Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 6-9 iunie 2014. Programul complet și descrierea evenimentului

Întâlnirea sașilor de pretutindeni, ce are loc anual la Dinkelsbühl, este cel mai important eveniment al comunității și cu siguranță sărbătoarea care atrage un număr impresionant de participanți. La fiecare ediție sunt prezenți la Dinkelsbühl peste 20.000 de etnici sași. Timp de patru zile de nemaipomenită sărbătoare, Dinkelsbühlul este capitala sașilor de pretutindeni.  Așa cum am spus și anul trecut, cred că cel puțin din aceste motive Întâlnirea de la Dinkelsbühl merită să fie cunoscută și mediatizată și în România. Prin urmare, am bucuria să prezint în continuare în premieră pentru publicul român detaliile și programul complet al evenimentului.

 

Ca în fiecare an, sașii de pretutindeni se întâlnesc la Dinkelsbühl de Rusalii, la ediția din 2014 între 6-9 iunie, sub mottoul sugestiv „Heimat ohne Grenzen/Patrie fără granițe“. Indiferent unde i-a purtat speranța pentru o viață mai bună – în Transilvania, Germania, Austria, Canada sau SUA – sașii au rămas uniți și s-au integrat oricărui mediu, păstrându-și nealterată identitatea etnică. Paleta impresionantă de evenimente pe parcursul celor patru zile afirmă tocmai cultura și spiritul viu al comunității. Politicieni de vârf, artiști și oameni de cultură, reprezentanți ai Bisericii din România și Germania onorează și anul acesta cu prezența adunarea de la Dinkelsbühl, o întâlnire de suflet dincolo de vârstă și spații geografice. Așa cum afirma premierul Bavariei prezent anul trecut la Dinkelsbühl, sașii transilvăneni întind poduri de suflet între două spații, Germania și Transilvania, România. Iubirea față de casă, Siebenbürgen süße Heimat, face ca toate granițele să dispară. Indiferent de spațiul geografic, sașii locuiesc în comunitatea și cultura proprie.

Anul acesta are loc cea de 64-a ediție a întâlnirii, la 65 de ani de la înființarea Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania și la 70 de ani de la momentul dramatic al evacuării sașilor din nordul Transilvaniei. Deschiderea oficială a festivităților va avea loc pe 7 iunie, ora 11.00, în sala Schranne. Ca în fiecare an, momentul cel mai așteptat al întâlnirii este parada portului tradițional, duminică la ora 10.30, la care și-au anunțat prezența un număr impresionant de aproximativ 2000 de participanți, reprezentând asociațiile locale ale sașilor (HOG) și localitățile natale din Transilvania.

La nivelul invitaților din sfera politică, alături de Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni, Dr. Bernd Fabritius, membru în Bundestag, vor fi prezenți invitați de seamă precum Hartmut Koschyk, membru în Bundestag, Delegatul Guvernului Federal pentru Expatriați și Minorități din Germania, Reinold Gall, membru în Landtag, ministrul de interne al landului Baden-Wuerttemberg, Klaus Johannis, primarul Sibiului și Christoph Hammer, primarul orașului-gazdă.

La nivel cultural vor avea loc lecturi, conferințe și mese rotunde, expoziții de artă plastică și de fotografie, lecturi de carte în prezența autorilor, concerte și spectacole de folclor. În după-amiaza duminicii de Rusalii va avea loc obișnuita decernare de premii, în biserica Sf. Pauls. Anul acesta, Steaua de Onoare a Federației îi va fi acordată primarului orașului Sibiu, Klaus Johannis și membrului Bundestag, dr. Christoph Bergner. Premiul pentru cultură 2014 revine istoricului Hon.Prof.Dr. Konrad Gündisch și Dr.Dr.hon.c.mult. Christoph Machat. Premiul Ernst Habermann va fi înmânat muzicianului Dr. Steffen Schlandt și scriitoarei Iris Wolff, iar premiul Asociației de Tineret va fi acordat lui Christine Gregner.

Încheierea întâlnirii va avea loc luni, 9 iunie, la ora 9:30, cu discuția publică cu tema Heimat ohne Grenzen/Acasă fără granițe. Ca în fiecare an, pentru copii și tineri este pregătit un program special, ce cuprinde spectacole susținute chiar de cei mici, teatru de păpuși,  atelier de construcție de rachete, competiții sportive și concerte de muzică.

 

Ca și anul trecut, voi fi la Dinkelsbühl și de-abia aștept să vă arăt, să vă povestesc tot ce se întâmplă acolo, aproape în direct. Pentru mine e un sentiment deosebit, fiindcă anul trecut mergeam ca să fac câteva poze pe care să i le arăt în special tatălui meu, iar anul acesta știu că sunt câteva mii de ochi ce urmăresc ceea ce am de spus în legătură cu această întâlnire de suflet. Pentru asta vă mulțumesc cu modestie, e o mare bucurie și responsabilitate!

