Willkommen zum Oktoberfest 2013

Acel moment incredibil când într-o hală imensă, cineva se ridică pe masă, bea o halbă de bere de 1 litru dintr-o răsuflare, timp în care 10.000 de oameni îl susțin în picioare, fluierând și aplaudând. De toate vârstele, din toate colțurile lumii. Răbufnesc în urale asurzitoare când halba este goală, apoi se așază la mese și se leagănă braț la braț cu necunoscuți, cântând pe ritmurile fanfarei bavareze. Aici toți sunt prieteni! Știți cum sună la unison bucuria a 10.000 de voci? Ceva ce poate numai pe un stadion se mai întâmplă. Acesta este spiritul Oktoberfestului!

Oktoberfestul de anul acesta, ajuns la a 180-a ediție, a avut tradiționala deschidere sâmbătă, 21.09.2013, urmată de parada porturilor populare și de epocă, duminică. Pe larg, despre ce înseamnă cea mai mare petrecere populară din lume, am vorbit aici. Și anul acesta, numai primul weekend de Oktoberfest a atras peste 1 milion de vizitatori pe vechea Wiesn, locul unde berea curge râuri și voia bună este la ea acasă.

 

 

La deschiderea fastuoasă, un convoi de care încărcate cu butoaiele imense de bere a traversat principalele artere ale orașului, în aplauzele spectatorilor numeroși. Vremea a fost frumoasă, așa că am putut admira în voie caii pogani, înhâmați câte 6, 8 sau 10, carele împodobite cu ghirlande de flori, oficialitățile și reprezentanții berăriilor faimoase din München, a căror veselie era contagioasă.

Chiar și Moș Crăciun a fost prezent - puțin deghizat :)

Chiar și Moș Crăciun a fost prezent – puțin deghizat 🙂

La ora 12 fix, primarul Christian Ude a dat cep primului butoi de bere, pentru ultima dată în mandatul său. Poate este semn de statornicie ori de simpatie meritată, faptul că Münchenul a avut același primar în ultimii 20 de ani. Christian Ude nu va mai candida, așa că anul viitor un nou primar va oficia onorurile în prima zi de Oktoberfest.

Primarul Münchenului, Christian Ude

Primarul Münchenului, Christian Ude

Duminică, a doua zi a festivalului, are loc întotdeauna tradiționala paradă a costumelor tradiționale și de epocă, la care au defilat peste 9.000 de participanți. Din păcate, marea mea dezamăgire a fost că anul acesta sașii transilvăneni au lipsit, deși în anii trecuți au fost întotdeauna prezenți. Am așteptat peste 3 ore ca să îi văd, însă chiar dacă nu au participat, a meritat, pentru că această paradă este o explozie de culoare, o călătorie în timp, dar și în spațiu, cu toată bogăția zonelor și așezărilor Bavariei și Germaniei. Deosebite sunt întotdeauna carele alegorice, care recostituie ocupații tradiționale precum coptul pâinii, bătutul grâului, producerea berii în mânâstiri, recolta și storsul strugurilor, chiar și pusul verzei la murat. 🙂 

Primul ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer

Primul ministru al landului Bavaria, Horst Seehofer

Oktoberfestul este un festival exclusiv bavarez, în care vorbește tot ce are acest land mai frumos și mai specific. Bavaria este un exemplu extraordinar în ce privește identitatea și brandul de țară, de la care noi avem mult de învățat, mai ales în contextul promovării turistice a României.

Bavaria nu ar fi aceeași fără Oktoberfest, după cum și spiritul Oktoberfestului, indiferent unde este el reiterat, rămâne unic și spectaculos numai la el acasă, în München. O sărbătoare care merită văzută, trăită, savurată, măcar o dată în viață.

 

 

Foto: povești săsești.

4 gânduri despre “Willkommen zum Oktoberfest 2013

  1. Pingback: Povestea de dragoste din spatele unui cântec săsesc celebru | Povești săsești

  2. Pingback: Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania | Povești săsești

  3. Pingback: Sașii la parada de Oktoberfest München 2014 | Povești săsești

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s