Biserica evanghelică din Dârlos (germ. Durles, Durlasch, magh. Darlac, Darlasz), jud. Sibiu, este un monument cu totul atipic în spațiul bisericilor evanghelice săsești și foarte puțin studiat.
Biserica-sală a fost ridicată în prima jumătate a sec. al XV-lea. Pe pereţii bisericii s-a descoperit pictură (atipică, pentru că nu respectă cu totul canonul) bizantină. Deşi încă nu există studii din care să aflăm condiţiile în care a ajuns o biserică săsească să aibă asemenea fresce, e clar că pictura datează dintr-o epocă anterioară Reformei, fiind ulterior acoperită.
Interesant este că biserica a fost pictată şi la exterior. Întrebarea este de ce (sau cum) se face ca o biserica săsească, dintr-un mediu catolic (Transilvania), a ajuns sa fie pictată in stil bizantin, asemănător bisericilor din Moldova?
Dispărută în zilele noastre, fortificația ce înconjura cândva lăcașul, poate fi doar vag dedusă. O gravură din secolul al XIX-lea înfățișa biserica înconjurată de o curtină și se pare că la începutul secolului al XX-lea se păstra încă o parte a incintei, cu cămări de provizii.
Comuna a dat, printre altele, un laureat al premiului Nobel: Ioan Moraru, care în anul 1985 a primit prestigioasa distincţie ca membru al organizaţiei „International Physicians for the Prevention of Nuclear War”.
Sursa Foto: Ciprian Biclineru