Oamenii, ritmurile vieții lor, amprentele istoriei se developează treptat, fascinant în fotografiile și cărțile poștale vechi. O astfel de fotografie este plonjare în clarobscur, făcându-ne să experimentăm în același timp lumina descoperirii și umbra nenumăratelor întrebări.
Mai jos, două fotografii probabil de la începutul secolului XX din vechiul Mühlbach locuit de sași. Cu ambele m-am intersectat întâmplător, căutând să înțeleg și să reconstitui viața Sebeșului de odinioară, pornind de la fărâme de viață răsfirate în Germania. Pe versoul primei fotografii, realizată în studio, un scris lejer nota grăbit:
Onkel Rudi u. Tante Medi, geboren 1900, Medi – 1902, aug 2/1904″.
O fotografie cât 1000 de cuvinte, 100 de ani, zeci de nuntași
A doua fotografie înfățișează o nuntă de sași la Sebeș/Mühlbach, jud. Alba. Fotograf este Viktor Cloos, despre care știm că a fost printre primii fotografi cu atelier din Sebeș. Fotografia nu este datată, nici nu are alte înscrisuri pe verso. Dintre toți ai grupului, cu greu mai putem recunoaște azi pe cineva (sau?), după cum eu nu am identificat nici locația cu trepte unde ar fi putut fi făcută poza de grup. Portofoliul fotografului Cloos este foarte valoros pentru comunitatea locală, cuprinzând imagini dintr-o perioadă în care fotografia era o artă complicată și rară. Soţii Viktor și Ida Cloos aveau atelier pe centrul orașului, până în perioada interbelică. Au surprins atât clădiri din Sebeș și împrejurimi, cât şi locuitorii, imaginile păstrate oferind importante informaţii despre aspectul unor edificii, moda vremurilor, tradiţii şi alte aspecte ale vieţii cotidiene în primele decenii ale secolului trecut.
Portofoliul lor se găsește în mare parte la fototeca Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș. În aceeaşi colecţie, se păstrează numeroase negative ale imaginilor amintite, realizate pe plăci de sticlă. La o privire mai atentă, observăm atât îmbrăcămintea unora, tradițional săsească, dar și detalii amuzante precum vazele cu flori, sticlele cu țuică, checurile și cozonacii pe care îi țin femeile din față în brațe. Drumul său este foarte interesant și misterios, fiindcă am găsit-o pe Internet la un colecționar din Austria, care o cumpărase de la un târg de antichități, fără să-mi poată oferi mai multe detalii.
Poate cei din Sebeș recunoașteți vreun bunic. 🙂