„Descoperă sufletul Transilvaniei“ ediția 2014 – lansarea programului turistic pentru promovarea bisericilor fortificate

Cu toții iubim Transilvania, pentru tot ce înseamnă bogăția acestui peisaj: multiculturalitate, tradiție, natură, patrimoniu inestimabil. Cu peste 150 de biserici fortificate, în diverse stiluri arhitecturale, sud-estul Transilvaniei este zona cu cele mai multe cetăți și biserici fortificate din secolele XIII-XVI din Europa. Cu toate acestea, un sondaj IRSOP din 2013 arăta că doar 22% dintre români au vizitat vreodată o biserică fortificată. Proiectul turistic Descoperă sufletul Transilvaniei își propune așadar să așeze aceste comori în sufletul românilor, punând bisericile fortificate pe harta turistică a țării.

Biserica Evanghelică C.A. din România a anunțat zilele acestea că va continua și în 2014 proiectul turistic „Descoperă sufletul Transilvaniei“ care își propune să promoveze bisericile fortificate în rândul turiștilor români și străini. Din Țara Bârsei până la Sebeș, 26 intre cele mai importante biserici fortificate au fost incluse în proiect, fiind astfel integrate și promovate în circuitul turistic național și internațional ca o rețea compactă de obiective turistice.

Descoperă sufletul Transilvaniei“ va debuta în această lună, continuând succesul de anul trecut, când obiectivele încluse în proiect au înregistrat aproximativ 250.000 de vizitatori. Rupea, Sibiu și Ținutul Reghinului (Reener Ländchen) s-au alăturat rețelei de obiective de anul acesta. Oficial, sezonul de vizitare a bisericilor fortificate va începe de Paște, pe 20 aprilie, și durează până la 31 octombrie 2014.

Pe lângă obiectivele turistice, programul „Descoperă sufletul Transilvaniei“ înseamnă peste o sută de evenimente culturale, incluse într-un pliant pus la dispoziția turiștilor la principalele obiective, precum Biserica Neagră din Brașov, Biserica din Deal din Sighișoara, Catedrala Evanghelică din Sibiu sau Biserica Sf. Margareta din Mediaș.

În cadrul acestor evenimente, există câteva momente de vârf precum „Săptămâna tradițiilor“ în iunie și „Zilele europene ale conservării patrimoniului”, în luna septembrie. Un eveniment nou inclus în program este turul de ciclism „Bike and Like”, în luna iulie, care va însemna trei zile de vizitare pe bicicletă a bisericilor fortificate din jurul Sibiului. La eveniment sunt așteptați să ia parte peste 400 de cicliști entuziaști. Turul ciclistic va avea loc sub coordonarea ambasadorului onorific al bisericilor fortificate din Transilvania, dl. Cristian Țopescu.

Prin toate aceste acțiuni de promovare și reluarea biletului de vizitare a bisericilor fortificate „Pașaportul de vacanță”, organizatorii intenționează să aducă aceste comori de patrimoniu mondial în atenția publicului din România, în condițiile în care anul trecut doar jumătate dintre vizitatori au fost din interiorul țării, procent ce poate fi mult îmbunătățit. Acest program este o șansă în plus pentru descoperirea, salvarea și conservarea acestor monumente, un tezaur pe care trebuie să îl conștientizăm.

Pe 11 aprilie, la Sibiu, este programată o conferință de presă în care inițiatorii proiectului vor anunța oficial deschiderea acestui program, oferind mai multe detalii despre desfășurarea lui. O lună mai târziu, pe 11 mai, la Ateneul Român va fi deschisă o expoziție dedicată bisericilor fortificate din Transilvania. Publicul internațional a fost informat despre proiectul „Descoperă sufletul Transilvaniei“ și noul „Pașaport de vacanță“ care oferă acces la cele mai importante biserici fortificate prin prezența la târgurile de turism de la Viena, Stuttgart și Berlin.

IMG_3868

Biserica fortificată din Cristian/Grossau, inclusă în programul „Descoperă sufletul Transilvaniei”. Foto: povești săsești 2013

 

„Pasaportul de vacanță“: vizitează 26 de biserici fortificate din Transilvania cu doar 50 de lei

În continuarea acțiunii-pilot de anul trecut, și anul acesta este disponibil „Pașaportul de vacanță“ un bilet de vizitare a celor 26 de biserici fortificate incluse în program. Acesta instrument este o legitimație nominală care oferă acces la 26 dintre cele mai importante biserici fortificate din Transilvania, valabil pe parcursul întregului sezon turistic 20 aprilie 2014 – 31 octombrie 2014. Cu această legitimație se poate vizita același obiectiv mai multe ori.

