Întâlnirea tuturor sașilor din Transilvania – Mediaș, 19 septembrie 2015

Anual, în a treia sâmbătă a lunii septembrie, sașii de pretutindeni se adună la o întâlnire generală în Transilvania. După ce din 1991 s-a ținut la Biertan, în ultimii ani s-a hotărât mutarea fiecărei ediții a întâlnirii într-o altă localitate. Astfel, după Sibiu, Bistrița, Sighișoara, Sebeș, Mediașul a fost ales anul acesta gazdă a celei mai mari întâlniri a sașilor din Transilvania, care va avea loc sâmbătă, 19 septembrie 2015.

O biserică neîncăpătoare după ani de zile. Slujba religioasă la începutul întâlnirii tuturor sașilor din Transilvania, Sebeș/Mühlbach, 2014

O biserică neîncăpătoare după ani de zile. Slujba religioasă la începutul întâlnirii tuturor sașilor din Transilvania, Sebeș/Mühlbach, 2014. Foto: Mihaela Kloos-Ilea @povesti sasesti.

Anul trecut, în 2014, întâlnirea a avut loc la Sebeș/Mühlbach, de unde v-am arătat imagini și v-am povestit în direct (v. 1, 2, 3). Întâlnirea generală a sașilor din Ardeal este echivalenta întâlnirii de la Dinkelsbuehl, Germania, despre care v-am povestit aici și unde anual participă peste 20.000 de sași. Deși mai restrânsă ca amploare, întâlnirea din Ardeal a devenit o tradiție cu atât mai importantă cu cât se desfășoară acolo unde pentru toți înseamnă cu adevărat „acasă”. Este o zi emoționantă în care atât cei rămași în România, cât și cei plecați sunt chemați să fie din nou împreună.

Motto-ul sugestiv al ediției din 2015 este Școala – ieri, azi, mâine/Schule – gestern, heute, morgen, având în vedere că Biserica Evanghelică C.A. din România a declarat anul 2015 anul educației.

Programul întâlnirii sașilor este neschimbat la fiecare întâlnire, urmând o succesiune fixă a evenimentelor: ziua începe cu slujba religioasă, urmată de parada grupurilor, asociațiilor, fanfarelor și formațiilor de dansuri săsești invitate la fiecare ediție, programul de dansuri și concertul fanfarelor, apoi decernarea medaliei Honterus, acordată anual unor personalități culturale din comunitatea sașilor sau celor care au merite deosebite în cercetarea și promovarea culturii săsești din Transilvania. Anul acesta, Medalia Honterus va reveni dlui Dr. Hermann Pitters (preot, profesor, cercetător și fost decan al Institutului Teologic Evanghelic de la Sibiu).

Organizatorul principal al fiecărei întâlniri a sașilor este Forumul Democrat al Germanilor din România.


Program: sâmbătă, 19 septembrie, Mediaș

 

8.30 se împart fluturașii cu programul zilei și insignele întâlnirii

10.00 slujba religioasă în Biserica Evanghelică din Mediaș

10.00 deschiderea standurilor cu vânzare amenajate în centrul orașului, în paralel cu programele pentru copii derulate la școală ( H. Oberth)

11.40 la finalul slujbei, invitații vor putea opta pentru un tur ghidat al bisericii sau al cetății Mediașului

12.30 concert Viva la Musica susținut în biserica evanghelică de corul invitat din Cluj

13.30 parada costumelor săsești și a grupurilor invitate la eveniment pe arterele principale din centrul Mediașului, urmată de programul de dansuri al trupelor săsești – pe scena amenajată în centrul orașului

14.00 piesă de teatru în dialect săsesc prezentată de trupa de teatru a sașilor din Augsburg; Sala Traube

15.00 discursuri ale oficialităţilor și decernarea Medaliei Honterus; Sala Traube.

În paralel, sub motto-ul ales pentru această ediție a întâlnirii, Școala – ieri, azi, mâine, pe tot parcursul zilei va avea loc un program special pentru copii, desfășurat în incita școlii, iar seara va avea loc o întâlnire a tuturor trupelor de dansuri săsești.

Parada porturilor populare la ediția precedentă a întâlnirii sașilor, Sebeș/Mühlbach, 20 septembrie 2014

Parada porturilor populare la ediția precedentă a întâlnirii sașilor, Sebeș/Mühlbach, 20 septembrie 2014

Cel puțin pentru o zi, toți sașii sunt chemați să vină acasă, în Transilvania, la Mediaș. Și toți cei care îi prețuiesc și vor să îi (re)întâlnească sunt invitați să li se alăture într-o zi de mare sărbătoare. Întâlnirea sașilor e un eveniment special al acestei comunități, dar și al restabilirii unei frumoase, vremelnice normalități: aceea a Transilvaniei multietnice, în care sașii au locul lor important.

Anul viitor, în 2017, întâlnirea tuturor sașilor din Transilvania va avea loc la Reghin/Saechsisch 
Regen, jud. Mureș.

Sursa și mai multe informații: siebenbuergenforum.ro

Spectacol de dansuri la întâlnirea sașilor din 2014, Sebeș/Muehlbach.

Spectacol de dansuri la întâlnirea sașilor din 2014, Sebeș/Muehlbach.

Un gând despre “Întâlnirea tuturor sașilor din Transilvania – Mediaș, 19 septembrie 2015

  1. Pingback: FOTO: întâlnirea tuturor sașilor din Transilvania, Mediaș 2015 | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s