O‘ Zapft is! Totul despre Oktoberfestul din München

(21 septembrie – 6 octombrie 2013)

„La noi în Bavaria, berea-i pâinea noastră cea de toate zilele” spune o polcă tradițională de Oktoberfest.  Ajuns anul acesta la cea de-a 180-a ediție, Oktoberfestul adevărat, din München, este cea mai mare petrecere populară din lume și unul dintre cele mai cunoscute festivaluri anuale. După cum se știe deja, numele e derutant, pentru că Oktoberfestul începe de fapt… în septembrie. Nu a fost dintotdeauna așa. Oktoberfestul înseamnă bere care curge râuri, muzică de fanfară, Dirndl și Lederhosen, Brezen și Weißwurst, o atmosferă veselă, distracție și iar multă bere. Adică totul tipic bavarez. De unde o rețetă preluată de sute de alte Oktoberfest-uri micuțe, răspândite în întreaga lume (cel mai mare în Canada).

image_1

Hippodromzelt 2011. Foto: povesti sasesti

În fiecare an, timp de 17 zile, străzile Münchenului sunt invadate de turiști veniți din toate colțurile lumii, cei mai mulți din Italia (vecinii italieni sunt singurii străni cărora le este dedicat un weekend în cadrul Oktoberfestului), SUA, China și chiar Australia. Ceea ce-i atrage aici este tradiția celui mai cunoscut festival al berii, savoarea berilor bavareze, atmosfera specifică, schunkel–ul legănatul de braț, pe ritmul cântecelor de fanfară, cântece și chiote cum numai aici găsești.  Îmbrăcați în Lederhosen ori Dirndl, peste 6 milioane de vizitatori iau cu asalt Theresienwiese sau doar “Wiesn“ –ul, cum este cunoscut locul unde are loc anual petrecerea.

Oktoberfestul este un festival foarte tradițional și foarte bavarez, în sensul că există reguli bine stabilite, neschimbate de zeci de ani. Printre acestea este muzica, asigurată de fanfarele bavareze, care au un repertoriu specific, cu unele cântece – șlagăre, muzică pop și mult polci devenite celebre. Programul, amplasarea corturilor, mâncarea, produsele comercializate, chiar și parcul de distracții sunt aproape aceleași an de an. Designul afișelor și a logo-urilor fiecărei ediții este ales printr-un concurs mult așteptat. Construcția corturilor festivalului începe devreme, încă din luna iulie. „Corturi” este impropriu spus, pentru că acestea sunt de fapt hale imense, pe structuri solide de lemn, adevărate clădiri, în stilul caracteristic zonei Bavaria-Tirol.

image_2

Cum a început Oktoberfestul

În 12 octombrie 1810 are loc căsătoria prințului Ludwig cu Therese von Schasen-Hidburghausen, o sărbătoare ce a durat cinci zile, ținută pe același loc unde se desfășoară Oktoberfestul și astăzi, numit ulterior Theresienwiese, după numele miresei. Din 1819, Oktoberfestul a devenit o petrecere anuală, în cinstea perechii, apoi doar în spiritul tradiției. Primele corturi au apărut în 1896. Statuia Bavariei, un simbol al orașului, care veghează petrecerea, a fost amplasată pe Theresienwiese în 1850. Sărbătoarea a fost întreruptă de epidemia de holeră și de cele două Războaie Mondiale. În 1980, Oktoberfestul a fost ținta unui grav atentat, soldat cu victime.

Programul Oktoberfestului

Deschiderea fastuoasă are loc întotdeauna sâmbăta și este momentul meu preferat. Convoiul de care cu butoaiele de bere străbate arterele principale ale centrului, până la Wiesn. La paradă de deschidere iau parte berăriile și fabricile de bere din München, fiecare având care încărcate cu butoaiele imense de lemn, împodobite cu flori și însemnele specifice mărcii, din care salută oficialii orașului, invitații de onoare, reprezentații berăriilor, muncitorii, toți îmbrăcați în costume tradiționale bavareze. Muzica fanfarelor, pocnetele de bici și uralele spectatorilor animă atmosfera și fac parte din spiritul acestui festival. Parada este condusă de München Kindl (Copilul Münchenului), un personaj regăsit și în vârful Primăriei din Marienplatz.

