Viscri (germ. Weißkirch, Deutsch-Weißkirch, magh. Fehéregyháza, Szászfehéregyháza, în trad. „Biserica Albă Săsească”)

Viscri (2)

sursa foto

Fiecare clădire șoptește la Viscri (germ. Weißkirch, Deutsch-Weißkirch, magh. Fehéregyháza, Szászfehéregyháza, în trad. „Biserica Albă Săsească”) o poveste fermecătoare. De exemplu, știați că Prințul Charles nu ar fi primul oaspete celebru de pe aceste meleaguri? Oamenii spun că prin anii 1890, scriitorul Jules Verne ar fi avut o amantă frumoasă din sat. Vizitele lor jurul Brașovului i-ar fi inspirat scriitorului romanul “Castelul din Carpați”.
În anul 2012, satul a fost vizitat de 20.000 de turiști. Care este deci rețeta succesului său? Activitatea Prințului Charles, devenit vecin al sătenilor, monumentele vechi, dar îngrijit restaurate, oameni harnici, meșteșuguri și un stil de viață autentic. Pentru unii, călătoria la Viscri este o întoarcere în timp, în case vechi, locuite încă de oamenii desprinși parcă din amintirile bunicilor.
În Viscri se află o frumoasă cetate săsească, monument UNESCO, ce adăpostește între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale sec. XIII. Nu trebuie ratat nici Muzeul Civilizaţiei Săseşti, ce expune o parte din moștenirea valoroasă transmisă de sașii locului.

viscri-muzeusursa foto

Muzeul Civilizației Săsești din Viscri. Printre Trachten (costume tradiționale), Paradebetten/Himmelbetten (paturile de paradă, din camera cea bună), Kisten, Kasten und Kredentzen (lăzi, dulapuri, dulapuri de bucătărie), atârnă aproape neobservat un ștergar pe care stă scrisă o fărâmă de înțelepciune stoică, populară:
„Wer im Frieden / Leben will / Der schweige still / Und dulde viel“

(Cel ce-n pace / Să trăiască vrea / Să tacă / Și să-ndure multe).

Un gând despre “Viscri (germ. Weißkirch, Deutsch-Weißkirch, magh. Fehéregyháza, Szászfehéregyháza, în trad. „Biserica Albă Săsească”)

  1. Pingback: Top 5 Transylvanian Saxon Fortified Churches

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s