O scurtă trecere în revistă
Întâlnirea sașilor de la Dinkelsbühl este o desfășurare de forțe pentru a acoperi cu succes toate gusturile și interesul celor peste 20.000 de oameni prezenți. Astfel, o scurtă privire în programul ediției de anul acesta este suficientă pentru a înțelege complexitatea sărbătorii care reunește o paletă largă de evenimente culturale, artistice, folclorice, expoziții de artă și de artizantat, expoziții și lansări de carte, lecturi, conferințe și mese rotunde, program special susținut de copii și activități gândite pentru ei, competiții sportive, concerte de muzică de fanfară, pop, operă sau de multe alte genuri, petreceri până târziu în noapte, piața cu produse specifice din Transilvania, etc. Indiferent de vârstă, cu siguranță fiecare găsește activități interesante.
Practic, la fiecare oră și uneori simultan, undeva în Dinkelsbühl se întâmplă ceva care merită atenție. Recunosc că pentru mine cele două zile cât am stat la Dinkelsbühl au fost un maraton și din păcate nu am ajuns chiar la toate punctele pe care le selectasem în prealabil în program. Asta pentru că în puținele momente de răgaz am avut bucuria de a revedea sau a cunoaște pentru prima dată prieteni dragi, mulți dintre cei care urmăresc acest blog. Prietenii știu de ce.
Pe parcurs, voi reveni punctual la câte unul dintre evenimentele de la Dinkelsbuehl la care am reușit să ajung și pe care le consider relevante pentru noi aici. Deocamdată mă străduiesc să vă povestesc la cald, astfel încât să vă puteți forma o imagine echilibrată despre tot ce implică această întâlnire. Dintr-o precauție inutilă, vreau să fac din capul locului precizarea că, așa cum sugerează titlul, spre deosebire de temele noastre obișnuite, urmează să menționez invitați prezenți la Dinkelsbuehl care fac parte din sfera politică actuală, din Germania sau România. Un eveniment de asemenea amploare are evident și o latură angajată politic, ce ține de opțiunile organizatorilor și ale invitaților. Strict în acest context, consider că poate fi interesantă și această parte a sărbătorii și o prezint ca atare. Nu ar fi onest să trec cu vederea prezența lor aici, cu atât mai mult cu cât știu că media din România nu se înghesuie să relateze despre asta. Aș fi prezentat pe oricine ar fi fost acolo, indiferent de opțiunile mele politice personale, care nu fac subiectul acestui blog. Prin urmare, unii dintre cei enumerați mai jos sunt politicieni. Nimeni nu-i perfect!
În duminica de Rusalii au loc întotdeauna momente cu mare încărcătură la întâlnirea sașilor: ziua începe cu slujba de Rusalii urmată de parada portului săsesc, momentul culminant al întâlnirii despre care v-am povestit deja, continuată cu discursurile invitaților oficiali. În acest an, au luat loc în tribuna oficială (foto, de la stanga la dreapta) la parada portului săsesc dr. Bernd Fabritius, Președintele Sașilor Transilvăneni din Germania, mai cunoscut la noi de când alegerea sa în Bundestag a făcut ca toată mass-media din România să titreze exuberant „primul român în Bundestag”. Lângă, dl Reinold Gall, membru în Landtag, ministrul de interne al landului Baden-Wuerttemberg, apoi dl Klaus Johannis, primarul Sibiului. Din partea oficialilor români a mai fost prezent ambasadorul României în Germania, dl Lazăr Comănescu, alături de omologul său, ambasadorul Germaniei la București, dl Hans Werner Lauk. Alți invitați: dr. Christian Bergner, membru în Bundestag, Președintele Forumului Româno-German, episcop dr. Christoph Klein, Hartmut Koschyk, membru în Bundestag, delegatul Guvernului Federal pentru Expatriați și Minorități din Germania, Michael Skindell senatorul din Ohio, SUA, Christoph Hammer, primarul orașului-gazdă, cel care a deschis întâlnirea sașilor pentru a unsprezecea oară în mandatul său.
Invitații oficiali reprezintă locurile între care sașii construiesc nu numai punți de suflet, ci reale legături culturale, economice, politice, etc. În general, în discursurile lor, fiecare dintre aceștia au nuanțat tocmai relația dintre identitatea etnică și națională, în context european, german, făcând referire la diverse episoade istorice și la tema întâlnirii, patrie fără granițe. De anul trecut a rămas memorabilă remarca măgulitoare a primului ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer, Bavaria este mândră de sașii transilvăneni, mesaj adresat miilor de sași prezenți, care într-un fel sau altul bineînțeles că a fost transmis și anul acesta.
La scurt timp, discursurile invitaților au fost urmate de un concert de fanfară desfășurat în paralel cu programul de dansuri săsești și alte activități pentru cei mici. Atât de la parada portului săsesc, cât și de la programul de dansuri, puteți deja urmări înregistrări pe canalul meu de youtube și al siebenbuerger.de. Am filmat și am pozat foarte mult, urmează să postez pe măsură ce reușesc să editez toate materialele.