Notă: Prin amabilitatea reprezentanților Asociației, am putut să traduc și să fac cunoscut aici, în premieră pentru publicul din România, programul complet și informații din comunicatul de presă, încă nepublicat oficial, al evenimentului. M-aș bucura ca ele să fie preluate și promovate în media din România. Nu am tradus numele locațiilor, pentru a evita confuziile. Important mi se pare ca publicul din România să știe despre acest eveniment, despre invitații prezenți aici, să înțeleagă valoarea culturală și încărcătura emoțională a sărbătorii.

La sfârșitul articolului aveți linkuri utile spre pagina evenimenului, unde organizatorii ne țin la curent cu toate informațiile necesare, puteți descărca broșura oficială a întâlnirii – în limba germană și vizualiza harta pe care sunt marcate toate punctele de interes din Dinkelsbühl.

Pentru cei care vor fi prezenți la Dinkelsbühl, de-abia aștept să ne vedem, petrecere frumoasă! 🙂

1395330_224749574353673_1681966483_n

Programul Întânirii sașilor de pretutindeni, ediția 2014:

10295726_864943686855289_200963369746026520_n

Vineri, 6 iunie 2014

21.00-01 Petrecere de bun venit cu formațiile Sam-Music și Schlager Taxi. Intrarea de la ora 19,

Festzelt auf dem Schiesswasen

Sâmbătă, 7 iunie 2014

Întreceri sportive ale tinerilor

8:00 – 18.30 Fotbal: TSV Sportplatz, Alte Promenade

9:00-18:00 Tenis, TSV Tennissportplaetze, Alte Promenade

9:00-18:00 Volei, Dreifachturnhalle, Ulmer Weg

9:00 Deschiderea oficială a expozițiilor și locurilor de ceremonie

Zu den schoensten Bergen der Welt – expoziție de fotografie, Fotograf Erich Bonfert. Expoziție a DAV, Secținea Carpați.

Prezentare de carte susținută de către Prof. Dr. Konrad Gündisch, Directorul Institutului pentru Cultură și Istorie Germană din Europa de Sud-Est în cadrul Universității Ludwig Maximilian Muenchen

Expoziții cu vânzare și puncte de informații:

  • Expoziție de carte cu vânzare a Arbeitskreis für Siebenbürgische Landeskunde, Editurii Schiller și Anticariatului Leonhardt
  • Cărți de Katharina Grabber și Malwine Markel
  • Cărți poștale de Elke Fleps, CD-uri de Manfred Ungar
  • Stand cu informații și materiale de vânzare ale Asociațiilor locale ale sașilor transilvăneni (Heimatsortsgemeinschaften)
  • Atelierul de creație populară/Siebenbuergisch-Deutsches Heimatwerk
  • Expoziție cu vânzare a bijutierului Richard Lorenz, podoabe tradiționale săsești create de Viktor Kosturik, meșter arginatar Alexander Langer.
  • Costume tradiționale săsești, obiecte de artizanat și țesături de Ute Auner, Sunhild Leinesser, Gerda Popa, Juergen Schultz, Gerda Wellmann.

Toate acestea în Katholisches Pfarrzentrum, Kirchhoeflein 1

9:30 Deschiderea expozițiilor:

  • Expoziție documentară: Aufruch ins Ungewisse. Evakuierung der Nord-Siebenbuerger Sachsen 1944./Plecarea în necunoscut. Evacuarea sașilor din nordul Transilvaniei în 1944.
  • Acuarelă: artiști Adolf Kroner și Ursula Sussner
  • Prezentare de carte Das Repser und das Fogarascher Land/Ținutul Rupei și al Făgărașului de Georg Gerster și Martin Rill. Expoziție de carte cu vânzare de la Buchversand Süd-Ost și Edition Wort-Welt-Bild.

Toate acestea au loc în Evangelisches Gemeindehaus St. Paul, Noerdlinger Strasse 2, etajul 1 și 2.

10:15 Deschiderea expozițiilor:

  • Perspective/Einblicke, acuarele de Juliana Fabritius-Dâncu
  • Gesponnen und gedreht, gewirkt und geneht/Toarse și întoarse, tricotate și cusute – expoziție din colecția de țesături Werner Foerderreuther și Anna Wester. Război de țesut la care vor lucra Brigitte și Wilhelm Lienerth. Film documentar despre pregările pânzei pentru țesut realizat de Wilhelm Lienerth.

Kunstgewoelbe und Konzertsaal, Im Spitalhof, Dr. Martin-Luther Strasse 6

10:30 Construcția și funcționarea rachetelor, cu Robert Adams de la Muzeul Herman Oberth din Feucht, Germania. Program pentru copii de la 12 ani.