Bisericile fortificate și bisericile medievale ce pot fi vizitate cu acest pass sunt: Axente Sever, Biertan, Curciu, Ațel, Ighișu Nou, Valea Viilor, biserica-cetate Mediaș, Cristian (Sibiu), Turnișor, Cisnădie, Cisnădioara, Cârța, Cincșor, Cincu, Stejărișu. În Țara Bârsei sunt incluse în proiect Biserica Neagră din Brașov, Prejmer, Hărman și Sânpetru. Seliștat, Bărcuț, Viscri. Sebeș, biserica din Deal din Sighișoara și biserica din Reghin, precum și Muzeul Bisericii Evanghelice din România (Sibiu) întregesc harta obiectivelor turistice ce pot fi vizitate toate cu același bilet.

În plus față de anul trecut, biletul de vacanță este completat de o broșură de informare, în format digital, în care sunt trecute orele de program, datele de contact (nume, telefon, adresa) ale persoanelor răspunzătoare de vizitare la fiecare obiectiv și principalele atracții turistice la fiecare obiectiv. În această broșură veți afla de exemplu că în camerele de provizii ale cetății din Axente Sever a fost amenajat un muzeu intercultural. În biserica fortificată din Mediaș poate fi văzută cea mai veche cristelniță din Transilvania (aprox. 1380). În Biserica Neagră Brașov puteți admira colecția de covoare orientale, iar la Casa Teutsch, în Muzeul Bisericii Evanghelice din Sibiu vă așteaptă o expoziție despre istoria de 850 de ani a sașilor transilvăneni.

Pliantul cu datele de contact și vizitare este disponibil aici: Pliant informatii de vizitare Descopera sufletul Transilvaniei.

947004_168755683286396_1210385155_n

Biserica Neagra, Brasov, inclusa in proiectul Descopera sufletul Transilvaniei Foto: povesti sasesti

Pentru întrebări și mai multe informații, puteți contacta persoanele responsabile de proiect, la datele oferite mai jos. Responsabili de proiect sunt Dr. Carmen Schuster de la București și preot Dr. Stefan Cosoroabă din München, precum și persoane de contact la nivel local.

În Germania: „Pașaportul de vacanță“ poate fi achizitionat în schimbul unei donații de minim 11 euro de la reprezentantul Bisericii Evanghelice din România la München, preot dr. Ștefan Cosoroabă, email: ekr@siebenbuerger.de, telefon: (0 80 63) 6 07 96 75. Legitimația va fi trimisă prin poștă.

În România: legitimația este disponibilă la prețul  de 50 de lei, la Episcopia Evanghelică din Sibiu (Piața Mare) și Libraria Erasmus (Casa Teutsch), la dl Wieland Köber, e-mail: wnk@kirchenburg.org, telefon (0269) 21 41 17.

 

În special pentru presă, atașez invitația la conferința de presă care va marca pe 11 aprilie 
deschiderea oficială a programului de vizitare a bisericilor fortificate. 

La conferința de presă vor participa:

Excelența Sa Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice C. A. din România

Kennedy Smith, Clue Group

Yannis Avramides, World Monument Fund

Dr. Stefan Cosoroabă, coordonător de proiecte turistice

DATA: vineri, 11 aprilie 2014, ora 11.00

LOCAȚIE: Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C. A. din România,

Sala festivă, Str. Gen. Magheru nr. 4, RO550185 Sibiu

Următoarele teme vor fi prezentate şi discutate:

PARTEA I

Deschiderea conferinței de presa

Cunvântul dlui Episcop Reinhart Guib

PARTEA a IIa

Cooperarea dintre Biserica Evanghelică C.A. din România şi Ambasada SUA pentru conservarea patrimoniului cultural săsesc: Cu sprijinul Ambasadei SUA, Biserica Evanghelică C.A. din România beneficiază de consultanță din partea doamnei Kennedy Smith, fondatoarea CLUE Group (The Community Land Use and Economics Group) cu sediul în Washington DC, care susține organizații neguvernamentale şi dezvoltatori privați să găsească soluții creative economic viabile pentru problemele cu care se confruntă siturile istorice. De asemenea, beneficiază de consultanță din partea domnului Yannis Avramides din partea World Monument Fund, organizație nonprofit cu sediul în New York, dedicată salvării siturilor istorice la nivel mondial. În anul 2010, 70 de biserici fortificate au fost incluse pe lista World Monuments Watch a celor mai periclitate monumente din lume.

PARTEA a IIIa

Deschiderea oficială a sezonului turistic (Dr. Stefan Cosoroabă, inițiatorul proiectului ”Descoperă sufletul Transilvaniei” și al programului “Kirchenburgenpass”)

Ce fel de activități, proiecte şi inițiative am planificat pentru acest sezon?

Invitație la o excursie de specialitate pentru presă.

