1. Ce este calendarul de Advent?

În calendarul de Advent al poveștilor săsești, fiecare căsuță de la 1 la 24 este o nouă zi a lunii decembrie în care v-am pregătit o surpriză: o poveste fermecată. Pentru că v-a plăcut mult calendarul de Advent de anul trecut, am păstrat cele mai îndrăgite povești și am adăugat altele noi, interesante și neștiute până acum. Majoritatea poveștilor din calendarul nostru au legătură cu sărbătorile de iarnă, cu tot ce înseamnă ele pentru sași, însă nu chiar toate. Unele vă vor purta prin locuri de basm din Transilvania, Germania sau chiar SUA și vă vor face cunoștință cu oameni deosebiți, faini și vrednici, așa cum ne plac nouă. Evident, personajele noastre principale sunt sașii, dar, așa cum veți observa adesea, comunitatea și spiritul Crăciunului înseamnă conviețuire, interferențe sau împrumut de obiceiuri. Colindele se înalță în văzduh peste toți, bucuria Crăciunului ne luminează tuturor sufletele și Moș Crăciun ajunge negreșit în fiecare casă.

Chiar prima poveste a calendarului nostru exprimă toate acestea la un loc: în România, în Germania, în lume este o modă tot mai răspândită să deschidem nerăbdători ușițele calendarului de Advent. Chiar dacă nu este o tradiție ortodoxă și de cele mai multe ori nu-i cunoaștem semnificațiile, coronița de Advent decorează tot mai des mesele românilor. La credincioșii catolici și evanghelici, Adventul este poate cea mai frumoasă perioadă a anului, sărbătorită cu bucurie și tradiții minunate.

Dar ce este Adventul? Așadar să începem cu începutul…

 

Ce este Adventul?

I_113645030_50_20080901

Adventul este timp de bucurie și liniște, în așteptarea Crăciunului. De Advent se deschid căsuțele târgurilor de Crăciun, iar atmosfera feerică se umple de arome de vin fiert și turte dulci, de glasuri vesele. Probabil că tot din Advent începe și Moș Crăciun să-și pregătească renii și sania, iar poșta lui nu mai face față scrisorilor.

Cuvântul Advent provine din latinul “adventus”, care înseamnă “venire”. Corespondentul său în Biserica Ortodoxă ar fi, numai într-o anumită măsură, perioada postului, deși cele două diferă atât prin durată, cât și prin felul în care sunt celebrate.

Adventul începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, așa că data diferă de la an la an, între 27 noiembrie și 3 decembrie. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se țin slujbe speciale, în pregătirea Crăciunului, iar în mijlocul familiilor este o tradiție aprinderea câte unei lumânări din coroanța de Advent.

 

Tradiția calendarului de Advent

Calendarul de Advent este expresia nerăbdării și a pregătirii în așteptarea sărbătorilor, numărând la propriu, zi cu zi, până în Ajunul Crăciunului. Înainte de a fi o alergătură după cadouri, în Advent fiecare zi ar trebui să ne îmbogățească sufletește, să ne bucure și să ne introducă treptat în atmosfera Crăciunului.

Deși Adventul ca perioadă de pregătire spirituală este celebrat în biserică încă din secolele V-VI, se pare că tradiția calendarului de Advent este relativ recentă. Ea ar veni de la germanii luterani, care în secolul XIX numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe ușă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi. Există o legendă care spune că un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.

Primul calendar de Advent asa cum îl știm astăzi a fost confecționat în 1851, iar primul tipărit a apărut în 1902, în Hamburg. Gerharg Lang a tipărit la München, în 1908, un calendar de Advent cu imagini și mesaje biblice, care a devenit rapid foarte popular.

Calendarele pe care le vedem peste tot în magazine sunt convențional numerotate de la 1 la 24 decembrie, indiferent de data când începe Adventul în anul respectiv. În zilele noastre, aceste calendare au devenit nelipsite distracții, în forme diverse și cât mai originale. Știm cu toții că nu doar copii sunt cei care își stăpânesc cu greu curiozitatea de a desface toate ușițele deodată, pentru a descoperi ce surpriză se ascunde în spatele lor: o bucățică de ciocolată, un cadou mic, o jucărie sau un mesaj.

 

Obiceiuri de Advent în Transilvania

În Transilvania, Adventul este un obicei tot mai recent, iar de prin anii ‘60 s-a răspândit mai mult sub influența sașilor deja plecați în Germania. În unele comunități a fost adoptat, în altele a fost privit ca o invenție modernă și celebrat doar prin slujbele religioase speciale. Oricum, în general, sașii din Transilvania l-au sărbătorit ceva mai rezervat decât în Vest, urmând un ritm firesc al pregătirilor care oricum se făceau înaintea sărbătorilor.

Balul de Sf. Katharina, pe 25 noiembrie încheia în mod tradițional petrecerile cu dans, până la Crăciun. În Advent, corurile și fanfarele începeau repetițiile pentru cântecele de Crăciun. Tot devreme, din primele zile ale Adventului încep și copiii, sub îndrumarea preotului sau a dascălilor să-și intre în rolul  ales pentru sceneta Nașterii Domnului, nelipsită de Crăciun.

La Cisnădioara s-a ținut mult timp tradiția ca în fiecare duminică de Advent, corul să țină un mic concert de cântece de Crăciun, pe treptele bisericii.

În multe comunități, coroanele de Advent și lumânările de ceară erau făcute manual, în casă. Turnatul lumânărilor era de obicei treaba băieților tineri, iar coroanele de brad erau împletite în general de femeile mai în vârstă.

IMG_5795

Tocmai a trecut prima duminică de Advent, când în Germania există urarea tradițională “Eine Schöne Adventszeit”! Timp frumos de Advent! Pentru că până la Crăciun vom descoperi împreună câte o poveste-surpriză în fiecare zi, eu vă urez cu tot dragul…

Eine Märchenhafte Adventszeit! Un Advent de poveste!

Sursa info:

Wikipedia.org

Ethnographische Sammlung

4 gânduri despre “1. Ce este calendarul de Advent?

  1. Ma bucur mult ca te-am gasit.ma simt bine cand te citesc. Nu sunt sasoaica ,de fapt nici nu stiu ce sunt)))) strastrabunicul meu era de nationalitate germana, dar a plecat in Germania ca nu-i placea aici,bunica nu a vrut si s-a rupt legatura….in fine, ideea este ca o particica din mine e undeva. Ma bucur ca am ce sa citesc, mai ales ca te-am gasit de putin timp. Multumim pentru ce faci si Eine Schöne Adventszeit!

    Apreciază

  2. Pingback: 20. Lichtert-ul sau cununile împodobite, un obicei săsesc de Crăciun |

  3. Pingback: 21. Obiceiuri săsești de Crăciun și Anul Nou |

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s