Viscri. Cântecul vârstelor

A fost odată și încă este, fără început și sfârșit fiind, Timpul, un nebun gonind pe bidivii înaripați. Cum făcea el din zi, lună ori vis infinit, numai el știa. Dar viața lui se mișca în lumea reală, ca s-o ia apoi aiurea,  pe imperceptibile trepte spre un alt tărâm, numai de privirea lui cuprins, numai de el înțeles. Și pentru că trebuia să-i dăm un nume, pentru noi, muritorii, s-ar putea numi basm. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.

Săsoaice din Viscri/Deutsch-Weißkirch.

Săsoaice din Viscri/Deutsch-Weißkirch.

Femeile din Viscri/Deutsch-Weisskirch au păstrat cea mai veche formă de învelire a capului, cu voalul încadrând fața în formă de inimă, asemănătoare cu portul femeilor din Flandra Evului Mediu.

Citește și Foto documente: împodobirea capului la săsoaicele din Transilvania

IMG IMG_0001 (2) IMG_0002 (2) IMG_0003 IMG_0004

image_3a

Prima vizită a Prințului Charles în satele din Transilvania, la Moșna. Sara Dootz, în costum tradițional săsesc, îi dăruiește Prințului Charles un prosop țesut manual.

Prima vizită a Prințului Charles în satele din Transilvania, la Moșna. Sara Dootz, în costum tradițional săsesc, îi dăruiește Prințului Charles un prosop țesut manual. Și îl invită la Viscri…

Așa a început o nouă vârstă a satului…

Povestea merge mai departe.

Citește și Fă rai din ce ai. Prințul Charles, Sara Dootz și poveștile Viscriului

 

Sursa imagini:

Hans Retzlaff, Bildnis eines Deutschen Bauernvolkes. Die Siebenbürger Sachsen, Verlag Grenze und Ausland, Berlin, 1939

Stadt Gottes, Familien Zeitschrift, Beitrag mit Aufnahmen von Hans Retzlaff, Berlin und text von Pfarrer Klaster, Siebenbürgen, Heft 1, Oktober 1934.

2 gânduri despre “Viscri. Cântecul vârstelor

  1. Raiul…nu poate fi contrafacut…Dar cum noi nu-l vedem in REALITATEA inconjuratoare, preocupati fiind de prea-marirea personala, incercam sa-l contrafacem si pe acesta . Si atunci transformam realitatea in kitsch.

    Apreciază

  2. Nu de mult timp a fost printul Charles a Marii Britanie in Bucuresti si a äntälnit M.S. Principesa de coroanä Margareta a Romäniei si M.S. principele Radu a Romäniei la palatul Elisabeta din Bucuresti. Printul Charles a vizitat pe domnul Klaus Johannis-Presedintele Romäniei Muzeul satului din Bucuresti, si vechiul Bucuresti insotit de domnul Mandache (sotul autoarei si renumit istoric doamna Diana Mandache).
    cu drag, Dietmar Melzer – Deutschland-Germania

    Apreciază

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s