KRONENFEST la sașii din Bad-Tölz Germania

Ieri, 11 iulie, am fost alături de sașii din Bad Tölz-Wolfratshausen (Germania), la Kronenfest-ul organizat în Gerestried, un orășel cochet și plin de viață multiculturală. Dacă anii trecuți am participat la Kronenfest-ul organizat de sașii din München și împrejurimi, anul acesta am ajuns ceva mai la sud, spre răcoarea din munți.

Kronenfest-ul este o sărbătoare specifică sașilor din Transilvania, dintre cele mai însemnate de peste an. Ultima petrecere mare înainte de începerea recoltelor, se sărbătorește în 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel (Pyitrempaulsdach) sau în duminica apropiată de această dată. Existau și comunități care celebrau sărbătoarea de Sf. Ioan (Johannistag), în 24 iunie, sub numele de Johanniskrone (Cununa lui Ioan).

Astăzi, Kronenfestul se ține în weekendurile din preajma datei, în funcție de cum se poate aduna și organiza comunitatea. În Transilvania, Kronenfestul este o sărbătoare pe cale de dispariție, astăzi fiind sărbătorită numai în câteva locuri, ca de exemplu la Axente Sever sau Cârța. În afara Transilvaniei, mai ales în Germania, Kronenfestul este sărbătorit în aproape fiecare asociație a sașilor, astfel că există o mulțime de Kronenfest-uri care se întind pe un întreg sezon al sărbătorii, până în primele weekenduri ale lunii iulie.

Scurt și aproape nepermis de pragmatic explicat, Kronenfest-ul adună comunitatea în jurul unui stâp înalt cu o coroană frumos împodobită în vârf, pe care se cațără cel mai voinic fecior din sat. De acolo, se rostește o cuvântare tradițională, ca o binecuvântare a oamenilor și recoltelor, apoi celor mici li se aruncă dulciuri, iar cei mari sfințesc totul cu câteva cântece,  pahare de țuică și încep dansul. Însă despre semnificațiile mult mai profunde ale gesturilor și toți pașii ceremoniei, am scris detaliat aici. Kronenfest / Sărbătoarea cununii la sași

Kronenfest-ul este una dintre sărbătorile săsești care au migrat în anii ’90 odată cu oamenii și continuă să existe, în forme adaptate vieții actuale a sașilor din Germania și din lume. Așa se face că în jurul coroanei de ieri, ca în jurul unui axis mundi, au dansat mână-n mână sași, șvabi, nemți și români, dar și greci, grecii fiind o comunitate numeroasă în Geretsried. Sau poate cu un Sirtaki mai încearcă și ei să scoată cămașa în vremuri de criză. Oricum, privind adunarea veselă și colorată, nu puteai să nu te întrebi dacă Hans-Onkel din satul lui izolat, să-i zicem Boz, și-ar fi imaginat acum vreo 50 de ani așa un Babel și așa o mutație?

Povesti sasesti Watermark - 0903 Povesti sasesti Watermark - 0902 Povesti sasesti Watermark - 0904 Povesti sasesti Watermark - 0905 Povesti sasesti Watermark - 0906 Povesti sasesti Watermark - 0907 Povesti sasesti Watermark - 0908 Povesti sasesti Watermark - 0909 Povesti sasesti Watermark - 0910 Povesti sasesti Watermark - 0911 Povesti sasesti Watermark - 0912 Povesti sasesti Watermark - 0913 Povesti sasesti Watermark - 0914

Vezi cum sărbătoresc sașii din Muenchen Kronenfestul Kronenfest München 2013

Povesti sasesti Watermark - 0932

Povesti sasesti Watermark - 0929 Povesti sasesti Watermark - 0919 Povesti sasesti Watermark - 0915 Povesti sasesti Watermark - 0916 Povesti sasesti Watermark - 0917 Povesti sasesti Watermark - 0918 Povesti sasesti Watermark - 0920 Povesti sasesti Watermark - 0921 Povesti sasesti Watermark - 0922 Povesti sasesti Watermark - 0923 Povesti sasesti Watermark - 0924 Povesti sasesti Watermark - 0930 Povesti sasesti Watermark - 0925 Povesti sasesti Watermark - 0926 Povesti sasesti Watermark - 0927 Povesti sasesti Watermark - 0928 Povesti sasesti Watermark - 0931

Poza de final: în jurul stâlpului de Kronenfest se prin în dans sași, șvabi, nemți, români, greci. Ca în jurul unui axis mundi al lumii, se învârte vesel un mic Babel sugestiv pentru mutațiile vechilor tradiții și adaptarea lor la viața multiculturală de astăzi.

2 gânduri despre “KRONENFEST la sașii din Bad-Tölz Germania

  1. Turnul Babel nu a fost dărâmat de D-zeu, cum eronat susţine Biblia. Acesta a fost si ESTE dărâmat de către politicieni, de către conducătorii sistemelor politice-sociale-economice şi religioase, oameni grav bolnavi. Oamenii sunt în mod substanţial empatici. Ei nu sunt desparţiti de culoarea pielii, de limbă, tradiţii sau civilizaţie. Aceastaea sunt unificatoare, acestea îmbogaţesc…

    Apreciat de 1 persoană

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s