După-amiaza au urmat două conferințe cu teme interesante și din registre opuse ale trăirilor. Mai întâi a avut loc vernisajul unei expoziții având ca temă episodul dramatic al evacuării sașilor din Nordul Transilvaniei în 1944 – susținut de Horst Göbbel. A urmat o prelegere a scriitorului Dr.h.c. Hans Bergel, care contrabalansează tonul sumbru prin tema „Umorul la sașii transilvăneni„.
La ora 17.00, în biserica Sf. Pauls, a avut loc tradiționala festivitate de premiere în care este onorată activitatea excepțională a unor membri de vârf fie din rândul comunității, fie din afara ei, dar care, prin diverse mijloace și domenii, s-au remarcat în cadrul comunității sașilor transilvăneni.
Astfel, Steaua de Onoare a Federației a fost acordată lui Klaus Johannis, primarul Sibiului, pentru merite în activitatea de conservare și promovare a patrimoniului și valorilor comunității săsesti. Aceeași distincție, Steaua de onoare a Federației, a fost înmânată și lui Christoph Bergner, membru în Bundestag.
Dincolo de discuțiile aprinse în media din România, cred că aici Klaus Johannis este prezent datorită activității sale ca primar al Sibiului si etnic german și este firesc să participe ca invitat oficial la Întâlnirea sașilor de la Dinkelsbuehl. În definitv este probabil cel mai cunoscut sas, personajul momentului în media din România. Răsfoind presa în ultimele zile, am avut un deja-vu din vremea când îmi pregăteam lucrarea de disertație citind și Venea din timpul diez al lui Bogdan Suceavă, în contextul temei pe care mi-am ales-o atunci (construcția identității românești în literatura postdecembristă). De la Revoluție încoace, România este într-o stare de continuă și exasperantă expectativă a unui erou salvator. Cred însă că pentru Klaus Johannis elementul etnic, mai mult decât naționalitatea, este deopotrivă avantajul și dezavantajul său cel mai mare. Cel puțin din punct de vedere al dialogului dintre etnicitate și identitatea națională și al prejudecăților culturale, teme care mă interesează mai mult decât buimăceala politică românească, avem deja și urmează să vedem o situație interesantă.
În continuarea festivității, Premiul Organizației de Tineret a Sașilor Transilvăneni a revenit lui Christine Gregner, iar premiul Ernst-Habermann a fost acordat scriitoarei Iris Wolff, pentru romanul de debut Halber Stein, pe care l-am recenzat aici acum mai bine de un an, și muzicianului dr. Steffen Schlandt.
Premiul pentru cultură pentru anul 2014 a fost acordat Prof. Hon. Konrad Gündisch și Dr.Dr.h.c.mult. Christoph Machat.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a primit Steaua de Onoare a Federatiei, inmanata de dr. Bernd Fabritius, Presedintele Asociatie Sasilor Transilvaneni din Germania, membru in Bundestag

Dr. Christoph Bergner, membru in Bundestag, a primit Steaua de Onoare a Federației Sasilor Transilvaneni
În mod cu totul subiectiv, mă opresc asupra tinerei scriitoare Iris Wolff, pe care am avut plăcerea să o cunosc personal la Dinkelsbühl, după ce am scris anul trecut recenzia romanului său de debut, Halber Stein, pentru care a primit deja această însemnată apreciere.
Într-o atmosferă solemnă, cu totul formală, Iris Wolff a fost o prezență proaspătă și diafană, care a impresionat prin spontaneitatea și naturalețea discursului său. Cunoscând mai întâi opera, este interesant să vezi cum personalitatea autorului emană energii și vagi presimțiri ale paginilor sale. Iris Wolff a arătat în câteva fraze că este o personalitate complexă, de o deosebită expresivitate, așa cum romanul său cred că se remarcă prin descrieri de un lirism aparte, candoare și în același timp maturitatea scrierii suprinzătoare pentru un debut. Iris Wolff lucrează la cel de-al doilea roman, al cărui acțiune este plasată tot în Transilvania, de această dată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – anii care pentru comunitatea sașilor transilvăneni au însemnat începutul sfârșitului.
De-abia așteptăm lansarea, dar și traducerea în limba română a lui Halber Stein.
Romanul Halber Stein începe cu o întrebare retorică, care va plana imperceptibil până la final: “Ce crezi, sunt locuri care ne trimit înapoi, în trecut, dar în același timp ne arată și viitorul?” Un aleph. Cred că toți sașii cunosc foarte bine un astfel de loc.
Danke Iris, ich habe mich riesig gefreut dich kennenzulernen! Toi, toi, toi! Ich wünsche dir weiterhin viel Erfolg!
Pingback: FOTO/VIDEO: Dansuri săsești la Dinkelsbühl, Germania 2014 | Povești săsești
Pingback: PROGRAM: Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 22-25 mai 2015 | Povești săsești
Pingback: FOTO: Parada costumelor săsești, Dinkelsbühl 2014 | Povești săsești