Abur de vin fiert plutind peste aroma migdalelor caramelizate, condimentat cu scorțișoara înțepătoare a turtelor dulci și desfătarea mărului copt – dacă închid ochii, e savoarea din aer care îmi amintește pe tot parcursul anului de Crăciun. Îngerași și jucării veghează cu ochi aproape mirați alți îngerași ce aleargă și chiuie încântați, clopote solemne îți răsună în suflet și oameni luminoși sorb gură cu gură bucuria Crăciunului și amintirea copilăriei. E atmosfera fermecătoare de pe străzile Münchenului, unul din modurile în care orașul îți merge direct la suflet. Piața de Crăciun din München e una dintre cele mai frumoase și mai vizitate din Germania. Dar ar trebui să ne înțelegem mai întâi despre care din piețele de Crăciun din München vorbesc.
Pe lângă piața tradițională din inima Münchenului, în Marienplatz, cea mai vizitată și mai veche, în oraș mai există încă vreo 20 piețe de Crăciun, plus un festival al iernii, cultural-etnic, cu aer cosmopolit -Tollwood, un sat bavarez de Crăciun, patinoare artificiale și naturale sau piețe de Crăciun mai speciale, cum ar fi “Piața roz“. Iar dacă ești turist pe fugă prin oraș sau nu vrei să mergi acasă cu bani în buzunar, piața de Crăciun din aeroport ar putea să te facă să pierzi avionul.
Una dintre cele mai speciale piețe din München este cunoscuta Kripperlmarkt de pe Neuhauser Strasse, unde găsești toate personajele și decorul, în mii de variante, pentru a reconstitui scena nașterii Mântuitorului. De la pătuțuri și staule minuscule, la personajele biblice și animale, până la darurile magilor și felinarul de veghe cât un vârf de ac ori fânul penru vite, toate minuțios cioplite în lemn și pictate manual, cu incredibilă răbdare. Münchenul are tradiție în amenajarea scenei nașterii, cea mai veche fiind a iezuiților, în 1597. Iar din 1757, Krippelmarketul a devenit un piață-simbol a orașului, cea mai veche și mai mare de acest fel din Germania. O scenă imensă, replicată la nesfârșit în miniatură, ce amintește de cel mai frumos sentiment al copilăriei: credința în miracol.
Pe lângă tradiții, brandurile cunoscute sunt în competiție când vine vorba de creativitatea de sărbători: clădirea showroomu-ului Mercedes Benz devine un imens calendar de advent, cu o tematică diferită în fiecare an, ce dezvăluie zilnic un nou model de colecție, BMW Welt organizează spectacole și un afișează decor alb-albastru minimalist, iar magazinele mari din oraș, precum Galeria Kaufhof fac un spectacol din inaugurarea decorațiunilor din centru, întotdeauna o scenă de poveste, în care animalele de pluș prin viață, spectacol ce îngrămădește cu nasul în vitrine sute de curioși fascinați.
Povestea pieței de Crăciun din München merge până în secolul al XV-lea, dar documentar este atestată pentru prima dată în 1642. La piețele de Crăciun se pune mare accent pe produsele specifice zonei, tradiționale, ce au devenit emblematice pentru această perioadă a anului: turta dulce, Stollenul, cârnații bavarezi (Weisswurst), migdale prăjite și caramelizate, castane coapte, fructe glazurate, vinul fiert aromat (Gluhwein), jucăriile și decorațiunile din lemn, sticlăria și cristalurile bavareze.
În Germania, tradiția piețelor de Crăciun (Weihnachtsmarkt sau Christkindelmarkt) merge până la târgurile Evul Mediu, când oamenii trebuiau să-și facă provizii pentru iarna grea și sărbători. Deja din secolul al XIV, pe lângă carne și alimente de bază, au apărut și meșteșugarii care-și vindeau marfa, în special jucării de lemn, coșuri din împletituri și dulciuri. Unii meșteri chiar mutau micile ateliere în văzul lumii, în târg, și lucrau la comandă. Cea mai veche piață de Crăciun din Germania este cea de la Dresda, menționată în 1434. De aici avem încă rețeta Dresdner Stollen-ului, un fel de cozonac tradițional, specific orașului și răspândit astăzi mai ales în spațiul vorbitor de germană. Iar una dintre cele mai cunoscute piețe de Crăciun ale Germaniei este cea de la Nürnberg, cu peste 2 milioane de vizitatori anual. De la Nürnberg vine celebra turtă dulce.
Ca peste tot, pe alocuri se simte că spiritul Crăciunul este tot mai mult o afacere, de unde deschiderea piețelor devreme, mult înainte de prima duminică de Advent și aprovizionarea magazinelor cu decorațiuni de tot felul, chiar și din octombrie. În perioada sărbătorilor Muenchenul devine și mai aglomerat, iar consumerismul ne îngrămădește pe toți, turiști și localnici, în goana după cadouri. Însă e de apreciat că în piețe încă primează autenticul și bunul gust, de unde armonia feerică și o stare de bine ce te lasă să te bucuri de atmosfera magică. De poveste.
Din sufletul cald al Münchenului, un nor de arome împletit cu glasurile corului angelic din turnul primăriei se înalță și plutește ușor, până la peste 1000 de km depărtare, până la voi. Sigur, de undeva din sanie, și Moș Crăciun e ademenit de o cană de vin fierbinte și parfumat la piața de Crăciun.
Pingback: 14. Miracolul din fiecare an: scena Nașterii Pruncului Isus | Povești săsești