Hyperborea II, expoziție Tudor Plăieșu la Casa Schiller

Casa de Cultură Friedrich Schiller și Meda Popea- Arts & Events anunţă expoziţia „Hyperborea II” aparţinând artistului vizual Tudor Plăieșu.

Expoziţia va avea loc în perioada 13- 27 martie 2015.

Vernisaj: vineri, 13 martie 2015, ora 19.00.

Casa Friedrich Schiller, Str. Batistei nr. 15, sector 2, Bucureşti

 11040687_10205214404213829_833981321_n

 

Tudor Plăieșu este un artist vizual român care trăiește în Germania și în România. A absolvit Universitatea de Artă București. De peste 15 ani realizează lucrări de grafică, pictură murală și de șevalet, gravură, ilustraţie și copertă de carte, fotografie. Stăpânește cu excelenţă tehnicile vechi, iar lucrările sale de grafică reflectă această măiestrie, fie că este vorba de creion, peniţă, gravură, acuarelă și laviu sau tehnici mixte.

A lucrat pictură monumentală în spaţii diverse, în tehnici diverse (frescă, ulei  si acrilic pe perete sau lemn). Lucrările sale de mari dimensiuni se află în România, Franţa sau Germania.

Artistul a lucrat ilustraţie și copertă de carte pentru colecţiile integrale Arthur Conan Doyle, Lev Tolstoi, Dostoievski, Alexandre Dumas  de la Adevărul Holding, dar și ilustraţie de presă (Ziarul Financiar).

Tudor Plăieșu este un excelent portretist, fiind recunoscut pentru maiestria sa în realizarea portretelor de copii, dar și pentru proiectele sale de portret de animale.

Lucrările sale se află în colecții private în România, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Austria, SUA, Canada. Expoziţii personale: „Oglinda abisală”- 2013, „Hyperborea”- 2013. Performances: „Faces Extravaganza by Plaiesu”- 2013 și 2014. Expoziţii colective: Atelier 35, Muzeul Țăranului Român.

 

O prima sectiune a expozitie cuprinde monocromii tratate in spiritul picturii, realizate cu vin rosu (pictura cu vin) pe hartie Fabriano. Lucrarile sunt alegorii care au in centru figura feminina, ideal de frumusete, si includ aproape imperceptibil referiri la istoria artei universale si citate din mari maestri. Lucrarile suprind calitatile unice ale petei de vin asezate cu maiestrie pe o hartie de o inalta calitate, menita sa puna in valoare istoria petei si modul ei diferit in care se absoarbe sau se usuca brusc pe suprafata hartiei.

A doua sectiune a expozitiei cuprinde suita „Bestiarium”, miniaturi pictate pe vellum (vechi pergamente din piele) in vechea tehnica armeneasca. Lucrarile, de dimensiuni de 8 cm x 8 cm, aduc privitorului o viziune cu totul personala a artistului asupra temei „bestiarului”, etaland un desen de sinteza trecut prin esenta curentului art deco. De evidentiat si trimiterile evidente la celebrele patrate ale lui Malevici.

Expoziția „Hyperborea II” propune și o selecţie de lucrări pe pânză realizate în 2011-2014, în ulei sau tehnică mixtă (ulei și pulberi de aur, foiţă de aur sau cupru). Lucrările ne introduc într-un univers mitologic, în care întâlnim sânziene diafane, zmei cu chipuri trudite și aripi tehnologice sau îngeri, tot atâtea metafore ale creatorului.  Cu aceste lucrări, Tudor Plăieșu se declară „structuralist vizual”, o atitudine care presupune depășirea postmodernismului și asumarea condiţiei artistului trăind și respirând realităţile secolului 21.

Expoziţia „Hyperborea II” reprezintă un manifest al artistului Tudor Plăieșu, în care regăsim credo-ul său artistic, temele și preocuparile sale plastice: clar-obscurul, monocromia, tehnica en grisaille, drip paintingul, portretul și gestualismul abstract.

Blogul artistului Tudor Plăieșu.

 

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s