Turnul Sfatului – simbolul şi sufletul Sibiului

Pentru a descoperi poveştile Sibiului, plimbarea ta trebuie să pornească din inima oraşului: de la Turnul Sfatului. Un simbol bătrân şi totuşi zvelt, o boltă de legătură între Piaţa Mică şi Piaţa Mare, un axis mundi care înscrie de secole viaţa sibienilor. Din vârful său, o oază de frumuseţe urbană ţi se aşterne la picioare.

image_333

Astăzi monument istoric, povestea Turnului Sfatului sau al Primăriei începe în anii 1224-1241, odată cu cea de-a doua centură de fortificaţii a cetăţii. În vecinătatea lui se aduna “Sfatul oraşului“, de unde şi-a primit numele. Din turnul iniţial, a rezistat timpului partea de bază, până la primul etaj. În decursul anilor a avut diferite înfăţişări, fiind reconstruit în 1588, după un cutremur devastator, înălţat de la cele patru niveluri iniţiale, modificat şi restaurat în repetate rânduri.

Fiind aici aproape de la primele temelii ale vechiului Hermannstadt, Turnul Sfatului a avut rol administrativ, militar şi cultural, traversând vârstele oraşului. A fost pe rând turn de poartă, foişor de foc, închisoare, depozit de cereale, muzeu, punct de belvedere.  De-a lungul vremurilor, alături de ochii mereu de veghe de pe acoperişuri, Turnul Sfatului a fost martorul tăcut al istoriei. A văzut târguri, adunări, pe deasupra lui a zburat în interbelic zepelinul, prin apropiere trecea tramvaiul nostalgic al sibienilor. În umbra sa au poposit oaspeţi nobili sau cuceritori înverşunaţi, localnici grăbiţi, turişti boemi şi porumbeii prietenoşi. De la execuţiile medievale la concertele şi festivalurile care animă astăzi cele două pieţe, Turnul Sfatului ar putea povesti istoria Sibiului: un oraş înţelept prin moştenirea multiculturală, dinamic şi mereu surprinzător.

Intrarea în Turn se face pe o uşă îngustă din Piaţa Mică. Orologiul, al cărui mecanism minuţios poate fi admirat la penultimul etaj, măsoară ritmul paşilor din Piaţa Mare, iar de la înălţime Turnul veghează oraşul în toate cele patru zări, până în depărtare.

 

Panorama din vârful Turnului, aşa cum doar păsările o mai prind în zborul lor, îţi încântă sufletul, dezvăluindu-ţi spectacolul unui oraş fotogenic: spre sud cuprinzi o parte din Piaţa Mare, centrul, cartierul Vasile Aaron, până când privirea îţi escaladează culmile înzăpezite ale Munţilor Făgăraş. Spre vest domneşti peste restul Pieţei Mari, bulevardul Nicolae Bălcescu – aorta oraşului, un furnicar neobosit, peste parcul Sub Arini, pădurea Dumbrava, până la culmile Munţilor Cindrel. Iar în nord şi spre est cutreieri cu privirea Cartierul Terezian, Gara şi Dealul Guşteriţei.

În 2007, în cadrul evenimentelor Capitalei Culturale Europene, Turnul Sfatului s-a îmbogăţit cu o nouă plachetă, care înscrie însăşi menirea sa şi a întregului oraş: „Diversitate culturală, punte între patrimoniu şi cultura viitorului.” image_222

Piaţa Mică, nr.1
Orar de vizitare:
zilnic, între orele 10.00 – 20.00

Acest articol face parte din textul broșurii de promovare turistică a orașului Sibiu, 2014.
Materialul este disponibil integral pe site-ul: turism.sibiu.ro.

2 gânduri despre “Turnul Sfatului – simbolul şi sufletul Sibiului

  1. Pingback: De ce la Sibiu e mai fain decât la alții | Povești săsești

  2. Pingback: Cele mai frumoase turnuri cu ceas din Transilvania | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s