Reportaj: Crăciun în Transilvania – povestea preotului neamț stabilit la Mălâncrav

movie-clapper-png-37775-hd-wallpapersDrumul dintre România și Germania nu e cu un singur sens. Mai rar vedem și mișcarea inversă, a unor străini ce vin în România și chiar rămân aici, motivând o îndrăgosteală iremediabilă de ceva ce noi nici nu vedem, parcă nici nu prea înțelegem.

Un reportaj pe care l-am văzut în ultimii ani pe canalele germane de televiziune în această perioadă. Filmul ne poartă la pas domol într-o Transilvanie rurală văzută din exterior, prin ochii străinului, dar ceva mai nuanțat față de clișeele obișnuite prin care suntem percepuți.

Protagoniștii sunt Joachim Lorenz și Christianne, preotul și preoteasa veniți în Mălâncrav din Germania, alături de care apar și sașii, românii, maghiarii, țiganii din sat. Un spațiu restrâns, multietnic, cu patrimoniu bogat, dar cu o mentalitate atât de diferită pentru un german. 

Deși au plecat și de aici foarte mulți sași, în Mălâncrav trăiește în prezent cea mai mare comunitate săsească din mediul rural, cu aproximativ 150 de sași din puțin peste 1000 de locuitori. De ce au rămas aici atât de mulți? Greu de spus și părerile sunt împărțite. Unii săteni spun că au fost mai uniți și comunitatea mai puternică, alții spun că erau înstăriți și aveau rostul lor aici sau că mulți erau deja prea bătrâni ca să mai plece.

 

Acum douăzeci de ani, preotul german Joachim Lorenz și soția lui Christianne ajungeau în România proaspăt ieșită din comunism. Atunci au vrut să vadă și să ajute practic, prin Biserică, comunitatea sașilor din Transilvania, care devenea tot mai restrânsă. Ajungeau la Mălâncrav cu gândul de a-i convinge pe sași să nu-și părăsească satul și pentru a face un schimb de experiență, pentru câteva luni. Au rămas însă ani la rând, iar Mălăncravul a devenit casa lor, locul unde li s-au născut copiii. Dincolo de partea idilică a zonei cu natură frumoasă, cu tradiții vechi și conviețuire pașnică a mai multor etnii, evident că o familie venită din Germania s-a lovit și de mentalități, practici, de „diferitul” românesc ostil câteodată. 

Prezentând pregătirile din Mălâncravul înainte de Crăciun – tăierea porcului, împodobirea bradului în Biserică, cumpărăturile la piața din Sighișoara, femeile care coc turtele dulci pentru copii, slujba din Ajunul Crăciunului – s-ar putea să descoperim o lume ce pe care nici noi, cei din România, parcă nu o cunoaștem. Indirect, prin cuvintele celor doi protagoniști, avem și o comparație între Transilvania, România și Germania, cu puținul care le apropie și distanța care le desparte. 

Biserica preotului Lorenz este un edificiu impresionant prin frescele realizate în secolul al XIV-lea, păstrate în stare bună până în zilele noastre. Pictura murală a bisericii este cel mai valoros și mai bine conservat ansamblu de pictură linear-narativă gotică din Transilvania. Iconografia este dedicată Fecioarei Maria, dar urmărește și scene din viața lui Isus. Se presupune că altarul deosebit de frumos a fost donat de Mihai Apafi, de a cărui familie e  strâns legată istoria satului. În prezent, vestea bună este că biserica se află în restaurare. Ca o curiozitate, biserica de gheață de anul trecut de la Bâlea a reprodus la o scară mai mică biserica evanghelică din Mălâncrav.

sursa foto: wikipedia.org

Din păcate, reportajul de 28 de minute nu are subtitrare în limba română. Tocmai v-am făcut un rezumat, așa că merită să-l urmăriți fie și numai pentru imaginile sale înfățișând tradiții săsești de Crăciun, pentru felul în care au fost prezentate sărbătorile și lumea transilvană publicului din Germania. Unele cadre vă vor părea familiare, în altele veți descoperi cu mirare o lume diferită, deși la un pas de noi.

