15. Vecinătatea – o familie mai mare

???????????????????????????????????????Povestea vecinătăților este mult mai veche decât dezbaterile actuale despre „dezvoltarea comunitară”. Ba poate și cu ceva înainte ca noi să cădem unanim de acord că, în general vorbind, este mult mai uşor să iubeşti toată omenirea decât pe vecinul de alături. Vecinătatea a funcționat ca o instituție socială în comunitatea săsească, bazată pe ajutor reciproc, pentru binele fiecăruia în parte și al tuturor împreună. Regulile sale erau stabilite după dictonul nescris”fă bine ca să-ți fie bine.” Vecinătățile săsești

,,Vecinătatea este o comunitate frăţească, teritorială, ai cărei membri beau din aceeaşi fântână, stau de gardă în timpul nopţii pentru securitatea tuturor, îşi construiesc împreună casele, se comportă ca şi rude în cazul ivirii unei boli sau catastrofe, îi cinstesc împreună pe cei care i-au părăsit, apoi, din devotament au grijă de văduvă şi de copii rămaşi orfani.”

Stephan Ludwig Roth

Așezările de saşi erau împărțite în ”vecinătăţi” – Nachbarschaften. Vecinătatea era o formă de organizare între mai mulţi locuitori de pe aceeași stradă sau din mai multe străzi alăturate, care contribuiau la buna rânduială a locului şi a familiilor.

Satele aveau de la patru până la treisprezece vecinătăți (Turnișor/Neppendorf și Richiș/Reichesdorf). Membrii lor își împrumutau între ei bani, foloseau la comun anumite produse și unelte agricole, participau la cele mai importante evenimente (botez, nunta, înmormântare), se ajutau la construcții sau la muncile câmpului. Ca într-o familie extinsă, erau alături unii de ceilalți, la bine și la greu. Foarte important era ca gospodarii din vecinătate să se îngrijească și de aspectul localității lor, prin curățarea și îngrijirea străzilor și a fântânilor, curâțarea și întreținerea bisericii, săparea șanțurilor sau repararea podețelor.

b_ns1

Cartea de protocol a Vecinătății Salzgaesser din Biertan. Protokoll-Buch und Nachbarzeichen der Salzgässer Nachbarschaft in Birthälm.

Vecinătatea este condusă de ”foatăr” cum spun românii, la saşi ”Vater”- ”tatăl”. O vecinătate este de regulă condusă de doi tați, unul tânăr, unul bătrân. De obicei în luna februarie (la Crăciun la unii sau până la începerea Marelui Post), membrii unei vecinătăţi se întrunesc la o petrecere și dare de seamă numită ”Richtag”. Acest cuvânt este format din contopirea a două cuvinte: Tag (ziuă) şi rich (rânduială, orânduială). În traducere liberă ar însemna ziua rânduiuelii. ”Rihtogul”, cum spuneau românii, era momentul în care fiecare vecinătatea făcea bilanțul anulul tocmai încheiat. Atunci se deschidea lada vecinătății, în care erau listele cu toate încasările și cheltuielile vecinătății, precum și evenimentele importante de peste an. Se inventariau cheltuielile, se stabileau amenzile pentru cei care nu s-au supus regulilor și îndatoririle vecinătății, se rezolvau conflictele sau neînțelegerile între membrii vecinătății. Tot atunci se făceau planurile pentru anul următor, se stabileau amenzile și noile cheltuieli necesare. Odată ce se limpezeau apele și toată lumea era împăcată, bărbații sărbătoreau, de multe ori din rachiul și vinul pe care cei care au încălcat regulamentul îl plăteau ca amendă, pe lângă bani.

La iniţiativa celor două fotăriţe, și femeile din vecinătate se întâlneau de obicei într-o şedinţă separată, cu două-trei săptămâni înaintea Richtag-ului şi dezbat problemele vecinătăţii. Ele administrau vasele şi celelalte bunuri ale vecinătăţii, care aparţinea de bucătărit.

b_nachbarlade

Ladă a unei vecinătăți din Biertan. Alte Nachbarschaftslade in Birthälm. Foto: J.Jürgens

În unele comunități, cam cu aproximativ o săptămână înaintea Rihtogului, bărbaţii mergeau la ”Pițulă” – o întrunire a bărbaţilor. În trecut, la această adunare se strângeau fondurile pentru diferitele activităţi ale vecinătăţii („piţulele” – monedă austro-ungară de zece creițari care a circulat, până în 1918, în Transilvania). Foatării erau aleşi o dată pe an, ”la sprânceană”, trebuind să fie obligatoriu gospodarii de frunte ai satului. A fi tatăl vecinătății era o onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că acesta avea îndatoriri administrative și de strângere de fonduri, organizatorice, trebuia să rezolve toate conflictele și problemele din vecinătatea lui.

Ca o altă formă de organizare, pe lângă biserică, s-au dezvoltat şi aşa numitele Brüderschaften (frăţii). Iniţial, acestea cuprindeau tinerele calfe, cărora societatea trebuia să le imprime o anumită conduită. Ulterior, Buderschaftul cuprindea tinerii confirmați, dar necăsătoriți. În secolul al XIX-lea, aceste frăţii se vor extinde şi asupra tinerelor fete (Schwesterschaft).

În unele localităţi, după plecarea sașilor, rânduiala vecinătăților este continuată de către români. Există şi astăzi vecinătăţi, reînființate de sași chiar și în Germania, deși acum membrii acestora nu mai sunt neaparat vecini, păstrând mai degrabă o legătură de suflet, dată doar de apartenența la aceeași localitate de baștină, din Transilvania. sursa foto

Bibliografie Ethnographische Sammlung acsm.ro

5 gânduri despre “15. Vecinătatea – o familie mai mare

  1. „Vecinatatile” reprezinta forme particulare, „teritoriale”, ale confreriilor,care sunt confesionale dar si laice, profesionale. Forme organizate de mentinere a coeziunii unei/unor comunitati. Pentru romanii din unele zone ale transilvaniei, gasim echivalentul in „composesorate”.

    Apreciază

  2. Spiritul culturii si a vietii sociale sásesti din Transilvania au fost 1.) “vecinátátile”, 2.) scolile lor excelente (finantate de biserica evangelicá), 3.) autogospodárirea ín toate punctele der vedere, 4) egalitatea garantatá, indiferent de avere sau rang social, 5.) intelectualii (ínvátátori, juristi, medici, preoti etc. au studiat ín stráinátate si s-au reíntors cu idei noi si moderne acasá ín Transilvania, si 5.) dorinta fierbinte a sasilor sá fie oricínd liberi = dorul de libertate.

    Apreciază

  3. Pingback: Dezvoltarea comunităților locale din Transilvania. Model de bună practică pentru regiunile și satele din România. – My Transylvanian Village

Povestește și tu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s