
sursa fotografii
Cândva casa Domnului și lăcaș de cult fortificat pentru comunitatea sașilor, astăzi Biserica din Filitelnic (sec. XV-XVIII) pare doar că refuză să se prăbușească, în ciuda ”eforturilor” unor buni creștini. Altarul a fost mutat in Biserica fortificată din satul vecin, Senereus, podeaua de lemn a fost înlocuită cu țigle sparte și moloz, ușile, geamurile au dispărut, tavanul și acoperișul lipsesc, ceea ce agravează starea bătrânelor ziduri cu fiecare ploaie.
La factorii naturali, se adaugă dezinteresul sau lipsa fondurilor din partea autorităților și acordul tacit din partea comunității locale sub ochii căreia acest monument a ajuns în această stare deplorabilă.
UPDATE septembrie 2013: Din fericire, există și oameni cărora le pasă.
De la cei care doar spun la cei care chiar fac ceva, e cale de o minune. Imaginile de mai jos, before and after, vorbesc de la sine.
Am mai semnalat
aici starea deplorabilă în care se găsesc multe clădiri de patrimoniu. Biserica din Filitelnic/Felldorf/Fuletelke, jud. Mureș, a renăscut recent din ruine, datorită unor oameni care au muncit pentru a-i reconstrui acoperișul. O dovadă că se poate, un proiect b
azat în mare parte pe voluntariat, un exemplu bun, de care avem nevoie.
Întâlnirea sașilor de la Sighișoara, de sâmbătă (21 septembrie 2013), a avut ca moto ”Patrimoniul – dar și datorie”. E datoria noastră, a oricărui popor civilizat, să ne ocrotim natura, istoria, cultura, ”darurile“. Oamenii fac diferența și e mare lucru să sfințești locul prin care treci.
Felicitări și mulțumiri dlui Georg Fritsch, restauratorilor și tuturor celor care au lucrat la „Proiectul Phoenix” de la Filitelnic!

Atunci și acum. Un monument istoric salvat din paragină. Imaginea din dreapta arată biserica din Filitelnic după primele lucrări de reconstruire a acoperișului, realizate în 2013
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Pingback: SOS biserica fortificată din Dobârca | Povești săsești
Pingback: Moștenirea pe care o furăm copiilor noștri | Povești săsești