Dobârca (germ. Dobring, Dobreng, magh. Doborka), jud. Sibiu, și despre alte (foste) ruine

Dobarca

Sursa foto si mai multe imagini cu starea edificiului.

Biserica fortificată de la Dobârca (germ. Dobring, Dobreng, magh. Doborka), jud. Sibiu este un monument degradat nu doar de timp, ci mai ales de oameni. Biserica luterană datează din secolul al XIII-lea, fiind construită în forma unei bazilici cu trei nave. În anul 1481 a fost fortificată, transformată într-o biserică sală, în stil gotic și finalizată în 1515. După 1989, interiorul bisericii a fost devastat și jefuit. În interior băncile au dispărut, geamurile sunt sparte, totul este răvășit, iar crăpăturile din ziduri amenință integritatea clădirii. Pe lângă faptul că biserica este într-o stare de ruină, cimitirul săsesc din apropiere a fost și el vandalizat.

Reiau textul pe care l-am scris aici, cu mențiunea că nu lipsa banilor, scuza cu care ne expediază autoritățile cu fiecare ocazie, a dus la dezastrul pe care-l vedem. În astfel de cazuri – multe – vorbim de nepăsarea noastră, de complicitatea cu care asistăm la distrugerea unor clădiri valoroase, fie și numai pentru că au rezistat invaziilor, războaielor, dezastrelor naturale, comunismului. Cel mai trist e că și dacă vor fi, banii vor rezolva doar o parte din problemă. Însă ce ține de noi (educație, sistem de valori, conștiintă, respect – ce cuvinte mari!) cere mai mult timp decât le-a mai rămas multor clădiri din jur.

Pe contul de Facebook, cineva ne spunea că biserica evanghelică din satul Sâniacob, comuna Lechința, Mureș a fost demolată de aproximativ un an (?), fiindcă ar fi ajuns o amenințare pentru casele din jur și trecători. Adică biserica ce arăta înainte de demolare, așa:

1248987920-kirche-eine-ruine

Un gând despre “Dobârca (germ. Dobring, Dobreng, magh. Doborka), jud. Sibiu, și despre alte (foste) ruine

  1. Am fost ieri, 03.06.2018 și am rămas surprinsă că asemenea frumusețe este lăsată să se distrugă. Ar trebui să le fie rușine autorităților. Păcat, avem atât de multe locuri ce ne transpun în ere diferite, dar nu sunt puse în valoare, ci lăsate în paragină…

    Apreciat de 1 persoană

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s