătorilor de iarnă în România | Bialog

  4. Pingback: Calendarul de Advent, prilej de bucurii

  5. Pingback: Calendarul nostru Advent din 2017 | O fată cu poftă de viaţă. Şi de scris.

  6. Pingback: Calendar de Crăciun | Robofun Blog

  7. Pingback: DOWNLOAD: Calendar de tip ADVENT pentru părinți și copii - Mami tips

  8. Pingback: 5 activități simpatice, prin care să intri mai devreme în atmosfera de Sărbători - Inoza

  9. Foarte interesant, nu stiu de ce nu am știut de advent. Am știut de ramadan! Este o perioada de liniște, pregătiri, spectacol, sarcini specifice, bucurie… La emisiunea în lb germană am înțeles așteptarea speciala a Crăciunului nașterea domnului și în speranța revenirii domnului Isus a doua oara.. Frumos, frumos, înălțător.

    Apreciază

  10. Pingback: Copii mai fericiți cu jucării mai puține - Mukibooks Carti senzoriale

  11. Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre Advent - semnificatie, coronita & calendar -

  12. Pingback: DOWNLOAD: Calendar de ADVENT pentru părinți și copii - Mami Tips

  13. Pentru copii e clar ,o bucurie mare ,care se reflectă în strălucirea ochișorilorși care poate nu se regăsește cu aceeași intensitate ,cu nici o altă ocazie din timpul anului.Pentru adulți și pentru bătrâni în special, este ca o întoarcere acasă în timp,acasă în copilărie ,tinerețe și în tezaurul de amintiri ,amintiri încărcate de bucurii tainice.
    Goana prin prăvălii este motivată de căutarea de cadouri,pentru familie și prieteni ,pentru fiecare ce e mai potrivit și dece nu și pentru propria persoană.
    Vă doresc „eine besinnliche Adventszeit”!friedericke

    Apreciază

  14. Pingback: Calendar de Advent… de unde vine acest concept? – Clujul Copiilor

Povestește și tu