23. Lumina Crăciunului: obiceiul săsesc al Lichtert-ului sau cununile împodobite

christmas_starSeara sfântă în care strălucește steaua călăuzitoare, când lumina se arată oamenilor în chipul pruncului Isus. Aceasta este semnificația unui vechi obicei săsesc de Crăciun, un simbol al sărbătorii pentru întreaga comunitate: Lichtert-ul (das Christleuchter) sau coroana de Crăciun. Lumânările aprinse pe aceste coroane și în bradul frumos împodobit amintesc simbolic de lumina, speranța și bucuria adusă de nașterea Pruncului.

Dacă în iunie sașii au sărbătoarea coroanei, Kronenfestul, în seara de Ajun din decembrie există obiceiul Lichtert-ului, când copiii fac două, patru sau șase coroane, după mărimea comunității lor, care vor fi așezate în biserică. Coroanele de Crăciun seamănă cu niște sfeșnice frumos împodobite, în jurul cărora se vor cânta cântecele tradiționale de Crăciun. Obiceiul Lichtert-ului datează din perioada pre-Reformei, când sunt menționate și se păstrează până la noi, cântecele de Lichtert, Lichtersingen, în limba latină.

lichtsch

Sursa foto: gutenberger.ro

Pentru Lichtert începe lucrul încă de la începutul Adventului, când băieții unei localități se împart în tot atâtea grupuri câte coroane vor avea. Astfel grupați, copiii și tinerii merg în pădure după brad, însoțiți de tați. La adunatul bradului, gerul năpraznic din pădure se alunga cu un foc mare de tabără în jurul căruia se cântau cântece de Crăciun, într-o atmosferă veselă. Fiecare grup are misiunea de a aduna cele necesare pentru o coroană de Crăciun, fiind în competiție cu ceilalți pentru a avea coroana cea mai frumoasă. În mod tradițional, Lichtertul se face din crengi naturale mereu verzi, deci pe lângă brad mai poate fi întâlniți brebeneii, ienupărul sau iedera.

După ce scheletul de lemn al coroanei de Crăciun este gata, se montează bradul, apoi urmează ornamentele. Aici intervenea și restul comunității: fetele și mamele făceau decorațiuni din hârtie creponată, flori artificiale sau chiar ghirlande de nuci, băieții turnau lumânări. Tot o tradiție este ca pe Lichtert să fie montate 32 de steaguri colorate, pe care sunt desenate scene de Crăciun, de iarnă,  sau din viața lui Isus. În vârf se puneau șapte lumânări mici (Siebengestirn).

untitled

Lichtert în Turnișor/Neppendorf, anii 80. Sursa foto: siebenbuerger.de

În Transilvania de astăzi sunt puține localitățile în care se mai păstrază acest obicei, unul dintre satele în care știu sică se mai face Lichtert este Petreștiul de lângă Sebeș (Petersdorf bei Mühlbach). Lichtert-ul este unul dintre obiceiurile frumoase pe care sașii le-au dus cu ei și în Germania sau în lume. La slujba de Crăciun, luminile coroanei aduc bucurie în sufletele sașilor reuniți la biserică, în cea mai frumoasă zi de sărbătoare de peste an. În seara de Ajun, Lichtert-urile și bradul împodobit erau în mod tradițional singurele surse de lumină din biserică, așa cum singur pruncul Isus a fost suficient pentru a lumina o lume întreagă.

În luminile Lichtert-ului sau ale bradului împodobit, oriunde ați fi alături de cei dragi, să aveți parte de bucurie și speranță! Să ascultați povești frumoase și să fiți voi înșivă o poveste nemaipomenită, fără sfârșit, pentru cei din jur!

Frohe Weihnachten! Sărbători fericite!

christleuchter_hersbruck%202010

Expozitie de cununi sasesti de Crăciun în Hersbruck Germania, 2010. Sursa foto: siebenbuerger.de

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s