16122012-siebenbuergen-106~_v-varl_a24798

Preotul Joachim Lorenz si familia sa, în Mălâncrav/Malmkrog

7 gânduri despre “Reportaj: Crăciun în Transilvania – povestea preotului neamț stabilit la Mălâncrav

  1. Super reportaj. O lume despre care știam ca exista, mama mea a crescut intr-un sat cu puternice influente săsești care din păcate au dispărut in timp. Putini aleg sa se întoarcă înapoi in România, ceea ce ma bucura enorm ! Oricum, ma bucur mult sa vad ca tara mea este acum si tara preotului si a familiei lui. Imi închipui ce frumos poate sa fie acolo in liniștea satului Transilvanean.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Excelent reportaj. Concis, factual, semnificativ.

    Din nou, spre fericirea noastră, a tuturora, Transilvania și România de astăzi încep să semene cu climatul extraordinar al României Mari interbelice, în care imigraseră oficial (între 1919 și 1938) aproape 400.000 de oameni de diverse naționalități din întreaga Europă, nicicare dintre ei români reîntorși acasă, ci doar „simpli” iubitori de România.

    Ne putem doar imagina, prin simpla estimare și extrapolare (de natură pur conservatoare), de imensa influență (în toate direcțiile sociale, economice, culturale, demografice, … ) pe care a creat-o, o crează și o va continua să o creeze alegerea ca Președinte al României a domnului Klaus Werner Iohannis.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Nu cred că acum în anul 2016 mai trăiesc 150 de saşi în Mălăncrav.Ar fi bine şi cinstit să relataţi cifre reale ,dacă chiar doriţi să relataţi ceva despre saşi Dacă acum mai trăiesc 50 de saşi in Mălăncrav,ar fi mult !

    Apreciază

    • Stimată doamna Hartmann, dacă urmăriţi cu atenţie, veţi vedea că reportajul a fost realizat de televiziunea germană ARD în anul 2012. În acest material, bănuiesc că l-aţi vizionat, se enunţă acest număr de locuitori saşi care trăiesc în sat. Este cunoscut faptul că aici locuieşte cea mai mare comunitate săsească din mediul rural din Transilvania. Realizatorii ARD au responsabilitatea pentru materialul propriu, textul meu de mai sus este un rezumat a ceea ce televiziunea germană relatează. Am făcut asta pentru cei care nu vorbesc limba germană.

      La recensământul din 2011, comuna Laslea, în componenţa căreia este şi Mălâncravul, avea aprox. 3300 de locuitori, 7.4% dintre aceştia declarându-se de etnie germană, saşi deci. Calculând, am avea undeva la 244 de saşi în toată comuna. Cifre exacte pentru satul Mălâncrav şi mai actuale de 2012 nu am găsit, poate aveţi dvs, de vreme ce puneţi la îndoială materialul televiziunii ARD şi mă acuzaţi că nu relatez „bine şi cinstit”. Ce interes credeți că aș avea? Îmi pare rău că este singurul lucru pe care îl puteți spune pe marginea unui material atât de frumos și bine realizat.

      Apreciază

      • Liebe Frau Hartmann, kommen Sie doch einfach selber und schauen Sie, wieviel hier in Malmkrog leben … Auf der Gemeindegliederliste für unseren Ort stehen 120 Personen, davon sind nur wenige rumänischer Herkunft und nicht alle Sachsen gehören zu unserer Gemeinde….
        Ein frohes Weihnachtsfest, Christiane Lorenz

        Apreciat de 1 persoană

        • Herzlichen Dank, Frau Lorenz! Es ist so eine schöne Überraschung Sie hier zu haben, ich würde mich sehr freuen Sie kennenzulernen und Malmkrog mal endlich zu besuchen.
          Viele liebe Grüße, frohe Weihnachten und die besten Wünsche fürs neue Jahr!

          Apreciază

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s