Dârlos (germ. Durles, Durlasch, magh. Darlac, Darlasz), jud. Sibiu

Darlos 5Biserica evanghelică din Dârlos (germ. Durles, Durlasch, magh. Darlac, Darlasz), jud. Sibiu, este un monument cu totul atipic în spațiul bisericilor evanghelice săsești și foarte puțin studiat.

Biserica-sală a fost ridicată în prima jumătate a sec. al XV-lea. Pe pereţii bisericii s-a descoperit pictură (atipică, pentru că nu respectă cu totul canonul) bizantină. Deşi încă nu există studii din care să aflăm condiţiile în care a ajuns o biserică săsească să aibă asemenea fresce, e clar că pictura datează dintr-o epocă anterioară Reformei, fiind ulterior acoperită.

Interesant este că biserica a fost pictată şi la exterior. Întrebarea este de ce (sau cum) se face ca o biserica săsească, dintr-un mediu catolic (Transilvania), a ajuns sa fie pictată in stil bizantin, asemănător bisericilor din Moldova?

Dispărută în zilele noastre, fortificația ce înconjura cândva lăcașul, poate fi doar vag dedusă. O gravură din secolul al XIX-lea înfățișa biserica înconjurată de o curtină și se pare că la începutul secolului al XX-lea se păstra încă o parte a incintei, cu cămări de provizii.

Comuna a dat, printre altele, un laureat al premiului Nobel: Ioan Moraru, care în anul 1985 a primit prestigioasa distincţie ca membru al organizaţiei „International Physicians for the Prevention of Nuclear War”.

Sursa Foto: Ciprian Biclineru

Darlos 1

Biserica Darlos, exterior.
Foto: Ciprian Biclineru

Darlos 2

Biserica Darlos, interior,
Foto: Ciprian Biclineru

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s