Transilvania are gust

Pe principiul dacă orășenii nu prea fac turism în satele de la noi, atunci aducem satele la oraș, aceiași tineri creativi și entuziaști de la Asociația My Transilvania (despre care vă povesteam aici), au inițiativa de a promova bucătăria tradițională și micii producători locali direct în restaurantele de lux din Sibiu. Adică de a așeza ruralul și urbanul la aceeași masă și a-i lăsa să se descopere, depănând povestea deliciilor din farfurie. Astfel a apărut Gust Local, o serie de evenimente gurmet de promovare a gusturilor autentice din satele Transilvaniei. Cum spuneam, astfel de evenimente culinare cred au puterea de a da o nouă identitate regiunii – identitatea gastronomică – încă neexplorată, și sprijină micii producători locali oferindu-le o piață de desfacere.

În plus, mozaicul de evenimente culinare Gust local premerge festivalul „Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival” care va avea loc în septembrie la Sibiu, un pas important spre titlul de Regiune Gastronomică Europeană, la care candidează înreaga zonă în anul 2019.

Sunday Brunch (1)

Rural & Urban

Fiecare ediție de Gust Local presupune aducerea de produse bio din regiunile rurale ale Sibiului pe mesele unui restaurant din oraș. Faptul că producătorii sunt și ei de față și își expun munca în timp ce se degustă meniul în care au fost folosite produsele lor înlesnește o colaborare benefică și sănătoasă între producător, restaurant și consumator. Ideea acestei asocieri între rural și urban, preparate și producători a venit prin asociația My Transylvania, din dorința de a promova autenticitatea, producătorii și gastronomia locală, iar realizarea ei s-a făcut în colaborare cu Restaurantul Jules.

Din preparatele existente în oferta orașului Sibiu pare să lipsească, de multe ori, un ingredient care cu siguranță le-ar da mai multă culoare și savoare: elementul local. Iar local înseamnă în acest caz ceva mai mult decât sărmăluțele cu mămăligă și smântână și mititeii la grătar – feluri de mâncare cu tradiție și foarte bune, de altfel, pe care le găsim cu ușurință în restaurantele de la noi. Cum ar fi ca ingredientul acesta local să cuprindă rețete vechi, produse de sezon sănătoase din regiunea noastră și povești ale producătorilor locali din care avem cu toții de învățat?

Ei bine, este exact ceea ce au trăit cei care au ales să ia cina la Restaurantul Jules la una dintre cele patru ediții de Gust Local care au avut loc până acum. Invitați ai primei ediții (sâmbătă, 9 mai 2015) au fost Eugen și Daniela de la bio-ferma din Ilimbav, cunoscuți mai ales pentru porcii de mangaliță pe care îi cresc. În timpul evenimentului, ei au îndemnat pe toată lumea prezentă să guste din jumerile și slănina făcute din carnea fără colesterol a porcilor de mangaliță sau din telemeaua proaspătă. În tot acel timp, au povestit cu drag despre grija lor pentru pământ și animale și despre cum își prepară produsele.
Meniul serii, alcătuit din produsele producătorilor bio, a fost următorul: supă cremă de gulii sau salată de sfeclă, brânză și nucă la gustare, cotlet de porc cu ierburi aromatice și spanac sau plăcintă cu carne de gâscă la felul principal și plăcintă cu brânză de vaci ca desert.

DSC_5453 DSC_7529 DSC_7566 DSC_7671
Gustul de pe Valea Hârtibaciului s-a făcut din nou simțit la oraș sâmbătă, 13 iunie 2015, tot la Restaurantul Jules. Gazdele, adică Familia Cioran de la Bio-Haus Nucet și Iulia Trif din Marpod, au fost acolo pentru a-i îmbia pe cei veniți la cină cu produsele lor naturale. Borcanele cu zacuscă, feluritele soiuri de dulceață, siropurile din Nucet expuse și diversele sortimente de miere aduse din Marpod au fost partea meniului pe care participanții au putut-o lua acasă cu ei.

De la mixul de salate proaspete asortate cu lichiu de casă pentru gustare, la rulada din ied cu ierburi aromatice și cușcuș cu mentă, la cașul de capră gratinat cu miere și piper roșu, până la mazărea cu orez sălbatic pentru vegetarieni, preparate care au fost servite la cină, ruralul și urbanul s-au îmbinat armonios și de această dată.

Alte două ediții ale acestui eveniment au avut în prim plan producători din Sărata, doamna Agnes Jansen, cu legume, verdețuri și dulceață, și de la Grădina Verde din Gușterița, cu plante aromatice.

Gust Local este un eveniment premergător celor din timpul festivalului „Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival” programat la Sibiu în septembrie. Din aceeași gamă de inițiative, în perioada 4 – 20 septembrie va avea loc și „Sibiu City Meniu” – când 10 restaurante din oraș vor crea și promova un meniu comun bazat pe cultura gastronomică locală, produse locale și sezonale, care acum nu se regăsesc în oferta lor.

Eveniment_Degustare de bere (3)

Fotografii: Gabriela Cuzepan

Sursa info: My Transylvania

2 gânduri despre “Transilvania are gust

 1. Transilvania, Siebenbürgen/Transilvanien, Erdely are o bucätärie foarte bunä, gustoasä prin istoria tulburätoare a acestui locas pe acest glob european.
  Unele retete din bucätäria transilväneanä au o influentä istoricä. Istoria transilvaniei incepe cu anul 995 in adevärat. Prin imperiul ungar, austro-ungar, ungar-turcesc, austro-ungar, casa regalä a Romäniei (Linia casei regale germane de Hohenzollern-linia sväbeascä) s-a influentat aceastä bucätärie delicioasä, pentru toatä populatia transilväneanä.
  Mersi, dragä Mihaela, pentru acest articol interesant.
  Cu drag, Dietmar
  Germania/Germany/Deutschland

  Apreciază

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s