 

Sursa comunicatului, în limba germană: siebenbuerger.de

12 gânduri despre “„Descoperă sufletul Transilvaniei“ ediția 2014 – lansarea programului turistic pentru promovarea bisericilor fortificate

  1. Pingback: Pașaport pentru Transilvania Saxonă | cluj.travel

  2. Pingback: Știrile TF din călătorii, drumeții și expediții (3) | Trans - Ferro

  3. In primul rand vreau sa va felicit pentru blog. Am dat de povestile dumneavoastra iarna aceasta, cautand informatii despre Viscri si de atunci intru periodic sa vad ce povesti ne-ati mai pregatit. De prisos sa mentionez ca atunci cand am descoperit blogul am ramas ore in sir in fata ecranului, rasfoind cartea cu povesti.
    In al doilea rand vreau sa va multumesc pentru pliantul cu datele de contact. Imi va fi de mare ajutor deoarece incepand de anul trecut am inceput o serie de alergari pe meleaguri sasesti, intitulate „Maraton Saxon“, prin care imi propun sa cunosc cat mai multe sate sasesti in pas de alergare. Anul trecut am facut o alergare in grup pe un prim traseu intre Biertan si Sighisoara via Copsa Mare, Noul Sasesc, Malancrav, Cris, Stejareni. In primavara aceasta va urma un nou maraton pe traseul Viscri – Mesendorf – Daia – Sighisoara. La vara probabil o tura in zona Mediasului (Richis, Mosna).
    Sunt atat de frumoase peisajele care incadreaza aceste sate, mai ales cand te deplasezi pe drumuri de carute si poteci de padure, in pas usor de alergare, care iti permite sa vezi si sa simti totul altfel decat din goana masinii. De sate nu mai vorbesc, imi plac atat de mult ulitele late, pe care circula oameni, gaste si gaini deopotriva.
    Nu in ultimul rand, felicitari pentru pagina cu retete. Lichiul arata exact ca cel pe care il facea bunica din Apold (Sighisoara) dupa reteta preluata de la vecinele sasoaice.
    Asadar, mult spor la povestit, suntem ochi si urechi! 🙂

    Apreciază

    • Excelenta ideea dvs, am aruncat o privire si pe runnerwolf si sigur o sa va urmaresc de acum inainte toate traseele. Felicitari, am auzit de tot felul de tururi ale bisericilor fortificate, dar nu stiam de maraton. Descrierile dvs sunt foarte frumoase! Intr-adevar ajungeti in locuri minunate, pe care mi-ar placea sa le pot vizita mai des. Cand eram in Romania, eram prea ocupata cu serviciul si scoala, aveam alte preocupari, incat nu ajungeam sa colind locurile despre care acum scriu si pe care le caut cand ajung acasa. Pe langa locuri, imi place sa zabovesc la povesti cu oamenii din sate, asa ca mi-e foarte greu sa imi impart timpul putin.
      Mi-ar face placere sa ne intalnim la urmatoarele noastre drumuri, in iunie. Merita sa ne antrenam de pe acum pentru asta. 🙂
      Multumesc ca mi-ati scris!

      Apreciază

  4. Pe cand eram student la germanistica in Sibiu am intrat in trupa de dansuri a forumului si am facut cunostinta cu lumea sasilor. Apoi anii au trecut, preocuparile au devenit si pentru mine altele. Dupa un timp am descoperit alergarea, iar in ultimii ani alergarea in natura. Asa am ajuns din nou in satele sasesti, de data aceasta privind cu alti ochi locurile. La aceste alergari s-a nascut ideea maratonului saxon. Initial am vrut sa alerg singur, apoi mi-am zis sa ofer si altor alergatori aceasta ocazie de a ajunge in zone mai putin promovate. Urmatoarea alergare va fi pe 31 mai. Dar vor urma alte si alte trasee. Am centralizat informatiile pe forumul http://maraton.info.ro/forum_thread.php?id=2214&pag=3, unde postez detaliile pe masura ce se contureaza traseele.
    Asadar sunt toate sansele sa ne intalnim cu o proxima ocazie. Pana atunci spor(t) la treaba :-).

    Apreciază

    • Daca e sa mi-l amintesc pe Murakami, cel care atunci cand alerga putea sa admire privelistea si sa se uite in el insusi, scrisul si alergatul se aseamana (Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga). Tot el spunea ca majoritatea lucrurilor pe care le stie despre scris le-a invatat alergand in fiecare dimineata.

      Ridic mana sus la toate cele trei intrebari de pe forum! 🙂 Sa aveti vreme buna, o sa va urmaresc cu drag!

      Apreciază

  5. Pingback: Turul ciclist al bisericilor fortificate – Descoperă sufletul Transilvaniei | Povești săsești

  6. Pingback: Renovarea cetății din Gârbova. Singurul lucru sigur este schimbarea | Povești săsești

  7. Pingback: Casa de oaspeți de la Cincșor, dintre cele mai frumoase locuri de vacanță din România | Povești săsești

  8. Pingback: TRAVEL: Cincsor/Kleinschenk | Romanian Itineraries

  9. Pingback: Transilvania Card – cardul de reduceri pentru vizitarea bisericilor fortificate | Povești săsești

  10. Pingback: Cincsor. Transilvania | Promenada Culturala

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s