Portretele diversităţii etnice din România – un proiect Elite Art Gallery

În urmă cu câteva săptămâni am aflat despre un proiect de artă şi cercetare al Elite Art Gallery, care are ca subiect diversitatea etnică în mediul rural din România.

Este vorba despre MOSAIC: Portrayal of Diversity, care, aşa cum spun iniţiatorii,

urmărește recuperarea și promovarea reperelor identitare a 5 minorități etnice din România prin realizarea a 15 portrete ale localnicilor și documentarea scrisă a istoriei personale și colective a fiecărei comunități.

Ne bazăm pe faptul că arta este un instrument facil de receptare a realității, un limbaj care unifică prin mijloacele de expresie. În acest fel, dorim să atragem publicul din zone rurale și urbane către valorificarea artei și istoriei, stârnind interesul față de conștientizarea și conservarea elementelor care compun identitatea națională deși la nivel de comunitate minoritățile se deosebesc prin dialect, tradiții, ocupație etc.

 

În mod concret, în cadrul acestui proiect, un cercetător şi cinci artişti plastici iau la pas satele a cinci minorităţi etnice – saşii, aromânii, ruşii lipoveni, rromii şi maghiarii – , le iscodesc casele şi poveştile pentru a înţelege în ce constă miezul istoriei şi identităţii acestor comunităţi. Cum au trăit, cum au supravieţuit, unde se întâlnesc şi unde se despart drumurile lor în lumea în care trăiesc, care sunt traumele, provocările şi bucuriile statutului de minoritar etnic în România de ieri şi de azi.

DSC_1346

Sas din satul Bod/Brenndorf, jud. Brașov. Fotografie din cadrul rezidenței artistice în comunitatea sașilor de aici

Fiecare artist va culege alături de cercetător mărturiile gazdelor și ale locuitorilor, evidențe care constituie suportul portretelor atât din punct de vedere estetic, cât și
conceptual.

După cele 5 zile de cercetare, documentare și creare a schițelor, artiștii și cercetătorul vor finaliza portretele.

DSC_2189

Fotografie realizată în comunitatea maghiarilor din Ernei, județul Mureș

DSC_2369

Amintiri în comunitatea armânilor din Pipera

 

Proiectul se va încheia în luna octombrie 2018, când va fi organizată o expoziție la Elite Art Gallery, în cadrul căreia vor fi expuse picturile, dar și fotografii din timpul activității de cercetare.

De asemenea, va fi lansată broșura proiectului, care va fi disponibilă gratuit în print și în format electronic.

Mai multe informaţii despre acest proiect găsiţi pe site-ul EliteArtGallery şi pe pagina lor de Facebook.

 


 

Cercetator: Carla Schoppel

Artiști: Otilia Cadar, Theodor Grigoraș, Eduard Andrei Simion, Nadejda Lungu, Daniela Donțu-Hașcevoi.

Un proiect realizat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Forumul Democrat al Germanilor din Comuna Bod, Comunitatea Armână din România, http://www.poveștisăsești.com, Asociația Istoria Artei, Comunitatea Rușilor Lipoveni Slava Cercheză, Asociația Matias, Alumnus Club UNESCO.

Credit Foto: Elite Art Club UNESCO.

 

a3o

În comunitatea rromilor din Sintești

4 gânduri despre “Portretele diversităţii etnice din România – un proiect Elite Art Gallery

  1. Pingback: Portretele diversităţii etnice din România – un proiect Elite Art Gallery — Povești săsești https://povestisasesti.com/2018/08/29/portretele-diversitatii-etnice-din-romania-un-proiect-elite-art-gallery/ – „Ingerii sunt spirite inaripate,

Povestește și tu