Susține noul film documentar TRANSILVANIA ÎN TRANZIȚIE

Ziele trecute aflam cu surprindere despre un nou film documentar care are ca temă Transilvania  actuală, aflată în plină schimbare, și ai săi locuitori, de ieri sau de azi. Filmul se va numi Siebenbuergen im Wandel/Transilvania în tranziție, în regia lui Florin Besoiu, documentar care ar putea fi realizat în curând și cu spijinul nostru.

Tema documentarului mi se pare nu doar interesantă, dar am fi vorbit despre asta în articolul de aici, în care dădeam exemple de schimbări ale satului românesc de astăzi, mai ales din Transilvania.

Dincolo de liniștea și ruperea aparentă de lume, dincolo de blazare, clișee și prejudecăți și în ciuda tuturor problemelor din mediul rural, în multe zone din Transilvania coabitează și o efervescență extraordinară. Este un suflu proaspăt și entuziast adus de tineri, de cei care se întorc la sat pentru a face agricultură sau turism, de sașii nostalgici sau străinii care aleg să se stabilească aici, de cei care – în ceea ce se numește mai nou downshifting – își abandonează carierele de succes de la oraș, în speranța unei vieți mai tihnite, mai sănătoase, în natură.

Documentarul inedit care își propune să exploreze această schimbare de paradigmă în Transilvania este pus la cale de regizorul Florin Besoiu, originar din Sebeș/Mühlbach, care în prezent locuiește în Leipzig.

Documentarul vine în continuarea producțiilor sale de până acum: “Die Alptraumreise/Călătorie de coșmar” (46 min), lansat în 2010, avea ca temă tot Transilvania și filmul documentar care va fi lansat în toamnă, “Die Überlebenden im Winter. Eine Deportationsgeshichte”/“Supraviețuitorii în iarnă. O istorie a deportării”, care tratează un episod extrem de  dureros, cel al deportării și al supravițuitorilor săi, condamnați să locuiască mereu în lagărul chinuitor al memoriei, despre care am mai vorbit și eu aici.

Potrivit regizorului Florin Besoiu, scopul cel puțin ambițios al filmului actual, Transilvania în tranziție, este să arate că ,,în ciuda tuturor greutăților, Transilvania și România se află pe o traiectorie ascendentă.”

Deși realitatea este mult mai complexă decât poate fi prezentată într-un film documentar,  dorim să arătăm lumii cât de deosebită este această regiune a României. Astfel filmul va fi una dintre cele mai bune modalități pentru a convinge turişti și investitori occidentali de potenţialul şi şansele oferite de regiune.

Limba și tradițiile germane din satele săsești sunt o moştenire care nu are voie să dispară. Ar fi o pierdere imensă.

Din acest motiv dorim să prezentăm oameni care sunt foarte angajaţi în salvarea patrimoniului cultural şi material al sașilor ardeleni. Dacă satele nu vor fi salvate, o mare parte a identității culturale a Transilvaniei va dispărea. Satul Richiș din județul Sibiu arată că localitatea poate înflori din nou atunci când străinii se decid sa trăiască acolo, cumpără case săsești şi atrag turişti din toată lumea. În același sat locuiesc  mai mult de 10 naționalități diferite pe aceeaşi stradă, aproape toţi veniţi ca turiști. Oamenii s-au îndrăgostit de sat şi şi-au cumpărat case acolo. Avem deci certitudinea că totul este posibil.

Țelul filmului este ca occidentul să descopere adevărata față a Transilvaniei și să renunțe din convingere la clișee.

Publicul nostru țintă cuprinde toate categoriile de vârstă. Vrem să convingem cât mai mulți privitori să viziteze Transilvania cel puțin o dată în viață.

se arată în prezentarea proiectului pe platforma de crowdfunding indiegogo

Cred că filmul are șansa să demonteze o parte din clișeele negative legate de partea noastră de lume și să prezinte celorlalți, sau chiar și nouă, această față luminoasă care Transilvania tocmai și-o conturează sub ochii noștri.

Descrierea completă a proiectului și toate informațiile necesare sunt disponibile, în limba română și în germană, pe platforma indiegogo., unde puteți  să susțineți și financiar realizarea documentarului.

2016-07-13 09_57_02-Siebenbürgen im Wandel _ Indiegogo - Internet Explorer

Gârbova/Urwegen, imagine din prezentarea documentarului Siebenbürgen im Wandel/Transilvania în tranziție. Copyright: Florin Besoiu

4 gânduri despre “Susține noul film documentar TRANSILVANIA ÎN TRANZIȚIE

  1. Pingback: FILM: TRANSILVANIA ÎN TRANZIȚIE | Romanian Itineraries

Povestește și tu