Petelea (magh. Petele, germ. Birk) este un sat vechi din jud. Mureș.
Pântecele satului ascund numeroase vestigii arheologice. Acum mai bine de 100 de ani, într-o zi obișnuită, un țăran aflat la muncile câmpului, a dat peste comoară adevărată: un tezaur format din 200 piese, încadrate de arheologi în grupa III-a monedelor dacice „tip Petelea”. Monedele din tezaur, emise în sec. I. î. Cr. se păstrează astăzi la muzee din Sibiu, Budapesta, Viena.
Se crede că Pădurea Mesteceni ce mărginește localitatea a dat și numele satului (mesteacăn – lat. Betulia vulgaris). În sprijinul acestei ipoteze ar sta şi numele de Birk, mesteacăn în germană, dată de saşi.
Biserica evanghelică din vatra satului a fost construită în 1860 pe locul unei biserici mult mai vechi, de la care a mai rămas doar baza turnului, cu forme ale goticului târziu. Ritmul vieții liniștite de aici era măsurat cândva de bătăile ceasului şi sunetele orgii, ambele stinse astăzi în tăcere.
Cu bucurie va aducem la cunostinta ca in localitatea Petelea,ceasul din turnuul Bisericii Evanghelice C.A. functioneaza si bate ora exacta din anul 2014 dupa ce a fost reparat cu sprijinul domnului inginer pensionar
Nagy Elek.
In ce priveste orga din Petelea ea nu a fost posil a fi reparata dar Biserica a fost dotata cu o orga de la Biserica Evanghelica din localitatea Apos (Agnita) care a fost reparata si functioneaza.
ApreciazăApreciază