Dacă buletinul meteo spune timpul probabil, la sate exista o metodă veche ce indica timpul exact, putând bate măsurătorile performante. Din moși-strămoși, tăranii aflau cum va fi vremea în următorul an folosind o metodă inedită: călindaru‘ cu ceapă.
Acest obicei este păstrat încă în unele gospodării, în noaptea de Anul Nou sau între Crăciun și Revelion. Atunci se alege o ceapă mare și sănătoasă, se curăță de coji și se taie în două. De la exterior începând, se desprind 12 foi care se aliniază în ordine pe pervazul ferestrei sau pe o suprafață uscată de lemn. Fiecare foaie se botează cu numele unei luni a anului, în succesiunea lor, pentru lunile cu zile multe foi mai mari, pentru cele mai scurte, foi mai mici. În fiecare foaie se pune în mod egal câte un vârf de cuțit de sare și se lasă până a doua zi dis de dimineață. Sarea topită peste noapte va indica negreșit vremea din luna respectivă. Dacă într-o foaie de ceapă nu este deloc apă, se știe că luna respectivă va fi secetoasă, iar cu cât este mai multă apă, cu atât va fi timpul mai ploios.
O altă metodă este socotirea zilelor dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 5 ianuarie). După cum se arată vremea în fiecare dintre aceste zile, reprezentând cele 12 luni ale anului, așa va fi vremea în anul ce vine.
Încercăm?
Dragut si interesant, ca de obicei. Multumesc frumos. Sarbatori fericite sa aveti!
ApreciazăApreciază
Multumesc! Sarbatori fericite, sanatate si impliniri in noul an!
ApreciazăApreciază
Dacă privesc arhiva cu titlurile publicate sunt fericit, minunatele tale povesti despre Transilvania prevestesc vremuri bune…
ApreciazăApreciază
Multumesc! Sa fie vreme si vremuri bune pentru toata lumea!
ApreciazăApreciază