Floriile/Palmsonntag la sași

Duminca de Florii sau Palmsonntag este ultima duminică înainte de Paște, ziua care premerge Săptămâna Mare (die Karwoche), numită și die Stille Woche (Săptămâna liniștită, a tăcerii). Ca toți creștinii, în duminica de Florii, sașii sărbătoresc intrarea lui Isus în Ierusalim, când a fost întâmpinat cu ramuri de palmier. De aici provine și numele german de Palmsonntag. În această zi au loc multe tradiții și ceremonii importante pentru întreaga comunitate, în special pentru copii. 

În multe sate din Transilvania, Floriile sunt o zi specială mai ales pentru copiii sași, pentru că este ziua Confirmării. Această zi marchează o graniță importantă a vieții: desprinderea de copilărie și intrarea oficială  în rândul comunității, ziua în care tinerii își mărturisesc credința și participă pentru prima dată propriu-zis la Sfânta Împărtășanie. Vârsta la care se face Confirmarea nu este aceeași chiar peste tot, la băieți fiind undeva pe la 14-15 ani, iar la fete la 13-14 ani.

Cu un an înainte, Confirmarea este pregătită temeinic de copii și preot, prin lecții privind rânduiala Scripturii și a Bisericii, dar și comportamentul în comunitate. Catehismul lui Luther, cartea de cântece, psalmii și Noul Testament trebuie să fie cunoscute fără cusur.

În seara de dinaintea Confirmării, tinerii merg la casele profesorilor, rudelor, nașilor, vecinilor și prietenilor apropiați pentru “împăcare” (Versöhnung).

Printr-o formulă standard, copiii le cer acestora iertare pentru toate greșelile copilăriei:

„Guten Tag, Ich bin gekommen, um Sie um Verzeihung zu bitten für das Leid,

das ich Ihnen während meiner Kindheit angetan habe.“

 Bună ziua, am venit să-mi cer iertare pentru toate necazurile ce vi le-am pricinuit în timpul copilăriei mele.

Răspunsul binevoitor pe care îl primesc de obicei este că nu au de ce să își ceară iertare, nu au necăjit cu nimic, răspuns însoțit de un cadou – pentru fete o batistă cusută sau panglici pentru Borten, pentru băieți de obicei bani.

În aceeași seară are loc și testul de confirmare. Copiii care urmează să fie confirmați merg la casa parohială, unde aduc preotului plata pentru anul de lecții: fetele aduc o găină, iar băieții un cocoș. Apoi începe testul. Copiii trebuie să răspundă la întrebări despre viața și învățăturile lui Luther, despre rânduiala bisericii, a sărbătorilor de peste an, istoria comunității și a bisericii, să știe fără cusur rugăciunile, cântecele religioase și anumite pasaje din Noul Testament. Cei care răspund corespunzător, urmează să fie confirmați a doua zi. Și vai de cel care nu trece testul!

În duminica de Florii, la ceremonia de Confirmare, copiii îmbracă portul tradițional de sărbătoare, iar fetele poartă pentru prima dată pe cap Bortenul (toca de catifea), ce le va simboliza statutul de fată tânără până la căsătorie. Copiii merg mai întâi la casa parohială, de unde, în frunte cu preotul și în bătăile clopotelor, pornesc în alai spre biserică. Slujba este una specială, sub forma unui dialog între preot, copiii confirmați și întreaga comunitate. La finalul ceremoniei, în bătăile solemne ale clopotelor, tinerii confirmați îngenunchează în fața altarului, iar preotul atinge creștetul fiecăruia, binecuvântându-le drumul în viață. Apoi primesc Sfânta Împărtășanie.

Confirmarea este unul din marile evenimente din viața unui om, ce este sărbătorit apoi în sânul întregii familii, alături de nași și rude care aduc daruri tânărului confirmat. A nu trece testul de confirmare, fapt care înseamnă că tânărul nu și-a însușit în prealabil toate lecțiile sau că a făcut ceva foarte grav pedepsit în comunitate, este o mare rușine pentru întreaga familie.

A doua zi de Paște, tinerii confirmați vor putea intra în frății – Bruderschaft și Schwesterschaft – statut important ce înseamnă un loc responsabil în comunitate (dar și distracție, pentru că de acum vor putea participa la baluri). Odată confirmați, tinerii își pot ocupa și locurile separate rezervate în biserică – fete în cor sau în partea din față, iar băieții în tribună (în galeria de la etaj).

Confirmare in Boz/Bußd bei Mühlbach, fotografie de familie de prin anii '70. Deja tinerii erau îmbrăcați modern, după moda de la oraș. Doar tânăra confirmată mai poarta costumul tradițional săsesc. În fundal, biserica evanghelică din Boz.

Confirmare in Boz/Bußd bei Mühlbach, fotografie de familie, probabil de la începutul anilor ’70. Deja tinerii erau îmbrăcați modern, după moda de la oraș. Doar tânăra confirmată mai poarta costumul tradițional săsesc. În fundal, biserica evanghelică din Boz.

 

Palmzweige/coronițele verzi de Florii

Un alt obicei de Florii este Palmzweige – când băieții din anumite sate (în Mălâncrav, de exemplu) culeg vâsc, brad sau alte ramuri cu frunze verzi, pe care le adună în buchețele sau le fac coronițe împodobite cu hârtie colorată și le agață de porțile unde locuiesc fete. Pentru fete este evident o mândrie să aibă poarta cât mai împodobită, iar băieții sunt răsplătiți cu dulciuri. Obiceiul amintește direct de intrarea lui Isus în Ierusalim, când a fost întâmpiat cu ramuri verzi de palmier.

palm1

Obiceiul de Florii Palmzweige-Tragen, în Mălâncrav/Malmkrog. Sursa foto: evang.ro

Ostermärkte – Târgurile tradiționale de Paște

În ultimii ani, multe orașe din Transilvania găzduiesc în weekendul de Florii târguri de Paște cu specific săsesc. Sunt ocazii în care localnicii pot cumpăra produse tradiționale de la meșteșugari sau pot savura mâncăruri și produse cu specific local. La Bistrița, Sibiu sau Brașov, târgurile de Paște sunt ocazii în care se organizază parade ale portului polular, apoi spectacole la care sunt invitate ansambluri de dansuri săsești din țară și din străinătate.

 

Osterbrunnen – împodobitul fântânilor

În preajma Paștelui, de Florii sau în Vinerea Mare (Karfreitag) fântânile sunt împodobite cu brad, ouă și flori, simbolizând importanța izvoarelor dătătoare de viață și renașterea naturii. În logica stropitului cu apă, împodobirea fântânilor este un gest de purificare și fertilitate, apa fiind simbolul vieții. Este un obicei de primăvară des întâlnit în Germania, Austria, Elveția.

Nu este specifică sașilor, însă fiind o tradiție în spirit german (germanofil), se celebrează anual și în unele locuri din Transilvania, de exemplu la Brașov, prin împodobirea fântânii din Piața Sfatului.

Fântână împodobită de Paște în Bavaria. Foto: povești sasești, aprilie 2014

Fântână împodobită de Paște în Bavaria. Foto: povești sasești, aprilie 2014

 

2 gânduri despre “Floriile/Palmsonntag la sași

  1. Pingback: Ce este Confirmarea la sași | Povești săsești

  2. Pingback: Tradiții de Paște la sași | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s