Batoș (magh. Bátos, germ. Botsch), jud. Mureș

Batos, Muressursa foto

„În amintirea cetățenilor sași care înainte de anul 1228 au întemeiat această localitate și au întemeiat biserica. De la refugierea lor în septembrie 1944, ei trăiesc în comunități risipite în România, Germania, Austria, Canada și SUA. Ne rugăm ca Domnul să ocrotească toată comunitatea celor din Batoș, care au fost, care sunt și care vor fi” este mesajul atât de emoționant semnat „Comunitatea localității natale Batoș 2010” pe plăcuța de marmură de pe turnul Bisericii evaghelice din sat.

S-ar putea ca multora dintre noi să ne fie cunoscut numele acestui idilic sat, măcar datorită delicioaselor mere de Batoș. Localitatea Batoș (magh. Bátos, germ. Botsch), jud. Mureș, a fost întemeiată de sași, care au constituit până în 1944 majoritatea populației. După cel de-al doilea Război Mondial, a început și aici soarta tristă a sașilor, mulți fiind deportați în Uniunea Sovietică.
Biserica fortificată actuală, datând din sec. XVI-XVIII este construită pe ruinele uneia mai vechi, din secolul al XIV-lea. Interiorul bisericii evanghelice este auster, dar solemn, asemeni tuturor bisericilor săsești. De remarcat sunt panourile de pe lateral, în stil baroc țărănesc, ce descriu scene din viața sătenilor, pe parcursul celor 12 luni ale anului. Pentru puținii sași ai comunei, se mai țin încă slujbe aici, de către un preot luteran din Reghin.

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s