Cu Zeppelinul deasupra României

În toamna lui 1929, cerul României a fost traversat de o rară pasăre: zeppelinul. Neobișnuitul eveniment a scos locuitorii din case, presa vremii relatând despre curiozitatea cu care a fost așteptată în orașe trecerea modelului LZ 127 Graf Zeppelin.

De atunci ne-au rămas câteva imagini devenite celebre, precum cea de mai jos, realizată de Emil Fischer deasupra Pieței Cibinului din Sibiu. Fotografiile lăsate de Fisher cu această ocazie fac astăzi parte din Colecția Muzeului Brukenthal, Sibiu.

pliant Dinkelsbuehl

Carte poștală necirculată, emisă în 20 martie 1978, cu fotografia lui Emil Fischer, Zeppelin survolând Sibiul, în 16.10.1929. Colecție personală.

Mai jos se poate vedea entuziasmul cu care au întâmpinat sibienii strania apariție, urcați în număr mare pe acoperișurile clădirilor din centru.

sibiu-zepellinul-prin-sibiu-03

Zeppelinul trecând deasupra Sibiului. În imagine se pot observa clădirile Bisericii Evanghelice. a celei Romano – Catolice şi actuala clădire a Primăriei, pe acea vreme Banca de Credit Funciar.
Fotografie de Emil Fischer, colecţia Muzeului Naţional Brukenthal.

sursa foto si info: Razvan Pop 

zeppelin

Timbru emis la 29 iulie 2004, la 75 DE ANI DE LA ZBORUL ZEPPELINULUI DEASUPRA BRAŞOVULUI”.

Dirijabilul purta numele constructorului Ferdinand Graf von Zeppelin (1838-1917). Contele a construit şi brevetat zeppelinul în anul 1900. Primul aparat de zbor de acest tip s-a ridicat de la sol pentru teste pe data de 2 iulie 1900.

Considerat cel mai de succes zeppelin construit vreodată, „Graf Zeppelin” a zburat pentru prima oară la 18 septembrie 1928 și a făcut înconjurul lumii în 1929.

În 1929 acesta s-a ridicat de la sol având la bord 20 de pasageri şi 41 de membri ai echipajului. Plecat din localitatea Friedrichshafen, un mic oraş din sudul Germaniei, dirijabilul a survolat Oceanul Atlantic, SUA, Oceanul Pacific, Japonia, Siberia şi estul Europei. Graf Zeppelin a traversat şi România ajungând deasupra mai multor oraşe, printre care şi Braşov, în data de 16 octombrie 1929. Legendara cursă s-a încheiat acolo unde începuse, la Friedrichshafen.

Înconjorul Pământului în 12 zile

Călătoria realizată de LZ – 127 în 1929, a fost cea mai rapidă călătorie în jurul lumii de la acea dată. Graf Zeppelin a avut nevoie de numai 12 zile pentru a înconjura Pământul. Călătoria în jurul lumii şi voiajul polar realizate apoi în 1931 au făcut din Graf Zeppelin cel mai faimos aparat de zbor al timpurilor sale. Niciun alt aparat de zbor din istorie nu a atras atât de mult atenţia şi admiraţia unui număr atât de mare de oameni.

aviatie26

Zeppelinul deasupra Bucureștiului, 1929

sursa foto

Nouă ani mai târziu, când a zburat pentru ultima dată, aeronava germană avea peste un milion de mile de zbor (1,6 milioane km), în 590 de voiaje (144 curse peste Atlantic), transportând în siguranță peste 13.000 pasageri și sute de mii de kilograme de marfă și poștă.

În iunie 1937, LZ – 127 a fost retras din serviciu şi depus la muzeul din Frankfurt.

Alte imagini de colecție ale trecererii zeppelinului peste România:

Bibliografie

Razvan Pop

Revista Astra, nr. 1-2/2011.

Romfilatelia

Povestește și tu