Cel mai estic punct al vechiului Ținut crăiesc este satul Drăușeni (germ. Draas, Drausz, Draes, Dräss, magh. Homoróddaróc, Daróc), jud. Brașov. Satul este atestat documentar în anul 1224, într-o diplomă eliberată de către regele Andrei al II-lea al Ungariei, care reglementa obligațiile și drepturile sașilor de aici.
Biserica Evanghelică-Luterană a fost construită în sec. XIII, fiind inițial o bazilică cu 3 nave, cu un masiv turn vestic, în arhitectura căreia se împleteau forme romanice și gotice timpurii (cu un valoros portal vestic). Pe peretele sudic al navei, se află pictura murală cu legenda Sf. Ecaterina din Alexandria, realizată într-un stil gotic liniar-narativ (sec.XIV). Biserica este fortificată de plan poligonal, întărită cu 6 turnuri.
Dacă vi se pare că biserica arată relativ bine și că se lucrează la restaurarea ei… vi se pare!
Dacă unele monumente sunt victimele uitării, cea de aici a fost și victima restaurărilor, făcute de „specialiști”. Istoria restaurărilor haotice începe în anii ’70. Toată mobila bisericii este atunci mutată la Șura Mare, lângă Sibiu. Când ar fi trebuit să înceapă efectiv lucrările, se desfințează brusc Direcția Monumentelor Istorice, ca urmare a cutremurului din 1977. Lucrările sunt sistate și biserica rămâne goală și abandonată până în 1989. Lucrările efectuate atunci au fost neprofesioniste și au dus la prăbușirea unui turn care a fost apoi reconstruit, cu beton injectat în zidăria veche, împreună cu o parte din zid. După restaurarea picturii murale de pe peretele de sud al navei, dispare finanțarea, fapt care duce la o nouă amânare. În 2006 se inițiază un program de restaurare cu finanțare europeană a cărui licitație este câștigată de o firmă obscură. Lucrările nu s-au finalizat nici astăzi, biserica și fortificația rămânând în continuare într-o stare avansată de degradare.
Adică așa:
Dar nici casele din sat nu fac notă discordantă, ca să se integreze perfect în peisaj:
sursa foto ART HISTORIA