Kinderzech-Zeughaus, Bauhofstr. 43, Parter 

11:00 Deschiderea oficială a Întâlnirii, ediția 2014

Cuvânt de bun venit: Alfred Mrass

Moderează Jessica Gall de la SJD Baden-Württemberg

Vor lua cuvântul: Dr. Christoph Hammer, Primar Dinkelsbuehl

Dr. Christian Berger, membru al Bundestag

Participă: Dinkelsbuehler Marketenderin mit Solotrompeter der Dinkelsbuehler Knabenkapelle

Orchestra de copii și tineret Baden-Württemberg, condusă de Walter Theiss și Raimund Deppner.

Schrannen Festsaal.

13.30: Deschiderea expozițiilor:

Hermann Oberth, 120 de ani de viziune și efect

Kinderzech-Zeughaus, Bauhofstrasse 43, Etajul 1 

14:30-18:30 Serie de prelegeri susținute de Carl Wolff Gesellschaft:

Economie în Transilvania.

Vor lua cuvântul: Dr.Ing. Stelian Iuliu-Alex, Smart City Sibiu

Dr.Ing. Gerald Volkmer, Siebenbuergisch-Sächsische Unternehmenfamilien der Gruenderzeit

Helmut Hensel, Siebenbürgisch-Sächsische Stiftung

Dipl. Ing. Ludger Thol, DWNT, Prezentarea noului club partener din Cluj.

Kleiner Schrannensaal

14:00 Elite transilvănene și reprezentanții lor. Dialog între laureații premiului pentru cultură 2014, Prof.Dr. Konrad Gündisch și Dr.Dr.h.c. Christoph Machat

Ev. Gemeindehaus, Noerdlinger Strasse 2, Etajul 2.

541656_170887886406509_1556777771_n

14:00 Micuții noștri se prezintă, Spectacol susținut de copii sub îndrumarea Stephanie Kepp și Tanja Schell, SJD. Moderatori: Tanja Schnell și Juergen aus Siebenbuergen.

Schrannen Festsaal

15:15 Seriviciul de ajutor în cadrul Bisericii Evanghelice AB din România. Conferință și prezentare de imagini susținută de Friedrich Philippi.

Kinderzech-Zeughaus, Bauhofstrasse 43, Etajul 1

16:15 Spectacol de tradiții săsești. Spectacol de teatru muzical susținut în dialectul săsesc, la care vor lua parte mai coruri și formații de dansuri săsești din Germania.

Schrannen Festsaal

17:30 Muzică de fanfară în Siebenbuerger Markt (Piața Transilvania)

17:45, Concert vocal-simfonic „Cântarea soarelui a Sfântului Francisc”, premieră, susținut de Siebenbuergisches Kantonerei, sub bagheta Prof. Heinz Acker și Ilse Maria Reich,

St.Paulus Kirche, Noerdlinger Strasse

Seară de dans

19:00- 1:00 Muzică și dans cu Original Karpaten-Express în sala Schranne, respectiv cu Highlife-Band în Festzelt.

Duminică, 8 iunie 2014

8:00 Tragerea clopotelor

9:00 Slujba de Rusalii

St. Pauls-Kirche, Noerdlinger Strasse

9:30 Adunarea grupurilor participante la parada portului tradițional săsesc,

Auf der Bleiche și Martin Luther Strasse.

10:30 Parada portului tradițional săsesc. Traseu prin centru orașului Dinkelsbuehl – vezi harta.

11:30 Luări de cuvânt în fața sălii de festivități Schranne:

Dr.D. Christoph Klein, episcop.

Dr. Bernd Fabritius, membru al Bundestag, Președintele Asociației Sașilor Transilvăneni

Klaus Johannis, Primarul orașului Sibiu, invitat special

Hartmut Koschyk, membru în Bundestag, Delegatul Guvernului Federal pentru Expatriați și Minorități din Germania

Reinhold Gall, membru în Landtag, Ministrul de Interne al Landului Baden-Wuerttemberg

Imnul Germaniei, Imnul Sașilor Transilvăneni

Participă: Fanfara Schondorf

12:30 Schranne, Muzică de fanfară, Schondorf Blaskapelle Schondorf

14:30 Festzelt: Muzică de fanfară, Siebenbuerger Blaskapelle Augsburg

13:00 Program pentru copii:

Teatru de păpuși, Der Sprechende Hund/Cățelul care vorbește

Konzertsaal, Im Spitalhof, Dr. Martin-Luther Str 6

13:30 Consiliere juridică, Dr. Johann Schmidt, Consultantul în probleme legislative ale Asociației/Rechtsreferent des Verbandes, Primăria Dinkelbuehl/Rathhaus, Sitzungsaal, etajul 2, Segringer Str. 30

14:00 Tradiție și dragoste pentru dans, Spectacol de dansuri tradiționale săsești susținut de SJD (se anulează în caz de ploaie)

În fața clădirii Schranne

14:00 Plecare spre necunoscut/Aufbruch ins Ungewisse. Evacuarea din 1944/Die Evakuierung 1944. Prelegere și prezentare de imagini susținută de Horst Goebbel, Ev Gemeindehaus, Noerdlinger Str 2, etajul 2.

