Felmer (în dialectul săsesc Fälmern, în germană Felmern, în maghiară Felmér), jud. Brașov.
Existența primei biserici din Felmer este menționată documentar din anul 1494, dar părți ale construcției de factură romanică datează inca din secolul al XIII-lea, construcția bisericii începând în 1250.
În sec. XV biserica este transformată în biserică fortificată, prin ridicarea unei incinte din ziduri de protecție, prevăzute cu două bastioane. Inițial, în bastioane se păstrau grânele satului. Turla bisericii a fost terminată abia în anul 1795. Mai târziu, acolo s-a păstrat slănina locuitorilor satului, dupa obiceiul săsesc.
La Felmer, sătenii spun că în fiecare zi era numit câte un băiat care să urce în turla bisericii, pe seară, când urmau să se întoarcă animalele de la pășune. Acesta este un vechi obicei al satului, însă știu că și în satul tatălui meu și în alte locuri, animalele aveau de pe atunci un sistem de navigație incorporat. Primele veneau driganele (bivolițele). Când le vedea apărând în zare, copilul suna clopotul și toți gospodarii deschideau porțile, iar driganele intrau fiecare în curtea ei. După un timp, se vedeau porcii, punctuali, venind spre sat. Copilul suna din nou clopotul și oamenii deschideau din nou porțile, până când fiecare gospodărie își reprimea toate animalele aparținătoare.
Pingback: Are importanţă ce faci în vacanţă (I) | Idrilog
Pingback: Are importanţă ce faci în vacanţă (I) - Idrilog