Aferim! (r. Radu Jude), Toto și surorile lui (r. Alexander Nanău), Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu), Trenul vieții (r. Radu Mihăileanu), Drumul păsărilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu), Sunt a ta (r. Iram Haq) și Usturoi (r. Lucian Alexandrescu) sunt filmele ce vor fi proiectate în cadrul primei ediții a Nomad International Film Festival.
Un ecran gonflabil de aproape 80 de metri pătrați și echipamente de proiecție performante (la care se adaugă, firește, sute de „scaune de cinefil”), vor transforma, pentru câte șase zile, zonele centrale din patru mari orașe din România (București, Timișoara, Târgu Mureș și Constanța) și un oraș din Norvegia (Oslo) în adevărate „cinematografe în aer liber”.
Intrarea la Nomad Film Festival este GRATUITĂ.
Nomad International Film Festival se va desfășura în perioada 19 mai – 28 iunie. Creatorii celor mai bune trei scurtmetraje selectate de juriu vor fi recompensați cu premii în valoare totală de 3.500 euro (premiul I – 2.000 euro, premiul II – 1.000 euro, premiul III – 500 euro).
Ajută cu votul tău șase tineri regizori să-și promoveze creațiile la nivel național
În fiecare zi iubitorii de film vor putea viziona câte un lungmetraj premiat pe plan internațional și două scurtmetraje românești de calitate: șase dintre aceste scurtmetraje vor fi selecționate de către juriul Festivalului, iar alte șase prin intermediul voturilor exprimate online.
Prin urmare, dacă dorești să ajuți șase regizori tineri să își promoveze gratuit creațiile la nivel național, intră pe pagina de YouTube a Festivalului și votează (prin like), până la data de 15 mai 2015, scurtmetrajele preferate.
Mai multe detalii pe site-ul festivalului, pagina de Facebook și pagina de YouTube.
Aferim! (r. Radu Jude) – câștigător al Ursului de argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015 este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani. Aferim! este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească în 1835 și spune povestea zapciului Costandin care, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.
Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau – Grand Jury Prize la Angers EFF 2015, Silver Eye Award pentru Cel mai bun documentar la Jilhava IDFF) spune povestea lui Totonel, un puști de 10 ani din Ferentari. Câtă vreme mama lui e în pușcărie pentru trafic de droguri, Toto locuiește cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, și cu un șir lung de unchi, vecini și utilizatori de droguri din cartier. Singura lui „supapă de aer” este centrul de sprijin unde face școala și unde descoperă dansul hip-hop în timp ce, la rândul lor, surorile lui adolescente își caută și ele locul în lume și se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.
Pașaport de Germania (r. Razvan Georgescu) a primit trei nominalizări la Premiile Gopo. Puțină lume știe că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250.000 de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la București cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost și cel al lui Erika Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state și dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces.
Trenul vieții (r. Radu Mihaileanu – premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film de debut la Veneția 1998, Premiul publicului pentru un film internaţional la Sundance 1999). Într-o seară a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consătenilor săi din shtetl o știre cumplită: germanii ucid și deportează spre desținatii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. În curând, și sătucul lor va avea aceeași soartă. Imediat, Consiliul Ințelepților se reunește. Trebuie să găsească o soluție pentru a-și salva comunitatea! În zorii zilei, ideea salvatoare își face apariția, chiar din gura nebunului: pentru a scăpa de naziști, vor organiza un tren fals de deportați!
Drumul păsărilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu – Best Romanian Documentary la ASTRA 2009). În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradițiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioși de rit vechi, a rămas fără preot. Bătrânul preot e bolnav, țintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu își poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat și nici nu se mai gaăește o fată dispusă să devină preoteasă. Înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, și tot fără preot se țin slujbele de Paște sau de Crăciun. Sătenii își amintesc cum atunci când erau copii și se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinții îi mințeau că nu e nimic, doar țipătul păsărilor.
Sunt a ta (r. Iram Haq – film în selecția oficială la Toronto IFF și care a primit Special Mention of the Jury la Les Arcs 2013). Mina, o mamă singură, trăiește în Oslo împreună cu fiul ei de șase ani, Felix. Norvegiana de origine pakistaneza, Mina are o relație complicată cu familia și caută mereu dragostea în relații cu bărbați diferiți. Din păcate niciuna dintre aceste relații nu dă semne că va fi foarte longevivă. Când Mina îl întâlnește pe Jesper, un regizor suedez, se îndrăgostește de el până peste cap.
Usturoi (r. Lucian Alexandrescu). Ieremia Ceapa, un băiat rrom dintr-un sat pierdut al Transilvaniei, se plânge celui mai bun prieten, Nicușor, de sărăcia pe care o îndură familia sa și de faptul că fratele său vrea să se căsătorească cu fiica bogatului Usturoi, dar nu are bani pentru asta. Cei doi fug de la școală către marele oraș pentru a deveni actori și a-și creea un trai mai bun. Drumul lor este presărat cu aventuri, de la situații periculoase cu oameni dificili, la o posibilă întâlnire cu Poliția atunci când încearcă să meargă făra bilet cu trenul, dar în final ajung teferi la Cluj. Din păcate planul lor de a deveni actori se năruie și cei doi sunt trimiși acasă cu mașina Poliției.
Nomad International Film Festival este un proiect organizat de Asociația Culturală Metropolis în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo și este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultura și arta în cadrul patrimoniului cultural european”.
POVEȘTI SĂSEȘTI este partener media al Festivalului.