CLUJUL de altădată: la Piața mare

image_1.jpgb

Piața Mihai Viteazul. Carte poștală trimisă din Cluj în 16 august 1957, cu destinația Praga. Colecție personală

Inima comerțului de altădată, Piața Mihai Viteazul (numele din 1919. Înainte s-a numit István Széchenyi, după numele politicianului maghiar) sau doar Piața mare, cum o știau clujenii, este un furnicar la intersecția celor mai circulate artere din centrul orașului.

În anii ’50, vechea piață și-a schimbat fața odată cu construirea Pieței Agroalimentare și a Cinematografului Republica (Florin Piersic astăzi). Statuia lui Mihai Viteazul, realizată de sculptorul Marius Butonoiu, a fost amplasată în Piață în 1976.

În fundal, se văd turnurile a două clădiri emblematice ale centrului vechi. Prima clădire cu turn, de la stânga la dreapta, este Palatul Szeky. Clădirea neogotică, construită în 1893, a aparținut farmacistului și profesorului universitar Tibor Szeky (1879-1950), rector al Universității din Cluj între anii 1933-1934. În prezent, la parterul clădirii încă funcționează o farmacie, una dintre veteranele Clujului, în care se găsesc obiecte din vechea spițierie a profesorului Szeky.

Cel de-al doilea turn vizibil în fundal, pe colțul Pieței, aparține impozantului Palat Babos, construit în aceeași perioadă (1890) ca și Palatul Szeky.

IMAG0793

Piața Mihai Viteazul în vara 2013. Foto: povești săsești

 

 

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s