Ca să ajungi la Daia, mai demult Daia Săsească, (germ. Denndorf, Dellendorf, magh. Szászdálya, Dálya), jud. Mureș, treci mai întâi prin locuri pitorești, cu nume străvechi: “Heinzel”, “Cânepişte” (Hanfau), “Dealul Mănăstirii” (Klosterberg), “Grădina lui Miron”, “Pârâul Saschizului”, “Pârâul Cremenesei”, “Vadul adânc” (Tiete Furt), “Grădina porcilor” (Schweingarten), “Wolkengraben” şi “Salsen.
Biserica evanghelică din Daia a fost construită în sec. al XV-lea. Este de tip sală şi aparţine stilistic goticului târziu central-european. Turnul vestic iniţial avea însă să se prăbuşească la începutul secolului următor. Absida altarului este de formă pentagonală. Contraforţii, care ritmează la exterior cu câmpul peretelui pe cor şi pe absida estică, nu sunt masivi şi par să aibă mai degrabă un rol plastic, decât unul constructiv.
Turnul clopotniţă din Daia este construit de meşterul Josef Karl Melischek, acelaşi care a lucrat la înălţarea bisericii dinsatul vecin Şaeş. Cu totul atipic, turnul clopotniță a fost construit separat de corpul bisericii, nefiind parte integrantă construcţiei, de care se deosebeşte radical din punct de vedere stilistic. Astfel, edificiul poate fi încadrat în barocul central şi est-european.
Din păcate, este dezolant să constați că locul este complet abandonat și devastat. Turnul are fisuri de sus până jos, pe două fețe. În biserică, toate ferestrele sunt sparte, în locul altarului stă doar o cruce strâmbă, de lemn. Orga amplasată în spatele altarului a dispărut și ea misterios
Ultimul preot evanghelic din sat a fost Michael Schuster care a ținut slujbele până în 1992.
Mai multe imagini cu starea edificiului pot fi văzute pe pagina de Facebook Salvam Patrimoniul Cultural.