Foto: Ciprian Biclineru
Potrivit tradiției, vechiul nume săsesc Kreuz derivă de la o cruce amplasată pe munte, ce veghea deasupra celor trei așezări ale abației Cârța.
Pe locul actualei biserici din Criț se găsea o biserică din piatră, consemnată documentar pentru prima dată în 1270. Vechea biserică a fost demolată în 1810 și în 1814 a început construcția actualei biserici, în stil neoclasic.
În secolul XV a fost ridicat un zid de incintă cu contur oval neregulat. Se mai păstreză patru din cele cinci turnuri inițiale. În 1908, s-a construit o poartă prin turnul de vest, pentru a permite trecerea dricului. De aceea, turnul se numește în prezent Leichenturm (turnul cadavrelor).
În biserică se găsesc lăzi datate 1666 și 1724. Băncile pictate datează din anul 1793. Pe clopote sunt inscripționați anii 1549 și 1551.
La Criț au loc periodic concerte în memoria marelui compozitor Haydn. Ce legătură să fie între micul sat și compozitor? Un set de partituri vechi ale compozitorului, care au fost găsite la Criț și în cetățile învecinate. Se crede că acestea au ajuns in Transilvania prin intermediul preoților.
Mai multe informatii, aici.