Ighișu Nou (germ. Sächsisch-Eibesdorf, magh. Szászivánfalva), jud. Sibiu.

??????????sursa foto

Ighișu Nou, mai demult Ibișdorful Săsesc, (germ. Sächsisch-Eibesdorf, Eibesdorf, Abesdorf, magh. Szászivánfalva, Ivánfalva, Izséptelke), jud. Sibiu.

Biserica evanghelică a fost construită în secolul al XIV-lea și figurează pe lista monumentelor istorice din  2010. Este printre cele mai bine conservate fortificații țărănești din județul Sibiu. Împrejurimile satului sunt deosebit de pitorești. După 1970, nava bisericii a fost reamenajată prin adăugarea unui tavan cu stucaturi. Pe peretele nordic se află un tabernacul decorat cu motive vegetale, operă a aceluiași meșter necunoscut care le lucrase și pe cele de la Valea Viilor, Boian si Bazna. Tabernaculul are deasupra lui un Vir Dolorum – Iisus care își arată rănile, o temă des întâlnită în Evul Mediu.

Bastionul rotund din colțul de sud-est al incintei domină panta domoală a colinei. Meterezele ultimului său etaj sunt mascate de frontoane ornamentale, compuse din cărămizi zidite oblic, la fel ca în cazul Turnului Olarilor din Sibiu. Unul din clopotele aflate în turnul vestic a fost făcut în anul 1496, dovadă stând inscripția existentă pe el, iar orga bisericii datează din 1775.

Astăzi, preotul local a organizat într-o clădire aflată lângă biserică în partea sud-vestică, un muzeu care prezintă vizitatorilor exponate donate de către familiile sașilor care au părăsit satul.

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s