IMG_7098

München Kindl, Oktoberfest 2012, Foto: povesti sasesti.

Deschiderea oficială are loc la ora 12:00 fix nemțesc, în cel mai vechi cort de pe Wiesn, Schottenhamel, unde primarul Münchenului deschide primul butoi de bere, cu tradiționala strigare „O’zapft is!“  (a da cep butoiului) care vrea să zică: butoiul a fost deschis și berea poate să curgă râuri. În mod tradițional, prima halbă este servită primului ministru al landului Bavaria. Tot acum deschiderea este marcată și de 12 focuri de armă.

Duminica, a doua zi de Oktoberfest, are loc parada costumelor tradiționale, tot pe un traseu ce străbate întregul centru, până la Wiesn. Și această paradă ține mai mult de două ore, timp în care defilează grupurile reprezentând diverse regiuni, grupuri etnice și epoci istorice. Sașii transilvăneni din Germania sunt reprezentați de un grup care ia parte la paradă din doi în doi ani.

Al doilea weekend este întotdeauna dedicat italienilor, fără ca asta să însemne altceva decât un număr mult mai mare al vecinilor prezenți la petrecere. Până la festivitatea de închidere, din cel de-al treilea weekend, mai sunt zile dedicate familiei (Familientag), duminica fanfarelor orașului și o mulțime de concursuri, jocuri și alte activități. Doar fiecare zi de Oktoberfest este o sărbătoare!


De băut și de mâncat

De băut e simplu – bere cât cuprinde, deși bineînțeles că se servește și vin, suc, cafea și alte băuturi, dar sincer, cine vine la Oktoberfest pentru așa ceva? Berea de la Oktoberfest vine de la cele 6 mărci consacrate ale Münchenului: Augustiner (cea mai veche, fondată în 1328), Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr și Höfbräu.

De mâncat: viței la proțap, pui rotisați, ciolane de porc, Steckerlfisch (pește pe băț, prăjit la grătarul cu cărbuni), Brezen (covrigi mari, bavarezi), Weißwurst.

Alte distracții

În parcul de distracții se găsește câte ceva pentru fiecare. De la cele mai blânde trenulețe până la montaine-russe-ul amețitor, nerecomandat după un consum exagerat de bere, la ringișpilul ce te învârte la o înălțime uluitoare, Free-Fall sau roata gigantică și molcomă, din care se poate admira o panoramă superbă asupra întregului festival (mai ales pe întuneric). 

image_3

Inimi de turtă dulce, cu diferite mesaje, ideale ca Souvenir
Foto: povesti sasesti
Fotografie aleasa „cover photo” de Spotted by locals Munich (http://www.spottedbylocals.com/munich/)

Un festin pantagruelic – Oktoberfestul în cifre  (infografice simpatice aici)

Cu mai mult de 6 milioane de vizitatori la o ediție, Oktoberfestul impresionează nu numai prin tradiții și program, ci și prin cifre: se beau peste 7.100.000 litri de bere, dar și 126.000 de vin, se mânâncă 505.000 pui rotisați, 330.000 de Wursti, 100 de tăurași la proțap, 40.000 de pești. Peste 12.000 de oameni lucrează numai la servitul berii și 100 de medici sunt disponibili în fiecare zi pentru cei care-și uită numărul halbelor. În urma Oktoberfestului rămân anual peste 1000 de tone de gunoi. O parte interesantă a festivalului este Biroul Lost&Found, unde se înregistrează peste 4000 de „lucruri” ce nici cu mintea n-ai gândi, de la tot felul de obiecte personale, la verighete, copii sau animale, chiar și proteze dentare sau scaune cu rotile. 🙂

În fiecare an, se amenajează 14 corturi mari (au o capacitate de aprox 8000 de locuri fiecare) și alte 15 mici, amplasate în exact același loc, cu o capacitate totală de peste 100.000 de locuri (întotdeauna insuficiente, deci cozile de la intrare sunt la ordinea zilei. Mai ales pentru un grup mai mare, e foarte greu să găsești locuri. Pontul ar fi rezervarea cu muuuult timp înainte (variantă scumpă, o masă ajunge la peste 1000 de euro) sau să mergeți în prima parte a zilei lucrătoare).