15:30 Umorul la sașii transilvăneni, lecturi susținute de scriitorul Dr.h.c. Hans Bergel și Doris Hutter, moderator Siegfried Habicher.

Ev Gemeindehaus, Noerdlinger Str 2, etajul 2.

17:00 Decernare de premii

Steaua de onoare a Federației/Ehrenstern der Foederation se acordă domnului Klaus Johannis, primarul Sibiului și domnului Christoph Bergner, membru în Bundestag

Laudatio: dr. Bernd Fabritius, Președintele Asociației Sașilor Transivăneni

Siebenbürgisch-Sächsischer Jungendpreis 2014 se acordă lui Christine Greiger, Laudatio Astrid Kelp,

Premiul Ernst-Habermann 2014 se acordă muzicianului Steffen Schlandt și scriitoarei Iris Wolff, laudatio: Dipl. Ing. Hans-Christian Habermann.

Siebenbuergisc-Saechsischer Kulturpreis 2014 se acordă dlui Hon.Prof. Konrad Gündisch si Dr. Dr.h.c.mult. Christoph Machat, laudatio: Prof.Dr.D Christoph Klein

St Pauls-Kirche, Noerdlinger Str

19:00 Închiderea expoziției Bisericii Evanghelice AB din România, Foto: Martin Eichler. Raport citit de dr. Stefan Cosoroaba, referent pentru cooperare instituțională a Bisericii Evanghelice din România. Recepție cu produse tradiționale din Cisnădioara/Michelsberg.

Kinderzech-Zeughaus, Bauhofstrasse 43, Etajul I.

Seară de dans

18:00-1:00 Festzelt

19:00-1:00 Schranne

21:15 Pregărirea convoiului cu torțe, în fața clădirii Schranne

22:00 Moment de comemorare la Monumentul Sașilor transilvăneni din Dinkelsbuehl. Pe timp de ploaie în biserica Sf. Paul de la 21:30)

68676_170887723073192_1636288362_n

Luni, 9 iunie 2014

9:30 Discuție publică susținută în Kleiner Schrannensaal

Vor lua cuvântul:

Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei la București

Dr. Hans-Georg Franchy, Președintele HOG Bistriz-Noesen

Bettina Mai, membru în consiliul de administrație al Asociației de Tineret a Sașilor Transilvăneni și Studium Transylvanicum

Robert Sonnleitner, Internetreferent

Moderator: Dr.Dr. Gerald Volkmer, Director al Institutului Național pentru Cultură și Istorie a Germanilor din Europa de Sud-Est.

Încheierea Întâlnirii de la Dinkelsbuehl, ediția 2014: Scurt cuvânt retrospectiv rostit de Dr. Bernd Fabritius, membru al Bundestag, Președinte al Asociației Sașilor Transilvăneni, Kleiner Schrannesaal.

941313_170887756406522_971333852_n

Eveniment organizat de

Verband der Siebenbuerger Sachsen in Deutschland/Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania

Siebenbuerger.de

Linkuri utile:

Harta tuturor locurilor de interes pe parcursul festivităților.

Broșura întâlnirii. Cuprinde toate informațiile de interes: cuvântul primarului orașului Dinkelsbuehl, Cuvântul Președintelui Asociației SașilorTransilvăneni, membru al Bundestag Dr. Bernd Fabritius, programul complet al întâlnirii, hărți, grupurile participante la parada portului popular, invitați, etc.

img_2249

Informații înainte de eveniment disponibile la sediul Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania/

Vorabinformationen in der Bundesgeschäftsstelle des Verbandes,

Karlstraße 100, 80335 München, Telefon: 089- 23 66 09-0, Telefax: 089- 23 66 09-15,

E-Mail: verband@siebenbuerger.de, Internet: http://www.siebenbuerger.de;

Informații în timpul evenimentului, la sediul Primăriei Dinkelsbuehl/

Während des Pfingsttreffens in der Festkanzlei des Heimattages im Dinkelsbühler Rathaus,

Segringer Straße 30, Mobil: 0171- 6 13 68 54

Un gând despre “Întâlnirea sașilor de pretutindeni, Dinkelsbühl 6-9 iunie 2014. Programul complet și descrierea evenimentului

  1. Pingback: Premianți și oficiali la Întâlnirea sașilor de la Dinkelsbühl | Povești săsești

Povestește și tu