Salvați Muzeul Brukenthal! Campanie pentru restaurarea urgentă a palatului

La Sibiu a fost lansată recent o campanie de sensibilizare față de situația dramatică a Palatului Brukenthal, primul muzeu public deschis pe teritoriul actual al României. Conform reprezentanților instituției, clădirea se află în stare avansată de degradare și se pune problema închiderii muzeului.

„White Palace, Dark Story – Un palat alb, o poveste întunecată” este numele campaniei inițiată de Muzeul Național Brukenthal și Asociația Brukenthalia pentru salvarea palatului construit în secolul al XVIII-lea, unul dintre cele mai frumoase monumente în stil baroc din România.

10363345_862919107074023_2380725584960929488_n

Sursa: pagina de Facebook a Muzeului Brukenthal

 

Palatul Brukenthal nu a fost restaurat integral niciodată în cei peste 200 de ani de la construirea sa. În pofida demersurilor oficiale din ultimii 9 ani, clădirea se afla într-o avansată stare de degradare ce afectează funcţiile de bază ale instituţiei muzeale. Din această cauză, restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor este iminentă, iar Palatul se apropie treptat de momentul închiderii porţilor. Cu toate că palatul este principala atracție a Muzeului Național Brukenthal, bucurându-se de prezența a sute de mii de vizitatori anual, deprecierea clădirii avansează pe când bugetul alocat instituției continuă să scadă.

Portalul dintre cele două curți interioare este în prezent acoperit de schele cu scopul protejării vizitatorilor de desprinderile din piatră. Aceeași soartă așteaptă portalul de la fațadă. În prima curte interioară, absența la baza clădirii a soclului din piatră facilitează umezeala, distrugând zugrăvelile interioare și afectând condițiile de expunere la parter. Parchetul de secol XVIII din saloanele de recepție prezintă desprinderi ce pot duce în timp la restricționarea vizitării în unele încăperi ale primului etaj.

 

O poveste tristă și totuși … nu doar o poveste

White Palace – Dark Story este o poveste din Transilvania; nu despre un castel și un conte, ci despre un palat și un baron, nu despre o moștenire misterioasă, ci despre o moștenire publică. Este povestea unui vis vechi de secole a cărui lumină se stinge în zilele noastre.

Palatul Brukenthal și colecțiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieți publice. Din cauza agravării stării de conservare a clădirii, restricționarea parțială a accesului vizitatorilor este iminentă, palatul apropiindu-se treptat de momentul închiderii porților.

Muzeul Național Brukenthal a crescut din rădăcinile Palatului, împărtășindu-i identitatea. Pentru fiecare dintre noi, Muzeul Național Brukenthal va continua să existe. Palatul Brukenthal va exista doar pentru aceia dintre noi dispuși spre conștiință.

În secolul al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal scria:

Nu cred că spiritul lucrurilor se va schimba datorită celor puțini, ci mai degrabă convins că binele se va ridica și va erupe în curând, cu toată forța, din această dezordine.” Între 1 martie și 31 mai 2015, campania White Palace – Dark Story își propune să crească gradul de conștientizare în comunitatea publicului vizitator, dincolo de granițele locale, naționale sau chiar europene.

În anul 2017 Muzeul Brukenthal își va celebra bicentenarul. Deși astăzi muzeul cuprinde mai multe sedii, singura clădire care a stat în slujba culturii în toți acești 200 de ani este Palatul Brukenthal.

Cei care vor să se alăture campaniei pentru restaurarea urgentă a palatului, sunt rugați să semneze petiția online care va fi folosită ca instrument pentru obținerea fondurilor necesare restaurării.

Semnează petiția!

Pentru mai multe informații citește Manifestul(PDF file, 140 MB)

 

Sursa informații: site-ul Muzeului Brukenthal și pagina de Facebook.

 

Citește și Samuel von Brukenthal, o personalitate, un palat, un simbol al Sibiului

 

2 gânduri despre “Salvați Muzeul Brukenthal! Campanie pentru restaurarea urgentă a palatului

  1. „Binele se va ridica si va erupe…”spunea Samuel von Brukenthal…Si ce vedem?! Cum raul se intinde ca o plaga, ca o metastaza…
    Cine oare ne va salva de clasa politica?! De modul cum vom raspunde acestei intrebari, vom stii daca ne putem SALVA cu adevarat ca OAMENI, ca tara, ca valori.

    Apreciază

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s