PROGRAM august 2017 Sibiu: Întâlnirea fără precedent a tuturor sașilor

În primul weekend din august, 4-6 august 2017, Sibiul va fi gazda celei mai mari înâlniri a sașilor, care va întrece ca amploare toate evenimentele de acest gen organizate vreodată în Transilvania.

Cu această ocazie, sunt așteptați să revină acasă cel puțin 10.000 de sași, care vor fi prezenți la evenimente alături de numeroase formații de dansuri, fanfare și asociații din Transilvania, Germania, Austria, SUA, Canada.

Acasă în lume, cu inima în Transilvania este motto-ul sub care se vor reuni anul acesta sașii reîntorși în Transilvania și toți cei care vor să li se alăture.

 

img_5397

Imagine de la întâlnirea tuturor sașilor, Sebeș/Muehlbach 2014

 

Ne-am obișnuit ca localitățile locuite cândva de sași să reînvie în timpul verii, mai ales în luna august, când sașii, așa-zișii sași de vară, se întorc acasă.  În acest an însă, FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), împreună cu numeroase alte asociații ale sașilor stabiliți în afara țării promit o întâlnire cu număr record de participanți – cel puțin 10.000 de sași – și o suită impresionantă de evenimente. În mod deosebit, o atenție sporită va fi acordată tinerilor, care poate se află pentru prima dată în locurile de origine ale familiilor și le cunosc mai puțin povestea.

Povești săsești0142

 

Se așteaptă ca la eveniment să fie prezente și numeroase personalități din țară și nu numai. O întâlnire de asemenea amploare în România, similară celei anuale de la Dinkelsbuehl, Germania, este anunțată și așteptată încă de acum aproximativ doi ani, când au început pregătirile.

 

untitled.png2

Parada portului popular săsesc, întâlnirea de la Dinkelsbuehl, Germania, 2016

 

Întâlnirea de la Sibiu se va întinde pe trei zile, între 4-6 august, dar va fi doar punctul culminant al unui șir de întâlniri mai restrânse, organizate pe parcursul a două săptămâni, între 29 iulie și 13 august, în numeroase localități natale în care sașii se vor întoarce pentru a sărbători împreună.

La Sibiu, evenimentele vor fi amplasate în centrul vechi al orașului, respectiv în Piața Mare, Piața Mică, Huet, Schiller, Strada Cetății, precum și în Sala festivă din Turnișor și la Palatul Bruckenthal din Avrig.

Din programul zilelor de 4-6 august nu vor lipsi momentele specifice întâlnirilor sașilor: paradele costumelor populare, dansurile tradiționale, concertele de fanfară, festivitățile de premiere, lansările de carte, expozițiile de artă, slujba religioasă în dimineața zilei de duminică. Numeroase standuri cu vânzare de produse alimentare, băuturi și obiecte de artizanat vor fi amplasate în Piața Mare și în zonele special amenajate din piețele centrului vechi.

 

img_5657

Dansuri săsești la întâlnirea tuturor sașilor, Sebeș/Muehlbach 2014

 

 


 

Programul întâlnirii de la Sibiu, 4-6 august 2017

 

Programul detaliat al întâlnirii va fi făcut cunoscut în Sibiu prin afișe, la standuri de informații și în broșura întâlnirii, care va fi disponibilă participanților.

 

Vineri, 4 august 2017

 

10:00 Deschiderea oficială a Întâlnirii de către Martin Bottesch (Președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania) și Hans Gärtner (Președintele Federației Sașilor din Germania organizați după localitățile de origine din Transilvania)

10.00 Întâlnirea grupurilor de dans popular săsesc din Transilvania, Germania, Austria, SUA și Canada, cu program pe scena din Piața Mare

Pe parcursul zilei, începând cu ora 11.00, vor avea loc lansări de carte și vernisaje de expoziții cu tema culturii și istoriei sașilor din Transilvania.

15.00 Program pentru copii

18.00 Concert de orgă

19.00 Concert Schlager-Taxi în Piața Mare

22.00 Party în Sala din Turnișor cu DJ Nathalie și Kevin și în Academia Evanghelică Transilvania cu Trio Saxones

 

Sâmbătă, 5 august 2017

10.30 – 11.30 Parada portului popular săsesc în centrul orașului, pe traseul:

Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Str. Cetății – str. Bălcescu – Piața Mare

11.45 Discursuri, salutarea participanților de către oficialități:

*UPDATE: Preşedintele României, dl Klaus Johannis, va fi prezent la întâlnire şi va rosti un discurs pe scena din Piaţa Mare, după încheierea paradei portului poular.

Vor lua cuvântul: dl Martin Bottesch (președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania), doamna primar Astrid Fodor, domnul episcop Reinhart Guib și Hans Gärtner (Președintele Federației Sașilor din Germania organizați după localitățile de origine din Transilvania)

12.30 Program de dansuri săsești și concert de fanfare pe scena din Piața Mare

Pe tot parcursul zilei vor avea loc mai multe concerte de fanfară în Piața Huet, Piața Mică și str. Harteneck

15.00 Decernarea Premiului Ernst Habermann al Fundației Sașilor Tranislvăneni

16.00 Adunare festivă în sala Thalia: decernarea Medaliei Honterus, cuvinte de salut, prelegere festivă

18.00  Concert de orgă și trompetă în Piața Mare

19.00 Concert cu Andreas Hammerschmidt în Piața Mare

21.00 Party cu DJ Avaro, în Sala Redal

 

Duminică, 6 august 2017

10.00 Slujbă religioasă în Biserica Evanghelică din Piața Huet

15.00 Întâlnire în grădina barocă din Palatul Brukenthal din Avrig.

18.00 Program artistic, constând din piesa de teatru „La fântână” în săsește, acompaniată de un cor de 200 de persoane din Germania și România.

 

Pentru transport, vor fi puse la dispoziție autobuze care vor circula între Sibiu și Palatul Brukenthal din Avrig.

 

 

untitled.png1

Dansuri săsești la întâlnirea de la Dinkelsbuehl, Germania, 2016

 


 

Sursa informații și programul în limba germană: siebenbuerger.de

 

2 gânduri despre “PROGRAM august 2017 Sibiu: Întâlnirea fără precedent a tuturor sașilor

  1. Pingback: Întâlnirea întâlnirilor. Sibiu 2017 | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s