Revenind acasă zilele acestea, cineva din familie mă aștepta nerăbdător să-mi arate cadoul de Crăciun primit de la firma la care lucrează. Spre surprinderea mea, era vorba despre un pachețel cu bunătăți bio tocmai din Stejărișu/Probstdorf, județul Sibiu: dulceață de zmeură delicioasă, sirop natural de soc și lichior de soc. Toate având pe etichetă imaginea bisericii fortificate din sat.
Despre Stejărișu am mai vorbit aici, însă nu aveam idee că acolo oamenii harnici pregătesc produse naturale, din vânzarea cărora își asigură traiul de zi cu zi sau că roadele delicoase ale muncii lor ajung la sute de angajați din multinaționale. Întâmplarea a făcut să văd acest pachet frumos aranjat și să mă interesez mai mult.
La Sejărișu s-a dezvoltat în ultimul timp un proiect social care are ca scop combaterea sărăciei, prin pregătirea profesională elementară a populației defavorizate și integrarea acesteia pe piața muncii. Odată cu acest proiect se dorește și creșterea interesului turistic pentru această zonă. În sprijinul obiectivului îndrăzneț vin mici ateliere și unități productive dezvoltate în cadrul unei afaceri sociale. Locuitorii satului au astfel posibilitatea de a dobândi experiență profesională, care să-i ajute să ducă un trai decent, din roadele muncii lor și folosind rețetele tși metode radiționale, învățate din bătrâni.
„Prin achiziționarea acestor produse sprijiniți inițiativa lor”, stă scris pe pachetul frumos ambalat din imagini. Nu știu exact cine coordonează acest proiect sau care este părerea oamenilor direct implicați despre ceea ce fac, nici măcar nu am gustat produsele pe care le vedeți aici neîncepute, însă cred că este o inițiativă admirabilă, care are potențial și poate ajuta concret comunitatea locală. Nu este vorba despre reclamă, doar de idei bune, modele admirabile care funcționează. De oameni care merită aprecierea și sprijinul nostru.
Site-ul asociației care susține proiectul social de la Stejărișu este:
Das perfekte Weihnachtgeschenk-Idee: Probstdorfer leckere Naturproducte: Himbeermarmelade, Holundersirup und Holunderbrand.
Aus der urspünglichen Hilfstätigkeit und Unterstützung der benachteiligten Bevölkerung in Probstdorf-Stejarisu entwickelten sich bald kleinstukturierte Werkstätten und Betriebe die im Rahmen des Social Business das Armutsbekämpfungsprojekt unterstützen, für eine Grundausbildung. Erstschulung und Integration der bischer arbeitslosen Bevölkerung in den Arbeitsmarkt sorgen.
Die Dorfbewohner können beim Social Business Agroplus berufliche Erfhrung sammeln und in der Folge an Wirtschaftsbetriebe in der Umgebung vermittelt werden.
Durch den Kauf dieses Produktes unterstützen Sie diese Integrationsprojekt.