Obiceiuri săsești de Crăciun și Anul Nou

Sărbătorile de iarnă sunt prilej de tradiții vechi, prin care oamenii celebrează nașterea lui Isus și întâmpină cu speranță noul an. O serie de superstiții și ritualuri sunt menite să alunge răul și să asigure un an viitor cu sănătate și belșug. Ca în orice comunitate, și sașii au obiceiuri diverse și frumoase de sărbătorile de iarnă, unele mai răspândite, altele cu specific local.

 

 

Sfânta Lucia 

După Moș Nicolae, în 12 decembrie este Sfânta Lucia (Lucia din Syracuza), o sărbătoare de origine catolică, din țările nordice. În această zi, în unele localități locuite și de sași exista obiceiul bărbatul casei să afume toate colțurile gospodăriei cu o tavă pe care erau așezați cărbuni încinși. Era un ritual apotropaic, de alungare a spiritelor rele și pregătire înainte de Crăciun. Deasupra cărbunilor era așezată și o crenguță din pom tânăr, simbolizând regenerarea recoltei. În Transilvania nu este foarte răspândită celebrarea Sfintei, dar ritualurile legate de foc și purificare specifice acestei sărbători care se practicau odinioară aveau legătură cu semnificația zilei.

 

În Ajunul Crăciunului

În seara de Ajun, bisericile evanghelice deveneau neîncăpătoare pentru întreaga comunitate care se strângea la biserică în veșminte de sărbătoare. Acum este seara pentru care copiii au repetat tot Adventul. Are loc sceneta Nașterii Domnului – Krippenspiel, corul cântă cântecele tradiționale de Crăciun, copiii își primesc darurile și turtele dulci de sub pomul împodobit. Tot în seara de Ajun se puneau în biserică niște coronițe tradiționale, special împodobite, numite Lichtert (Christleuchter), ce se păstrează aici până în ziua Celor trei magi, Dreikönigstag, pe 6 ianuarie.

Tot în noaptea de Ajun, după terminarea slujbei, în unele comunități există tradiția ca fanfara să aștepte oamenii pe treptele bisericii sau, și mai frumos, în turnul bisericii evanghelice, de unde cântă cântece tradiționale de Crăciun. În noaptea feerică de sărbătoare, glasurile oamenilor și sunetele instrumentelor străbat văzduhul într-o atmosferă divină.

A doua zi de Crăciun este Sf. Ștefan, Stoifesdach, când copiii au petrecere cu dansuri. Părinții participă cu sucuri și prăjituri, în jurul locului unde cei mici dansează pe ritmurile fanfarei. Tot în a doua și a treia zi de Crăciun aveau loc baluri ale tinerilor din frății (Bruderschaft, Schwesterschaft).

 

Cântece în noaptea dintre ani din turnurile bisericilor fortificate

În ultima zi din an, oamenii gospodari se îngrijeau ca și animalele, și plantele din gospodărie să treacă cu bine în noul an. În satele săsești, clopotele bisericilor evanghelice răsunau la amiază, timp de o oră. În acest timp, oamenii legau paie în jurul pomilor din gospodării, pentru a-i proteja de îngheț și a le asigura o recoltă bogată.

La miezul nopții dintre ani avea loc un moment nemaipomenit de frumos, în care fanfara cânta două cântece tradiționale, un fel de marșuri. Unul dintre acesta era trist și solemn, asemănător cântecelor de înmormântare, prin care se îngropa anul ce trece și al doilea era vesel, pentru întâmpinarea cu bucurie a noului an.

Tot în preajma anului nou se tăiau crenguțe de măr, una pentru fiecare membru al familiei. Crenguțele se puneau în apă și se țineau în casă, la căldură. În funcție de cât de tare înfloreau sau cum se comportau în casă, așa îi va merge anul următor respectivului.

Copiii începeau anul cu vizite la rudele apropiate, urându-le un an nou bun și prosper. În schimb primeau nuci, mere, cozonaci, gogoși sau bani. La Viscri, în merele dăruite copiilor în prima zi din an se înfingeau una sau două monede.

Das Jahr geht still zu Ende/Anul se apropie lin de sfârșit

Nun sei auch still, mein Herz/Acum liniștește-te și tu, inima mea,

In Gottes treue Hande/În mâinile statornice ale Domnului,

Leg ich nun Freud und Schmerz./Pun bucuria și durerea mea.

Ein neues Jahr hat angefangen/Un nou an a început

Lass es ein Jahr der Hoffnung sein/Să ne fie un an nou cu speranță

Ein jeder blicket voll Verlangen/(Acum când) Fiecare dorește să afle

In diese künftige Zeit hinein.[1]/Ce-i va aduce timpul cel nou.

 

Copii de sași din Transilvania, 1920, carte poștală.

Copii de sași din Transilvania, 1920, carte poștală.

 

Tot de Anul Nou copiii rosteau cu bucurie urarea:

“Ich will euch Glück und Segen wünschen in dies Neue Jahr. Wolle Gott, dass Ihr mit Frieden und Gesundheit überleben möchtet. Nicht nur dieses, sondern noch viel mehr, so lang wie Gottes Wille sein wird.”

Vă doresc multă sănătate și binecuvântare și pentru acest An Nou. Să dea Dumnezeu să-l trăiți cu pace și cu sănătate! Nu doar pe acesta, ci pe mult mai mulți, cât va fi voia Domnului.”

 


Adriana Scripcariu, Patrimoniu cultural, Judetul Brasov, 2013

Ligia Fulga, Sașii despre ei înșiși, Die Siebenbuerger Sachsen über sich selbst, Editura Transilvania Expres, Brasov, 2008

 

4 gânduri despre “Obiceiuri săsești de Crăciun și Anul Nou

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s