Transilvania Card – cardul de reduceri pentru vizitarea bisericilor fortificate

Începând cu 5 aprilie 2015, turiștii au la dispoziție TRANSILVANIA CARD – un nou card de reduceri pentru vizitarea bisericilor fortificate din Transilvania și cazarea la cele mai avantajoase prețuri. Cardul oferă acces gratuit la 41 de biserici fortificate și medievale din Transilvania și reduceri la peste 60 de hoteluri, agenții și ghizi turistici parteneri.

Se estimează că bisericile fortificate și medievale din Transilvania vor avea anul acesta cca. 400.000 de vizitatori.

În Transilvania sunt peste 150 de biserici fortificate și biserici medievale săsești. Majoritatea se află în patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A. din România. Pentru a le deschide turismului cultural, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice derulează din 2013 proiectul “Descoperă Sufletul Transilvaniei”, care centralizează, promovează și dezvoltă acțiunile din diferitele biserici fortificate în județele Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud și Brașov.

Dealu Frumos/Schoenberg. Foto: Stefan Bichler, pagina Facebook Descoperă sufletul Transilvaniei

Dealu Frumos/Schoenberg. Foto: Stefan Bichler, pagina Facebook Descoperă sufletul Transilvaniei

Retrospectiva 2014

  •  360.000 de turiști au vizitat bisericile fortificate
  • 180.000 de persoane au vizitat Biserica Neagră din Brașov, care a rămas lideră în clasamentul vizitărilor
  • urmează Prejmer, Biertan, Biserica din Deal din Sighișora și Bistrița, fiecare cu până la 40.000 de vizitatori.
  • peste 170 de evenimente culturale, comunitare și religioase organizate în bisericile fortificate în sezonul 2014 (dincolo de slujbele duminicale), unele din evenimente fiind compuse din mai multe elemente, ca stagiuni de orgă sau săptămâni culturale. O noutate a fost primul tur ciclist al bisericilor fortificate, Bike&Like, cu 250 de participanți în zona Sibiu.
  • luna cu cei mai mulți turiști a fost august, în care cifrele de vizitatori s-au dublat față de luna iunie.

Bazându-ne pe statistica Bisericii Negre se poate defini profilul vizitatorilor:

  • 75,32% din vizitatorii înregistrați vin individual
  • 38,97% provin din România.
  • 17,10% dintre vizitatorii bisericilor fortificate sunt germanofoni (Germania, Austria, Elveția)
  • 13,86% sunt anglofoni (Marea Britanie, SUA)
  • 50,10% din vizitatori au aflat de bisericile fortificate de la cunoștințe și rude, nicidecum de la agenții turistice sau din mass media.
  • cei între 26 – 35 de ani reprezintă grupa de vârstă cea mai bine reprezentată (21,62%). Aceștia sunt interesați în special de istorie (71,6%) și cultură (56,5%).

La personalitățile care susțin bisericile fortificate, s-a adaugat și Leonard Orban, care în 2014 a fost numit ambasador al bisericilor fortificate. El are, împreună cu Cristian Țopescu (numit 2013) targetul de a promova bisericile fortificate în zone sociale diverse.

Sezonul 2015: 5 aprilie-31 octombrie 2015

Vizitatorii pot intra în cca. 65 de biserici fortificate și biserici medievale. 41 din ele sunt incluse in Transilvania Card 2015. Un impuls se va resimți și prin redeschiderea Catedralei Evanghelice din Sibiu, așa că sperăm să depășim cifra de 400.000 de vizitatori. În continuare se vor promova până la 200 de evenimente, printr-un calendar cultural. În prim plan sunt stagiunile de muzică din Brasov, Țara Bârsei, Sighișoara, Mediaș, Biertan, Sibiu și Cisnadioara, dar și serbări ale cetăților în Cisnădie, Biertan sau Sânpetru. Va avea loc o următoare ediție a săptămânii culturale din zona Rupea și în circa 20 de cetăți se vor redeschide expozițiile pentru perioada de vară (Axente Sever, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Gârbova etc.). În siturile bisericilor fortificate sau în imediata apropiere vizitatorii pot opta și pentru cazare parohială (Sebeș, Gârbova, Cisnădioara, Mediaș, Cincșor, Cincu, Stejărisu, Vulcan). Seminarii și acțiuni pentru tineret vor avea loc în cetățile din Seliștat și Barcu, iar Bike&Like, editia II va avea loc în zona Mediașului, în perioada 8 și 9 august 2015.

Transilvania Card

Ca un pas înainte, de la simplul pașaport al bisericilor fortificate, cum a debutat în 2013 și care permitea accesul în 26 de locații, în anul 2015 lansăm o formă evoluată, sub denumirea de “Transilvania Card” (marca înregistrată), care nu este doar o colecție de bilete de intrare, ci un instrument de dezvoltare turistică integrată. Comparativ (păstrând proporțiile de rigoare), Transilvania Card poate fi raportat la Viena Card.

Pe lângă 41 de biserici fortificate și medievale (incluzând Biserica Neagră, Prejmer, Viscri, Biertan, Sighișoara, Mediaș, Sibiu, Cisnădie, Cisnădioara, Sebeș, Cârța), care acordă discount 100%, peste 60 de parteneri, hoteluri, firme de turism, asociații de ghizi, asociații de promovare etc. acorda discounturi pentru deținătorii Transilvania Card.

Toate aceste date pot fi accesate pe pagina Transilvania Card în limbile română, germană și engleză, existând și un cod QR care este afișat la parteneri.

Costul unui card este de 50 Lei si poate fi achiziționat în centrele cele mai vizitate: Sibiu, Mediaș, Sighișoara, Brașov și Râșnov, dar și la București (Muzeul Țăranului Român) sau la München. El poate fi comandat și prin email.

Pentru alte informații se poate contacta managerul de proiect “Descopera Sufletul Transilvaniei”, pr. dr. Cosoroaba Stefan, la ekr@siebenbuerger.de și 0733.078.273.

10491273_877872552272340_3966038239922243519_n

Comunicatul de mai sus a fost emis de către Biserica Evanghelică CA
în 8 aprilie 2015 în cadrul conferinței de presă susținută la Sibiu,
când a avut loc lansarea oficială a Transilvania Card.

Un gând despre “Transilvania Card – cardul de reduceri pentru vizitarea bisericilor fortificate

  1. Pingback: Turisti in România – Informație utilă (Card pentru vizitarea mănăstirilor din Transilvania) | Retzetar de... fericire

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s