Întrecerea celor mai înalte turnuri de biserică din Transilvania

Lumea a fost dintotdeauna fascinată de lucrări grandioase, întrecerea zgârie-norilor fiind mereu de actualitate. De pe la Turnul Babel încoace, povestea orgoliului nemăsurat tradus în noi recorduri nu e nouă, nici depășită astăzi. O catedrală sau o biserică impunătoare ar fi în mod normal un indiciu al prosperității, deși astăzi devine tot mai mult doar formă goală, proiecția unor planuri megalomane.

Legenda spune că au fost odată ca niciodată două așezări de frunte în Siebenbürgen, Bistritz și Hermannstadt, care s-au luat la întrecere pentru a ajunge mai aproape de înălțimile cerului. Lucru știut că sașii din Sibiu erau foarte mândri când venea vorba de orașul lor. Astfel că în vremea când construiau turnul Bisericii, și-au pus în gând să ridice cel mai măreț turn din Transilvania.

Aflând așadar sașii sibieni că la Bistrița era cel mai înalt turn de biserică, au trimis în secret doi meșteri să măsoare turnul cu o funie. Zis și făcut, cei doi meșteri de la Sibiu s-au dus, au urcat în toiul nopții în turn și au dat drumul funiei până jos, de l-au măsurat.

Treaba fiind făcută, și-au luat funia în spinare și au pornit spre casă. Seara au poposit la un han. Cum vinul cel bun le-a dezlegat limbile, meșterii și-au dat în vileag misiunea pe acele meleaguri. Așa că pe când au adormit, de ciudă, bistrițenii le-au tăiat cam 2 metri din funie. Așa explică povestea de ce turnul evanghelic de la Sibiu are ceva peste 73 de metri si cel din Bistrița 75 de metri.

image_1Bineînțeles, ca să dăm crezare legendei, ar trebui să ne uităm la anii de construcție ai celor două turnuri. Documentele spun că situația a fost invers: turnul bisericii evanghelice din Sibiu a fost finalizat în 1499 (Cronica lui Sigerus), iar cel al bisericii din Bistrița mai târziu, în 1513 etajul al cincilea și în 1544 balconul.
Dar un sâmbure de competiție între orașe trebuie că tot era. Probabil turnurile celor două biserici au fost construite și pe alte temelii decât simpla trufie a locuitorilor, de au rămas până astăzi două simboluri ale sașilor și ale Transilvaniei.
Între timp, dacă ne uităm pe linia de orizont a edificiilor de cult din România,  Biserica Sfântul Mihail din Cluj (80 metri înălțime) și Catedrala Mitropolitană din Timișoara (90,5 metri) au întrecut orgoliul meșterilor din Sibiul și Bistrița Evului Mediu.
Biserica Evanghelică din Sibiu/Hermannstadt în câteva imagini vechi:

Surse foto:

ebay.de și colecție personală de cărți poștale.
Pentru mai multe imagini din Sibiul vechi, urmăriți grupul de Facebook Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken.

 Biserica Evanghelică din Bistrița:

2 gânduri despre “Întrecerea celor mai înalte turnuri de biserică din Transilvania

  1. Povestea cu funia taiata este binecunoscuta la Bistrita si invocata in repetate randuri. Doar ca niciodata n-am auzit de rivalitatea cu Sibiul. Noi stim ca mesterii trimisi sa masoare turnul cu funia veneau din Medias. Turnul bisericii Sf Margareta din Medias a fost suprainaltat cu trei nivele in 1550 atingand astfel 68,5 m. Perioada fiind foarte apropiata de finalizarea lucrarilor la turnul din Bistrita, lucrurile se leaga. E posibil ca in spatial Transilvan povestea sa fi suferit in timp modificari si Mediasul sa fi fost inlocuit cu Sibiul. Dar, repet, in Bistrita totdeauna s-a vorbit de cum au plecat pacaliti trimisii Mediasului.

    Apreciază

  2. Pingback: Cele mai frumoase turnuri cu ceas din Transilvania | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s