Acum câteva luni, vă semnalam în articolul SOS Biserica fortificată din Dobârca starea deplorabilă în care a ajuns acest monument important, a cărui istorie merge până în secolul al XIII-lea. Este o biserică fortificată veche, valoroasă, cu particularități arhitectonice deosebite, care a ajuns astăzi o biată ruină. În ultimii ani, biserica a fost vandalizată, s-a furat tot ce s-a putut și a fost lăsată în paragină, astfel încât în prezent este în pericol să se prăbușească. Practic, biserica a sfârșit, bucată cu bucată, la fier vechi și în foc.
Din fericire, de curând se întrevede o speranță de salvare a edificiului. Biserica are șansa să își recapete demnitatea de odinioară, datorită noii Asociații Kulturerbe Kirchenburgen/Moștenirea bisericilor fortificate. În asociația nou înființată s-au strâns o mână de oameni, din România și din Germania, cărora le pasă de soarta acestei biserici, și nu numai, și au ales să se implice concret, prin elaborarea unui plan care să facă posibilă restaurarea bisericii și includerea ei în circuitul turistic.
Emisiunea în limba germană Akzente a adus drama acestui monument în atenția publicului printr-un reportaj mai vechi, iar de curând a revenit la Dobârca pentru a-i cunoaște pe inițiatorii proiectului de restaurare (urmăriți aici reportajul integral, de la minutul 49).
Așa cum promiteam în articolul anterior, sunt alături de ei, ca membru al Asociației, și sper ca activitatea noastră, alături de toți cei care aleg să nu rămână indiferenți, să redea bisericii din Dobârca demnitatea de odinioară și locul pe care îl merită în peisajul bisericilor fortificate din Transilvania.
Asociația Kulturerbe Kirchenburgen/Moștenirea bisericilor fortificate, pentru conservarea patrimoniului bisericilor fortificate din Transilvania, tocmai și-a lansat site-ul (bilingv germană-română), unde puteți găsi mai multe informații despre misiunea și scopurile pe care și le propune. Site-ul este încă în lucru, deci va fi continuu îmbunătățit și actualizat.
Misiunea Asociației este restaurarea, conservarea edificiilor și peisajului bisericilor fortificate. Activitatea Asociației presupune cercetare, muncă de conservare istorică și artistică a bisericilor fortificate și includerea lor în circuitul turistic. Asociația sprijină îngrijirea siturilor și muzeelor din cadrul bisericilor fortificate, susține activitățile culturale și conceptele turistice care privesc bisericile fortificate și clădirile istorice anexe, precum case parohiale, școli sau gospodării.
În ce privește biserica fortificată din Dobârca, Asociația are deja un proiect de restaurare în pași bine elaborați, stabiliți împreună cu specialiști în domeniu și consultanți științifici, și un plan pentru folosirea ulterioară a bisericii, astfel încât să fie valorificată și să devină o atracție turistică în zonă, spre beneficiul comunității locale și a întregii regiuni. Mai multe despre toate acestea puteți afla pe site. Bineînțeles, fiind un proiect de amploare, în stare incipientă, are nevoie de multe resurse, deci este binevenit orice ajutor și implicare din partea oricui.
Vă voi ține la curent cu evoluția lucrărilor și puteți urmări activitatea Asociației pe site-ul acesteia sau pe grupul de Facebook Projekt Kirchenburg Dobring.
Sper ca în curând să avem și mai multe vești bune. Deocamdată, de aici pornim:

Biserica fortificată din Dobârca, de-a lungul timpului: stânga sus – interiorul de odinioară, spre dreapta imaginii – situația actuală, cu primele lucrări de curățare a molozului în vara 2014. Sursa foto: Project Kirchenburg Dobring
Ma-s bucura dacä puteti sä mä ajutati cu biserica din Mercheasa-Streitfort-Mirkvasar din zona Rupei jud: Brasov, sä o reconstruim si sä o reparäm. Este foarte trist cu biseirca aceasta, dar are un istoric foarte important. Vä rog frumos, dacä puteti sä scrieti si un articol despre aceastä frumoasä bisericä säseascä din Mercheasa. Poze puteti vedea pe LINKUL: http://www.siebenbuerger.de/ortschaften/streitfort/
Vä multumesc foarte mult.
Sincere felicitäri de bine si sänätate.
Dietmar Melzer
-Deutschland/Germania-
ApreciazăApreciază
Va multumesc Herr Melzer pentru mesaj si pentru ca urmariti acest blog. Desi incerc pe cat posibil sa scriu despre locurile pe care le-am vazut, voi da curs solicitarii dvs si voi scrie despre situatia bisericii din Mercheasa. Nu cunosc locul, dar ma voi documenta si sper ca articolul sa trezeasca interesul pentru acest edificiu si sa contribuie la reabilitarea acestuia. Din pacate, mai multe biserici si monumente sunt amenintate sa dispara, dar sper ca exista suficienti oameni care nu pot accepta trista realitate. Cred ca impreuna putem salva acest patrimoniu, chiar in al doisprezecelea ceas. Va multumesc, cu toate gandurile bune, Mihaela
ApreciazăApreciază