Deloc surprinzător, economia orașului are mult de câștigat, pentru că anul trecut se estimează că turiștii au cheltuit în perioada festivalului peste 1,14 miliarde de euro pentru cazare, transport public, mâncare, băutură și alte cumpărături.

384492_10151188695634840_1851246549_n

Nu știu ce-au băut nenii ăștia de-s așa zâmbăreți…
Foto: povesti sasesti

Ponturi și curiozități

  • Berea de la Oktoberfest este mai tare decât cea comercializată îmbuteliat, având 7-8% alcool, așa că pentru amatori un pont ar fi să bea Radler, amestec de bere și limonadă, inventat tot în apropierea Münchenului.
  • O halbă de bere costă cam între 8,50-9,50 euro, însă niciodată nu primiți rest mărunt (monede). Așa că ori plătiți cu bani calculați fix ori considerați halba 10 euro. Vestea proastă ar fi că prețurile cresc în fiecare an.
  • Problemă: Dacă o halbă de bere / Maß  cântărește goală 1,290g + conținutul de 1l = 2290g, câte kg duce doamna din imagine? (nu degeaba circulă zvonurile despre câștigul imens pe care-l are o chelneriță la Oktoberfest). Recordul a fost stabilit în 2008, când una dintre chelnerițe a reușit să ducă 19 halbe pline, 5 în fiecare mână și 9 deasupra, fără să verse o picătură.
IMG_7299

SuperBierFrau.
Foto: povesti sasesti

  • Din 2005, la toaletele amenajate la Oktoberfest nu ai voie să folosești telefonul mobil, pentru a-ți scurta cât mai mult posibil “șederea” aici.
  • Panorame:  din roata gigantică, de la Statuia Bavariei sau, cel mai ieftin, dar cu ceva efort pentru urcat scările, din turnul Bisericii Sf. Paul, ce tronează in apropiere. Perspectiva de aici este preferata mea, cu intrarea și întreg Wiesen-ul, până la roata gigantică din fundal.
  • Chiar dacă e mai vechi de 200 de ani, Oktoberfestul ține pasul cu tehnologia. Cu o aplicație pentru telefon, lansată anul trecut, oricine putea să-și măsoare acloolemia și să i se calculeze timpul în care și-ar reveni din beție, introducând înălțimea, greutatea și numărul de halbe băute (dacă îl mai știa).
image_4

Panorama din Turnul Bisericii Sf. Paul. Oktoberfest 2012
Foto: povesti sasesti

Musai de știut la Oktoberfest

Maß – halba de bere de un litru

Fass – butoi de bere

Prost! – nu e o insultă, nu sări la bătaie! înseamnă doar „noroc”! 🙂

Dirndl – costum tradițonal baverez pentru femei

Lederhosen – pantalonii de piele bavarezi, pentru bărbați

Weißwurst – cârnaț alb, specific bavarez

Brezn (Brezel) – covrig mare, specific bavarez

Hendl (Hähnchen)– pui rotisat

Lebkuchenherz – inimă de turtă dulce, decorată specific și cu un mesaj scris pe ea, ideală ca souvenir.

IMG_0390

Pentru foarte mulți, 17 zile de Oktoberfest se termină așa. 🙂 În vocabularul localnicilor, aceștia se numesc „Bierleichen” adică „morți de bere (de beți)”.

Și așa se petrece la Oktoberfest (un film pe care l-am făcut anul trecut, pe canalul meu de YouTube găsiți mai multe):

4 gânduri despre “O‘ Zapft is! Totul despre Oktoberfestul din München

  1. Pingback: Willkommen zum Oktoberfest 2013 | Povești săsești

  2. Pingback: Povestea de dragoste din spatele unui cântec săsesc celebru | Povești săsești

  3. Pingback: Sașii la parada de Oktoberfest München 2014 | Povești săsești

  4. Pingback: Povestea de dragoste din spatele unui cântec săsesc celebru | Lupul Dacic

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s