Din turnul Bisericii Sf. Paul privești cum ar s-ar vedea din ceruri un rai pământesc: o cetate solidă, capodoperă a Evului Mediu, patru porți de acces, 12 turnuri impecabil conservate, ghirlande de flori și petece de natură, o rețea de străzi înguste, pavate cu piatră cubică. O viață molcomă, în case vechi de secole, matematic și armonios ordonate, toate la fel și fiecare unică în felul său. Deloc întâmplător, Dinkelsbühlul, este oraș înfrățit cu Sighișoara.
Dinkelsbühl, orașul bavarez, partener al celui mai important eveniment al comunității sașilor de pretutindeni: întâlnirea sașilor, celebrată în fiecare an de Rusalii. Anul acesta tocmai s-a încheiat (17-20 mai), deci ne-am întors cu imagini, impresii și povești nemaipomenite, de la fața locului.

Priveliște asupra orașului Dinkelsbuehl, cu zidul de apărare și turnurile fortificației medievale. Foto: povesti sasesti, mai 2013.
Un oraș din basme
În mod surprinzător, Dinkelsbühlul a scăpat intact din cele două Războaie Mondiale, astfel că toate edificiile istorice stau încă în picioare, zvelte și misterioase, așa cum au fost construite cu secole în urmă. Nu întâmplător, în 1962, orașul a fost locația perfectă pentru filmul Minunata lume a Fraților Grimm.
Idilicul oraș este un punct important pe harta celebrului Traseu romantic (Romantische Straße) – un parcurs stabilit în 1950, care străbate cele mai frumoase castele și fortificații din sudul Germaniei, între orașele Würzburg și Füssen.
Fiecare colț de stradă este o nouă descoperire. Aici, timpul își suspendă trecerea pentru că orice plimbare te răpește din cotidian. Străzile cetății sunt pavate cu piatră cubică, iar accesul mașinilor se face doar câte una, pe rând, prin ochiurile înguste ale celor patru porți medievale. Singurele sunete ce se aud în interiorul centrului vechi sunt cântecele păsărilor, murmurul oamenilor și adierea vântului domol. Într-o astfel de oază, solemnă și primitoare, nu poți decât să vorbești șoptit, ca într-un muzeu în aer liber, din respect pentru frumusețea cu care ești întâmpinat.
sursa foto: Siebenbuerger.de, Fb
Întâlnirea sașilor transilvăneni – o sărbătoare cu tradiție într-un oraș bavarez
Tradiția sărbătorilor sașilor transilvăneni a început în oraș încă din 1951. De la 25 mai 1985, între Dinkelsbühl și Organizația Sașilor Transilvăneni (Verband der Siebenbürger Sachsen) există un strâns acord de parteneriat. Iar în 1997, orașul a fost distins de către statul german cu o plachetă de aur pentru strategiile de integrare a „repatriaților” – sașii transilvăneni.
Corespondentul din România al acestui eveniment ar fi întâlnirea sașilor care se organiza în fiecare toamnă, la Biertan, iar mai recent găzduită într-o locație diferită în fiecare an. Însă evenimentul de la Dinkelsbühl o depășește categoric prin amploare. În anul 2012, la Dinkelsbühl a fost o participare record în istoria acestei sărbători, cu 28.000 de sași din toate colțurile lumii prezenți aici.
Pentru trei zile, sașii triplează numărul populației din orașul Dinkelsbühl
Pentru micul oraș, cu doar 11.000 de locuitori, întâlnirea sașilor este evenimentul care dublează sau aproape că-i triplează populația, în doar trei zile. Pe lângă evidentele avantaje financiare și desfășurarea de forțe, primarul Christoph Hammer afirma în 2012 că nu ar fi reușit niciodată să aibă în oraș un concert al celebrului Peter Maffay sau pe cel mai înalt demnitar al landului, prim-ministrul Horst Seehofer, dacă nu ar fi fost sașii reuniți aici.
Atât în 2012, cât și anul acesta, primul ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer, a rostit un discurs ovațional, prin care a salutat și recunoscut cultura, valorile și contribuțiile sașilor transilvăneni în contextul social, cultural și politic german.
Fotografiile pe care le-am surprins sâmbătă devreme vorbesc de la sine. În doar câteva ore, orașul forfotea de miile de sași oaspeți din toată Germania, dar și din România, Austria și chiar SUA și Canada.
Parcă seamănă cu cele rămase pe la noi…
ApreciazăApreciază
Reblogged this on Colțul Cultural.
ApreciazăApreciază
foarte frumos, imi aduce aminte de unele orasele din Ardeal
ApreciazăApreciază
Pingback: GERMANY: Dinkelsbühl | Romanian Itineraries
Pingback: Costumul săsesc în acuarelele Iulianei Fabritius-Dâncu | Povești săsești
Pingback: Sighișoara de odinioară în imagini de colecție | Povești săsești
Pingback: Romania (ne)cunoscuta – Sighișoara de odinioară în imagini de colecție | Biblioteca Ienachita Vacarescu
Pingback: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 6-9 iunie 2014. Programul complet și descrierea evenimentului | Povești săsești
Pingback: Unde sunt sașii noștri? Parada portului tradițional săsesc, Dinkelsbühl 2014 | Povești săsești
Pingback: 10 lucruri pe care nu le știai despre sași | Povești săsești
Pingback: Întâlnirea tuturor sașilor din Ardeal, Sebeș/Mühlbach, 20 septembrie 2014 | Povești săsești
Pingback: FOTO/VIDEO: Dansuri săsești la Dinkelsbühl, Germania 2014 | Povești săsești
Pingback: PROGRAM: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 22-25 mai 2015 | Povești săsești
Pingback: FOTO: Parada costumelor săsești, Dinkelsbühl 2014 | Povești săsești
Pingback: Oameni-copaci | Povești săsești
Pingback: Întâlnirea tuturor sașilor din Transilvania – Mediaș, 19 septembrie 2015 | Povești săsești
Pingback: PROGRAM: cea mai mare întâlnire a sașilor, Dinkelsbühl 13-16 mai 2016 | Povești săsești
Cum am putea afla de adresele unor prieteni de langa Fagaras (Voila) care au plecat in Germania?
ApreciazăApreciază
Pingback: Suntem toți niște Ulise rătăcind spre casă. Întâlnirea de la Dinkelsbühl 2016 | Povești săsești